8 ορειβάτες αγνοούνται στο Nanda Devi των Ινδικών Ιμαλαΐων

Δυσάρεστες ειδήσεις συνεχίζουν να έρχονται από τα Ιμαλάια, όπου ήδη στη φετινή εαρινή σεζόν μετράμε 21 νεκρούς σε όλες τις οκτάρες κορυφές.

Εδώ και μια εβδομάδα, 8 ορειβάτες αγνοούνται στο Nanda Devi East (7.434 μ.), τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή των Ινδικών Ιμαλαΐων.

Οι αγνοούμενοι ορειβάτες αποτελούν μέρος μιας αποστολής με επικεφαλής τον Βρετανό ορειβάτη και οδηγό βουνού Martin Moran, ιδιοκτητή της εταιρίας Moran Mountain, η οποία οργάνωσε την εν λόγω αποστολή.

To Nanda Devi | Photo © Moran Mountain

Εκτός από τον Moran, στους αγνοούμενους ορειβάτες περιλαμβάνονται άλλοι τρεις Βρετανοί, οι John McLaren, Richard Payne και Rupert Havel, δύο Αμερικανοί, ο Anthony Sudecam και ο Rachel Bimmel, μια Αυστραλιανή, η Ruth Macrain, καθώς και ο Ινδός οδηγός Chetan Pandey.

Οι οκτώ ορειβάτες, οι οποίοι επιχειρούσαν σε μια νέα διαδρομή στο βουνό, δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στην κατασκήνωση βάσης την περασμένη Κυριακή 26 Μαΐου, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Ντόπιοι ορειβάτες ανέφεραν ότι υπήρξε μια μεγάλη χιονοστιβάδα στην πλευρά του βουνού απ’ όπου αναρριχώνταν οι άτυχοι ορειβάτες.

Σε μια δημοσίευση στο Facebook την περασμένη εβδομάδα, η Moran Mountain έγραψε: “Η ομάδα του Nanda Devi έχει φτάσει στη δεύτερη κατασκήνωση βάσης στα 4.870 μέτρα, που θα είναι το σπίτι τους για την επόμενη εβδομάδα. Μετά από μια αναγνωριστική εξερεύνηση της διαδρομής, θα κάνουν μια απόπειρα ανάβασης σε μια απάτητη κορυφή στα 6.477 μέτρα”.

Στα 6.050 μέτρα υψόμετρο στο Nanda Devi | Photo © Moran Mountain

Η αποστολή, που αριθμούσε συνολικά 12 μέλη, είχε αναχωρήσει στις 13 Μαΐου από το χωριό Munsiyari, στην ορεινή επαρχία Uttarakhand, στη βόρεια Ινδία κοντά στα δυτικά σύνορα με το Νεπάλ.

Τα μέλη της αποστολής

Ωστόσο, μέχρι το περασμένο Σάββατο μόλις τέσσερα μέλη (που εγκατέλειψαν την προσπάθεια νωρίτερα) είχαν επιστρέψει στην κατασκήνωση βάσης και οι αρχές ενημερώθηκαν για την εξαφάνιση των άλλων την Παρασκευή 31 Μαΐου.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη εάν οι ορειβάτες εξαφανίστηκαν κατά την ανάβαση ή την κατάβασή τους, ενώ η αιτία της εξαφάνισής τους παραμένει άγνωστη.

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τρεις ομάδες έρευνας και διάσωσης έχουν φτάσει στην κατασκήνωση βάσης, ενώ και ένα στρατιωτικό αεροσκάφος αναμένεται να σταλεί άμεσα για να βοηθήσει στην προσπάθεια ανεύρεσης των ορειβατών.

Πηγή
rockandice.com

Ίσως σας ενδιαφέρουν…