Τα βουνά και ο μυστικισμός του Νεπάλ (σε εικόνες)

Χωρίς να έχει κάποια εμπειρία από ορειβασία ή αναρρίχηση, ο Ολλανδός φωτογράφος Bastiaan Woudt επισκέφτηκε τα Ιμαλάια αναζητώντας τις ψηλότερες κορυφές του κόσμου και… τον ίδιο του τον εαυτό.

Το Νεπάλ φιλοξενεί μερικά από τα ψηλότερα βουνά του κόσμου και σίγουρα εντυπωσίασε έναν φωτογράφο από την Ολλανδία, που δεν έχει ούτε ένα βουνό.

Ο Bastiaan Woudt δήλωσε:

«Ήταν η πρώτη φορά που ξεκίνησα ένα πρότζεκτ με έμφαση στο φυσικό περιβάλλον: στα αχανή τοπία του Νεπάλ, στην απεραντοσύνη των κορυφών, στην αφόρητη ζέστη της ζούγκλας. Ήθελα ν’ απαθανατίσω τα φυσικά τοπία με την ίδια διαχρονική αισθητική που εφαρμόζω στους ανθρώπους που συναντώ».

«Κι οι άνθρωποι φυσικά έπαιξαν σημαντικό ρόλο, όπως κάνουν πάντα σε όλες μου τις δουλειές. Ήθελα να παρουσιάσω τους Νεπαλέζους με περηφάνεια, δύναμη και σοφία».

«Η αναζήτηση του ιδανικού προορισμού με οδήγησε στην οροσειρά της Annapurna, ένας ορεινός όγκος μήκους 55 χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει την Annapurna I, η οποία με υψόμετρο 8.091 μέτρα είναι το ένατο ψηλότερο βουνό του κόσμου».

«Η διαδρομή που περπατήσαμε είναι γνωστή στους ντόπιους ως “The Hard Way”: 26 ημέρες περπάτημα μακριά από τα πλήθη, μακριά από όλους τους τουρίστες και ως επί το πλείστο μακριά από όλες τις βασικές ανέσεις. Είχαμε την υποστήριξη μιας ομάδας από αχθοφόρους, οδηγούς και ενός μάγειρα».

«Κατά τη διάρκεια της πολυήμερης πεζοπορίας μας, οι άνθρωποι αυτοί έστηναν την κατασκήνωση στις πλαγιές του βουνού και κουβαλούσαν το φαγητό και τις αναγκαίες προμήθειες. Μόνο αυτοί οι γενναίοι και δυνατοί άνδρες κάνουν αυτά τα ταξίδια εφικτά».

Στην περιοχή πέριξ της Annapurna, ο Woudt ανέβηκε σχεδόν μέχρι τα 6.000 μέτρα. Οι φωτογραφίες που τράβηξε καταγράφουν με ρεαλισμό όχι μόνο την κρύα ομορφιά αυτής της μυστικιστικής γης του χιονιού, αλλά και τον πολιτισμό που δημιουργείται υπό την επήρεια εξαιρετικών κλιματολογικών συνθηκών.

«Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, περάσαμε από μικρά χωριά που είναι χτισμένα στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, στήνοντας τις σκηνές μας σε υψόμετρα άνω των 5.000 μέτρων».

«Συναντήσαμε ντόπιους που διέσχιζαν το μονοπάτι μας και μερικοί από αυτούς μας προσκάλεσαν στο σπίτι τους να διανυκτερεύσουμε. Μια ξαφνική μπόρα μας οδήγησε να μοιραστούμε το πάτωμα ενός σπιτιού στο οποίο οκτώ παιδιά κοιμόντουσαν στο δωμάτιο. Ο λαός του Νεπάλ είναι φιλόξενος, εξυπηρετικός και εξαιρετικά φιλικός».

«Θέλησα να γίνω μέρος αυτού του τοπίου, να περπατήσω στα ίδια μονοπάτια με τους μεγάλους ορειβάτες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να σκαρφαλώσουν στα μεγαλύτερα ύψη».

Για τον Bastiaan Woudt, το ταξίδι αυτό ήταν μια ευκαιρία για ενδοσκόπηση και αναστοχασμό. Η απομάκρυνσή του από τον υπόλοιπο κόσμο του έδωσε χρόνο και χώρο για να σκεφτεί τη ζωή και τα θεμελιώδη ερωτήματα: ποιος είμαι, πού θέλω να πάω;

«Γιατί οι άνθρωποι κάνουν αυτά τα ταξίδια; Υπερβαίνει την πρόκληση της αναρρίχησης ενός βουνού; Είναι η αντοχή της πολυήμερης πεζοπορίας; Ή είναι απλώς η ανάγκη επικοινωνίας με τη φύση, μακριά απ’ ότι θεωρούμε δεδομένο στην καθημερινή μας ζωή; Μετά το περπάτημα στα μονοπάτια του Βασιλείου του Νεπάλ, η απάντηση στα ερωτήματα αυτά είναι ακόμη άγνωστη».

«Ο λαός του Νεπάλ δεν έχει μια εύκολη ζωή, ωστόσο είναι πάντα έτοιμοι να καλωσορίσουν όλους όσους επισκέπτονται την πατρίδα τους».

«Είναι αυτή η φιλοξενία των 13 μοναχών ενός μοναστηριού και του ιδιοκτήτη ενός “tea house” που δίνει σ’ αυτό το πρότζεκτ μια ανθρώπινη διάσταση».

Στο βιβλίο του “Mountains of the Mind: A History of a Fascination”, o Robert MacFarlane γράφει: «Η πραγματική ευλογία των βουνών δεν είναι η πρόκληση ή ο ανταγωνισμός, κάτι που πρέπει να κατακτηθεί. Είναι ότι προσφέρουν κάτι πιο ευγενικό και απείρως πιο ισχυρό».

Ο MacFarlane συνεχίζει: «Τα βουνά μας μαθαίνουν να πιστεύουμε σε θαύματα – είτε πρόκειται για τον σκοτεινό στρόβιλο που δημιουργεί το νερό κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της λίμνης, είτε με την μαλακή αφή των βρύων που σχηματίζονται στα πλευρά των βράχων και των δέντρων».

Ο MacFarlane καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «Η επαφή μας με τα βουνά ξαναζωντανεύει εκείνο το χαμένο αίσθημα κατάπληξης που μας κυριεύει όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα μεγάλα μυστήρια της φύσης».

Πηγή
theguardian.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...