Mont Blanc: Η «Στέγη» της Ευρώπης
Από παιδί, ο Ελβετός αριστοκράτης και φυσιοδίφης Horace Bénédict de Saussure (1740-1799) είχε γοητευτεί από τον επιβλητικό ορεινό όγκο που είναι σήμερα γνωστός ως Mont Blanc (Λευκό Όρος), το γίγαντα των Άλπεων.
Εντυπωσιασμένος από το πόσο απρόσιτος ήταν, πρόσφερε έπαθλο στον πρώτο ορειβάτη που θα έφτανε στο υψηλότερο σημείο του — στα 4.808 μέτρα.
Συστηματικές προσπάθειες για την κατάκτηση αυτής της κορυφής πρωτοέγιναν το 1741. Τελικά, όμως, αυτό επιτεύχθηκε τον Αύγουστο του 1786 από δύο κατοίκους του Chamonix της Γαλλίας, τον Jacques Balmat, συλλέκτη κρυσταλλικών πετρωμάτων, και τον γιατρό Michael Gabriel Paccard.
Διαβάστε ακόμα:
Η πρώτη ανάβαση στο Mont Blanc: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε
Το επόμενο έτος, και ο ίδιος ο Saussure έφτασε στο υψηλότερο σημείο της δυτικής Ευρώπης στα πλαίσια μιας επιστημονικής αποστολής, ενώ το 1788 αναρριχήθηκε στο Col du Geant (3.356 μέτρα) όπου και έμεινε 17 ημέρες.
Επρόκειτο για τα πρώτα τεκμηριωμένα επιτεύγματα στο χώρο της ορειβασίας ως αθλητικής δραστηριότητας.
Το 1855 μια ομάδα ορειβατών με Ιταλούς οδηγούς κατέκτησε άλλη μια πλευρά του Mont Blanc, πιο δυσπρόσιτη από την προηγούμενη.
Μόλις εννιά χρόνια αργότερα, η κορυφή κατακτήθηκε και από τη μεριά της Ιταλίας. Αυτοί οι τολμηροί πρωτοπόροι αναρριχόνταν χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό, χρησιμοποιώντας μόνο ραβδιά με σιδερένιες αιχμές.
Εκείνη την εποχή, «για να κατακτήσει κάποιος μια κορυφή, ξεκινώντας από την κοιλάδα και ακολουθώντας παντελώς άγνωστες διαδρομές, απαιτούνταν σωματική αντοχή και ψυχικό σθένος που είναι δύσκολο να φανταστούν οι σημερινοί ορειβάτες», σχολίασε ο γεωγράφος Giotto Dainelli.
Σήμερα, ο άνθρωπος έχει φτάσει επανειλημμένα ακόμη και στις πιο απόμερες γωνιές αυτού του ορεινού όγκου.
Στην αρχαιότητα, το Mont Blanc θεωρούνταν ανεξερεύνητος τόπος, παρότι βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης.
Το παλαιότερο γνωστό έγγραφο που αναφέρεται συγκεκριμένα σε αυτό ανάγεται στο 1088 μ.Χ. Ένας χάρτης κτημάτων που ανήκε στους Βενεδικτίνους μοναχούς του Chamonix το αποκαλεί στα λατινικά rupes alba, που σημαίνει «λευκό όρος».
Επί αιώνες, ωστόσο, οι ντόπιοι το αποκαλούσαν «Καταραμένο Όρος» λόγω του θρύλου ότι αποτελούσε κατοικία δαιμόνων και δράκων.
Από ό,τι φαίνεται, η γαλλική εκδοχή του ονόματος «Λευκό Όρος» (Mont Blanc) πρωτοεμφανίστηκε σε μια ζωγραφική αναπαράσταση του 1744, προμηνύοντας έτσι ότι σύντομα η κακή φήμη του όρους θα εξέλιπε.
Μια οροσειρά όλο αντιθέσεις
Μόνο από αεροπλάνο μπορεί να έχει κανείς πλήρη εικόνα του Mont Blanc, το οποίο καλύπτει μια έκταση περίπου 600 τ. χλμ., έχει κορυφογραμμή πάνω από 50 χλμ. — που ορίζει τα σύνορα μεταξύ Ιταλίας, Γαλλίας και Ελβετίας — καθώς και αρκετές κορυφές άνω των 4.000 μέτρων.
Ο ορεινός αυτός όγκος αποτελείται από κρυσταλλικούς σχιστόλιθους και γρανίτες, οι οποίοι σχηματίστηκαν στα βάθη του φλοιού της γης. Οι γεωλόγοι τον θεωρούν νεαρό σε ηλικία, εφόσον είναι «μόλις» 350 εκατομμυρίων ετών.
Ατμοσφαιρικοί παράγοντες και παγετώνες έχουν μεταβάλει τα γρανιτικά του πετρώματα, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ρηγματώσεις, απόκρημνες ράχες, κορυφές και αιχμηρές απολήξεις απαράμιλλης ομορφιάς και εξαιρετικού ενδιαφέροντος για τους ορειβάτες.
Ακόμη και όσοι δεν έχουν ορειβατική πείρα μπορούν να δουν σε πρώτο πλάνο το κεντρικό τμήμα του ορεινού όγκου, χρησιμοποιώντας το τελεφερίκ που τέθηκε σε λειτουργία το 1958.
Το υψηλότερο σημείο στο οποίο φτάνει το τελεφερίκ είναι το Aiguille du Midi, 3.842 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το οποίο προσφέρει εκπληκτική πανοραμική θέα στην κοιλάδα του Chamonix.
Σήμερα, από τοπογραφική άποψη, το Mont Blanc δεν κρύβει πλέον μυστικά. Απεναντίας, αυτή η «στέγη» της Ευρώπης χαρίζει ένα πανέμορφο θέαμα ιδίως την αυγή και το σούρουπο, καθώς οι ηλιαχτίδες βάφουν τους παγωμένους βράχους της με όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου και βάζουν φωτιά στους γρανίτες της.
Παρότι το Mont Blanc είναι το βασίλειο των έμπειρων ορειβατών και αλπινιστών, ακόμη και όσοι δεν έχουν ανεβεί ποτέ σε ψηλά βουνά μπορούν να χαρούν τις ομορφιές του κάνοντας απλώς το γύρο του.
Συνήθως, οι καλύτερες φωτογραφίες ενός βουνού δεν βγαίνουν από την κορυφή του αλλά από απόσταση. Το Mont Blanc περιβάλλεται από παρατηρητήρια με συγκλονιστική θέα.
Οι φυσιολάτρες και όσοι αντέχουν στο περπάτημα μπορούν να καλύψουν με τα πόδια τα 170 χιλιόμετρα των μονοπατιών.
Ο επονομαζόμενος «Γύρος του Mont Blanc», ο οποίος δημιουργήθηκε με την ένωση κάποιων μονοπατιών, είναι μια πεζοπορική διαδρομή που σας πηγαίνει στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Ελβετία.