10 λόγοι για τους οποίους το Νεπάλ ανακηρύσσεται ως ο καλύτερος πεζοπορικός προορισμός στον κόσμο

Για τους μη μυημένους στον ορειβατικό χώρο, το Νεπάλ αποτελεί έναν άγνωστο, άγριο και αφιλόξενο τόπο, που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ούτε κατά που πέφτει στο χάρτη.

Ήρθε, όμως, η ώρα να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας. Κυρίες και κύριοι, όσοι αγαπάτε την πεζοπορία, μόλις βρήκατε τον παράδεισό σας επί γης.

1. Οκτώ από τα ψηλότερα βουνά του κόσμου βρίσκονται στο Νεπάλ

Το Everest, το Kanchenjunga, το Lhotse, το Makalu, το Cho Oyu, το Dhaulagiri, το Manaslu και το Annapurna σας περιμένουν να τα γνωρίσετε, να τα πλησιάσετε και να τα θαυμάσετε έστω και από λίγο μακριά.

Περπατώντας στις διάφορες πεζοπορικές διαδρομές, από τις δημοφιλείς Everest Base Camp Trek και Annapurna Circuit, μέχρι τις πιο απομακρυσμένες και λιγότερο τουριστικές διαδρομές στα ανατολικά της χώρας.

2. Τα γραφικά και άνετα καταλύματα κατά μήκος των μονοπατιών

Το Νεπάλ φημίζεται για τις πλούσιες υποδομές του στον πεζοπορικό τουρισμό, καθώς και για τα γραφικά καταλύματα που βρίσκονται κατά μήκος των μονοπατιών, γνωστά ως “teahouses”.

Στο Νεπάλ δεν χρειάζεται να διανυκτερεύσετε σε σκηνές (αν και υπάρχει κι αυτή η δυνατότητα).

Αντίθετα, μπορείτε να περάσετε μια άνετη νύχτα σ’ ένα teahouse και να απολαύσετε ένα ζεστό κρεβάτι, ένα μπάνιο και φρεσκομαγειρεμένο φαγητό.

3. Η σπουδαία τοπική κουζίνα του Νεπάλ

Ξεχάστε τις κονσέρβες και την ξηρά τροφή. Αν επιλέξετε να μείνετε σε teahouses, τότε θα έχετε την τύχη να γευτείτε την τοπική κουζίνα ή έστω μια τραγανιστή πίτσα ή μια γευστική μηλόπιτα.

4. Η πολυπολιτισμικότητα της χώρας

Μπορεί να βουνά να είναι το κίνητρο ενός ταξιδιού στο Νεπάλ, αλλά εν τέλει, θα εκπλαγείτε από την ποικιλία των πολιτιστικών αξιοθέατων της χώρας.

Το Νεπάλ οφείλει την πολυπολιτισμικότητά του στο μεταναστευτικό κύμα από το Θιβέτ στα βόρεια και από την Ινδία στα νότια, καθώς και στην απομόνωση των ορεινών κοινοτήτων του, που η κάθε μια ανέπτυξε τις δικές της παραδόσεις και έθιμα.

5. Είναι ακόμη πιθανό να περπατήσετε σ’ ένα μονοπάτι χωρίς να συναντήσετε άνθρωπο

Ενώ οι πιο δημοφιλείς διαδρομές κατακλύζονται από πεζοπόρους, ειδικά στους μήνες αιχμής, υπάρχουν πολλά, μα πολλά μονοπάτια που θα σας χαρίσουν μια αίσθηση απομόνωσης καθώς τα περπατάτε, όπως π.χ. το Annapurna Community Homestay Trek, που περνάει από μέρη εξίσου όμορφα μ’ εκείνα του πολυπερπατημένου Poon Hill Trek.

6. Παρθένες απομονωμένες λίμνες

Η λίμνη Rara είναι το στολίδι της περιφέρειας Mugu στο Δυτικό Νεπάλ. Είναι λίγο δύσκολο να φτάσετε εκεί, γι’ αυτό μόλις εκατό άτομα το χρόνο έχουν τη χαρά να απολαύσουν τις ομορφιές αυτής της αγνής και ανέγγιχτης περιοχής του Νεπάλ.

Είναι η μεγαλύτερη και βαθύτερη λίμνη γλυκού νερού στη χώρα, και ένας παράδεισος για τους παρατηρητές πουλιών.

7. Μπορείτε να επισκεφτείτε ένα απομονωμένο Θιβετιανό Βασίλειο

Μέχρι το 2008, η περιοχή Mustang του ΒΔ Νεπάλ ήταν επίσημα γνωστή ως Βασίλειο Lo. Ήταν ανεξάρτητο, αλλά αργότερα έγινε μια από τις 75 περιφέρειες της χώρας, μετά την ανακήρυξη της Δημοκρατίας του Νεπάλ.

Τα ταξίδια εκεί ήταν περιορισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, και εξακολουθεί να χρειάζεται η έκδοση ειδικής άδειας, πράγμα που σημαίνει ότι τα παραδοσιακά Θιβετιανά πολιτιστικά στοιχεία του Mustang έχουν διατηρηθεί σχετικά άθικτα.

8. Τα αξιοθέατα των μεγαλουπόλεων

Όποιος ταξιδέψει στο Νεπάλ δεν μπορεί να μην επισκεφτεί την πρωτεύουσα Κατμαντού, όπου θα σας καταπλήξουν τα μεσαιωνικά παλάτια και οι βουδιστικοί ναοί.

Αν ο προορισμός σας είναι η περιοχή του Annapurna, είναι αδιανόητο να μην περάσετε από την παραλίμνια πόλη Pokhara, για να απολαύσετε την καλύτερη διεθνή κουζίνα που υπάρχει στη χώρα, χαλαρώνοντας δίπλα στη λίμνη Phewa.

9. Οι φιλόξενοι κάτοικοι της χώρας

Λέγεται συχνά ότι έρχεσαι στο Νεπάλ για τα βουνά και στο τέλος αυτό που σου μένει είναι το χαμόγελο των κατοίκων του.

Όπου και να περπατάς, θα σε υποδεχτούν με ένα ζεστό “Namaste” και οι φιλόξενοι ντόπιοι θα σου δείξουν τη σωστή κατεύθυνση.

10. Εκεί γεννήθηκε η πεζοπορία

Εντάξει. Οι άνθρωποι περπατούσαν στα βουνά από τα αρχαία χρόνια σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Όμως, η πεζοπορία ως μια ψυχαγωγική δραστηριότητα αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στο Νεπάλ στα μέσα του 20ου αιώνα, όταν ορειβάτες όπως ο Edmund Hillary περπατούσαν σ’ αυτά τα μονοπάτια για να προσεγγίσουν τα τεράστια βουνά που ήθελαν να κατακτήσουν.

Υπάρχει, λοιπόν, καλύτερο μέρος για πεζοπορία από την γενέτειρά της;

Ίσως σας ενδιαφέρουν…