Σταφυλο-Υάκυνθος (Mouscari comosum)

Κιλκίς – Απρίλιος 2015

Το είδος του Σταφυλο-Υάκινθου (Grape hyacinth) που αναπτύσσεται άγριο είναι μοναδικό. Αυτό το μικροσκοπικό φυτό πολλαπλασιάζεται και εξαπλώνεται σε μεγάλες αποικίες για πάρα πολλά χρόνια.

Αντιθέτως τα υβρίδια που παράγονται στα εργαστήρια μετά την ανθοφορία τους πεθαίνουν. Γι’ αυτό σε μερικά μέρη το αποκαλούν Αιώνιο Βολβό.

Τα καλοκαίρια οι βολβοί του κοιμούνται και αυξάνονται από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο σε ηλιόλουστα, ασβεστολιθικά, αλκαλικά εδάφη.

Το όνομα του γένους -Muscari- προέρχεται από την λατινική λέξη “musk”, που προέρχεται από την ελληνική λέξη “μόσχος” (μοσχοβολιά), και αναφέρεται στο γλυκό άρωμα των λουλουδιών, που μαζί με το συχνά βαθύ μπλε χρωματισμό τους, έχουν κάνει την καλλιέργεια των μούσκαρι πολύ δημοφιλή.

Η κοινή του ονομασία είναι σταφυλο-υάκινθος (grape hyacinth) γιατί το λουλούδι του μοιάζει με αυτό του υάκινθου.Τα λουλούδια του εκκρίνουν νέκταρ και συγκαταλέγονται στα χρήσιμα για τις μέλισσες φυτά.

Το μούσκαρι έχει χρησιμοποιηθεί φαρμακευτικά για τις τονωτικές του ιδιότητες και σαν διουρητικό.

Στην Ιταλία ένα είδος μούσκαρι το Lampagioni, με έντονη πικρή γεύση, χρησιμοποιείται στην ιταλική κουζίνα. Ωστόσο οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι δεν πρέπει να τρώγεται.

Άλλα Ονόματα: Μούσκαρι, Άγριο ζουμπούλι

Κιλκίς – Απρίλιος 2015

Πηγή
alekati.gr

Ίσως σας ενδιαφέρουν…