Οι πρωτοπόροι της ορειβασίας: Oscar Eckenstein, ο “επιστημονικός” ορειβάτης

Γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1859, ο Άγγλος μηχανικός και ορειβάτης Oscar Eckenstein ήταν μια εξέχουσα μορφή της ορειβατικής κοινότητας στα τέλη του 19ου αιώνα.

Ήταν πρωτοπόρος του bouldering, βελτίωσε το πιολέ και σχεδίασε το σύγχρονο κραμπόν. Εκκεντρικός και απρόβλεπτος, ηγήθηκε της πρώτης σοβαρής αποστολής στο Κ2.

Πολυπράγμων και πολυτάλαντος, ο Eckenstein μεγάλωσε διακρινόμενος στα μαθηματικά, τις επιστήμες, την ξυλουργική, τη μουσική και τον αθλητισμό.

Στα τέλη του 1800, ο Eckenstein είχε ξεκινήσει μια καριέρα ως μηχανικός σιδηροδρόμων, αλλά το πραγματικό του πάθος ήταν η ορειβασία.

Ξεκίνησε την ορειβασία και την αναρρίχηση από την πρώιμη εφηβεία του. Το 1872, σε ηλικία 13 ετών, έφτασε στην πρώτη του κορυφή. Όχι κάτι σπουδαίο στις μέρες μας, αλλά εκείνη την εποχή, σχεδόν πρωτόγνωρο.

Τα επόμενα χρόνια, ο Eckenstein σκαρφάλωσε στην Αγγλία και την Ουαλία, τις Άλπεις, τα Ιμαλάια, ακόμη και πέρα από τον Ατλαντικό ωκεανό μέχρι το Μεξικό.

Στις 8 Αυγούστου του 1887, πραγματοποίησε την πρώτη ανάβαση στο Stecknadelhorn (4.241 μέτρα) των Ελβετικών Άλπεων.

Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, στις 10 Ιουλίου 1906 έκανε την πρώτη ανάβαση στο Mont Brouillard (4.069 μέτρα), στον ορεινό όγκο του Mont Blanc, από την πλευρά της Ιταλίας.

Το γεγονός όμως που τον έκανε περισσότερο γνωστό παγκοσμίως υπήρξε η προσπάθειά του ν’ αναρριχηθεί στο εμβληματικό Κ2 της οροσειράς Καρακόρουμ του Πακιστάν, ηγούμενος μιας αποστολής το 1902, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχε ο πολύς Aleister Crowley.

Προσωπικότητα

Δηλωμένος περήφανος σοσιαλιστής, ο Eckenstein ήταν αντι-κατεστημένος. Έτσι, γρήγορα εξασφάλισε τη μεγάλη αντιπάθεια των ελιτιστών του Alpine Club, οι οποίοι τον απέρριψαν για τις περίεργες αντιλήψεις του ή το πιθανότερο για τη σημιτική του κληρονομιά.

Αντί να προσπαθήσει να ταιριάξει, ο Eckenstein έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να ξεχωρίσει. Η συμπεριφορά του ήταν αντισυμβατική, ενώ κυκλοφορούσε απεριποίητος με τρελό μούσι και παλιά ρούχα.

Ο Eckenstein ήταν ένας δύσκολος άνθρωπος. Πολλά μέλη των ορειβατικών αποστολών στις οποίες συμμετείχε, αλλά και στενοί φίλοι του, τον περιέγραφαν ως γενικά δυσάρεστο τύπο, που έπαιρνε γρήγορες αποφάσεις.

Είχε μια διάσημη διαμάχη με τον Sir Martin Conway του Alpine Club. Ο Conway κατηγόρησε μάλιστα τον Eckenstein ότι προσπάθησε να τον δηλητηριάσει κάποια στιγμή, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Λόγω αυτής της προστριβής, ο Eckenstein αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μια αποστολή του 1892 στο Baltoro Muztagh.

Είχε ελάχιστες στενές φιλίες στη ζωή του. Ο καλός του φίλος Aleister Crowley δήλωνε με καμάρι ότι «ο Oscar είναι ο πιο κακός άνθρωπος στην Αγγλία».

Ο Crowley ήταν ένας εξαιρετικός ορειβάτης, εν μέρει λόγω της ανοχής του στον κίνδυνο. Ήταν επίσης αποκρυφιστής που προσπάθησε να δημιουργήσει τη δική του θρησκεία.

Αυτός ήταν κι ένας λόγος που ερχόταν σε αντιπαράθεση με τον Eckenstein, αλλά η φιλία τους παρέμεινε άθικτη.

Ο Eckenstein ήταν, επίσης, πολύ τολμηρός και έβλεπε πολύ μπροστά από την εποχή του.

Υπερασπίστηκε την ελεύθερη αναρρίχηση και το bouldering, δραστηριότητες που ήταν ως επί το πλείστον πρωτόγνωρες εκείνη την εποχή.

Προώθησε επίσης την ορειβασία χωρίς αμειβόμενους οδηγούς βουνού. Πηγές λένε ότι πραγματοποίησε τους πρώτους διαγωνισμούς bouldering στα Ιμαλάια.

Ο Oscar Eckenstein σε στιγμές χαλάρωσης
Καινοτομίες

Ο Eckenstein έμεινε στην ιστορία για τις καινοτομίες του, ιδιαίτερα την πρωτοποριακή δημιουργία του 1908, ενός κραμπόν 10 σημείων, που βελτίωσε τις τεχνικές και την ασφάλεια στην αναρρίχηση σε πάγο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, στους ορειβάτες δεν άρεσε να φορούν κραμπόν, προτιμώντας να κόβουν βήματα στον πάγο με το πιολέ.

Ο Eckenstein αντιμετώπιζε αυτή την πρακτική ως ξεπερασμένη και αναποτελεσματική, επιλέγοντας να αναστήσει το παραμελημένο κραμπόν.

Με τη βοήθεια του Ιταλού σιδηρουργού Henry Grivel, δημιούργησαν ένα κραμπόν που ήταν πιο ασφαλές και ικανό να αντέξει μεγάλο βάρος. Το μόνο μειονέκτημά του ήταν το βάρος του, που έφτανε το ένα κιλό.

Ο Eckenstein χρησιμοποίησε επίσης τις μηχανολογικές του δεξιότητες σχεδιάζοντας ένα νέο πιολέ με μικρότερο άξονα, μήκους 85 εκ., το οποίο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ένα χέρι, σε σύγκριση με το συνηθισμένο των 120 εκ. Η λεπίδα του ήταν 18 εκ.

Δυστυχώς, αυτές οι εφευρέσεις χρειάστηκαν αρκετές δεκαετίες για να γίνουν δημοφιλείς λόγω του αποκλεισμού του από το πανίσχυρο Alpine Club.

Ο Eckenstein τόνισε τη σημασία της ισορροπίας στην αναρρίχηση, την οποία πίστευε ότι οι ορειβάτες παραβλέπουν.

Η έφεσή του στη γυμναστική επηρέασε το αναρριχητικό του στυλ. Προώθησε τη χρήση μικρότερων κρατημάτων και τη σωστή τοποθέτηση των δακτύλων για ισορροπία, αντί να βασίζεται σε μεγαλύτερα κρατήματα χεριών και ποδιών.

Ούτε αυτές οι απλές τεχνικές βρήκαν γρήγορα ανταπόκριση. Ο Crowley τον περιέγραψε αρκετά δυνατό ώστε να τραβάει τον εαυτό του με τα δάχτυλά του και το στυλ του ως «καθαρό, οργανωμένο και κατανοητό».

Τα κραμπόν που σχεδίασε ο Eckenstein μαζί με τον Henry Grivel
Αξιοσημείωτες αποστολές

Το 1886, σκαρφάλωσε στο Hohberghorn (4.219 μ.), το Galenhorn (2.797 μ.) και το Klein Dürrenhorn (4.035 μ.) των Ελβετικών Άλπεων, μαζί με τον August Lorria.

Το 1887, έκανε την πρώτη ανάβαση του Stecknadelhorn και του Nadeljoch (4.208 μ.). Αυτός και μερικοί άλλοι ανέβηκαν επίσης στο Dom (4.545 μ.), στη Βόρεια Κόψη του Mont Brouillard και στο Matterhorn.

Δεν επικεντρώθηκε στο να μαζέψει πρωτιές ή να εξερευνήσει νέες περιοχές. Χρησιμοποίησε αυτές τις αποστολές για να τελειοποιήσει τις τεχνικές του, να εντοπίσει τις αδυναμίες του τρέχοντος εξοπλισμού και να εμπνευστεί για την ανακάλυψη νέων εξαρτημάτων. Ένα άρθρο στο Alpine Journal τον περιέγραψε ως «επιστημονικό ορειβάτη».

Ωστόσο, η αποστολή του 1902 στο K2 ήταν μια δραματική πρώτη αποστολή στο δεύτερο ψηλότερο βουνό του κόσμου.

Στην Ινδία, οι βρετανικές αρχές συνέλαβαν τον Eckenstein ως ύποπτο για κατασκοπεία. Παρόλο που αφέθηκε ελεύθερος μερικές εβδομάδες αργότερα, αυτός και ο Crowley κατηγόρησαν τον αντίπαλό τους, τον Sir Martin Conway, ως ενορχηστρωτή αυτής της περίεργης υπόθεσης.

Αργότερα, η ομάδα χρειάστηκε δύο εβδομάδες για να φτάσει στη βάση του Κ2. Δυστυχώς, η αποστολή απέτυχε μετά από πέντε προσπάθειες, φτάνοντας μέχρι τα 6.525 μέτρα.

Τα προβλήματα που αντιμετώπισε περιελάμβαναν ασθένειες, προσωπικά παράπονα, επικίνδυνες καιρικές συνθήκες και ανεπαρκή εξοπλισμό.

Τα μέλη της αποστολής στο K2 το 1902. Ο Eckenstein βρίσκεται στην πίσω σειρά, οκλαδόν αριστερά. Ο ακόμα πιο εκκεντρικός σύντροφός του, Aleister Crowley, είναι δίπλα του – Photo © Hulton Archive
Τελευταία χρόνια

Βοήθησε τον Geoffrey Winthrop Young στη συγγραφή του κλασικού εγχειριδίου ορειβασίας «Mountain Craft».

Ο John Percy Farrar και ο J. Norman Collie συνέβαλαν επίσης στη συγγραφή του βιβλίου. Όταν αυτό κυκλοφόρησε το 1920, ο Farrar έγραψε στον Geoffrey Winthrop Young:

«Το βιβλίο είναι υπέροχο. Θα είναι σημείο αναφοράς για όσο καιρό η ανθρωπότητα ενδιαφέρεται για την ορειβασία».

Ο Eckenstein παντρεύτηκε τη Margery Edwards τον Φεβρουάριο του 1918, όταν ήταν 58 ετών. Έζησαν στη μικρή πόλη Oving. Η υγεία του σύντομα επιδεινώθηκε και πέθανε από φυματίωση στις 8 Απριλίου 1921.

Photo © Ranker.com
Κληρονομιά

Οι συγκυρίες της εποχής δεν επέτρεψαν στον Eckenstein να τύχει της δέουσας αναγνώρισης τόσο για τις καινοτομίες του στον ορειβατικό εξοπλισμό, όσο και για τις αναρριχητικές του ικανότητες.

Η κληρονομιά του εξακολουθεί να σημαδεύει τον κόσμο της αναρρίχησης μέχρι και σήμερα.

Αν και δεν ήταν δημοφιλής, αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην πρόοδο της αναρρίχησης, κι αυτό όλοι του το αναγνωρίζουν πλέον.

Σήμερα, ένας ογκόλιθος στην περιοχή Snowdonian της Ουαλίας, ονομάζεται «Eckenstein Bοulder», προς τιμήν της αγάπης και της συνεισφοράς του Oscar Eckenstein στην ανάπτυξη του bouldering.

Πηγή
explorersweb.com

Ίσως σας ενδιαφέρουν…