Χειμερινή ανάβαση στο καταφύγιο Φλαμπούρι της Πάρνηθας

Πέρασαν σχεδόν έξι χρόνια από τότε που ξεκίνησα την ηλεκτρονική καταγραφή των ορειβατικών και πεζοπορικών μου εμπειριών στα ελληνικά βουνά.

Κι όμως, όλα αυτά τα χρόνια πέρασαν με μια σοβαρή παράλειψη από την αφεντιά μου.

Τόσες και τόσες αναρτήσεις, κι ούτε μία αφιερωμένη σε ένα βουνό που το έχω συνεχώς μες τα πόδια μου (που λέει ο λόγος).

Για τους εν Αθήναις παροικούντες ορειβάτες, η Πάρνηθα αποτελεί την εύκολη και λιγοέξοδη λύση για να ικανοποιήσουν τις πεζοπορικές και φυσιολατρικές τους ορέξεις.

Η Πάρνηθα βρίσκεται μια ανάσα από την Αθήνα -η ψηλότερη κορυφή της, η Καραβόλα (1.413 μ.) απέχει μόλις 30 χλμ. από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης- και η πρόσβαση στο βουνό μπορεί να γίνει είτε οδικώς (με ιδιωτικό όχημα ή τις αστικές συγκοινωνίες), είτε σιδηροδρομικώς (μέσω του προαστιακού).

Η Πάρνηθα διαθέτει συνολικά 16 κορυφές που υπερβαίνουν τα 1.000 μ. και 43 τα 700 μ.

Ορισμένες από τις ψηλότερες κορυφές της είναι το Όρνιο (1.350 μ.), το Αβγό (1.201 μ.), η Κυρά (1.160 μ.), ο Αέρας (1.126 μ.), το Ξεροβούνι (1.119 μ.) και το Φλαμπουράκι (1.074 μ.).

Διαθέτει φαράγγια, με σπουδαιότερο εκείνο του Κελάδωνα στη δυτική Πάρνηθα μήκους 2,5 χλμ. και χαράδρες, όπως της Χούνης στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού, και πολλά ρέματα.

Παρά το μικρό της ύψος και την αδιάλειπτη κακοποίησή της από τις ανθρώπινες δραστηριότητες (με αποκορύφωμα την καταστροφική πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2007), η Πάρνηθα συνεχίζει να εκπλήσσει τους επισκέπτες της με τις φυσικές ομορφιές της και το ευρύτατο δίκτυο των καλοσυντηρημένων πεζοπορικών της μονοπατιών, που μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για το βουνό και τα μονοπάτια του, μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο-οδηγό του Αντώνη Καλογήρου “Τα Μονοπάτια της Πάρνηθας”.

Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται γενικές πληροφορίες για όλο το βουνό και 38 πεζοπορικές διαδρομές με λεπτομερή περιγραφή, με τις οποίες μπορεί κανείς να επισκεφτεί όλη την Πάρνηθα.

Για την αγορά της ηλεκτρονικής έκδοσης του βιβλίου πατήστε εδώ

Δεν θέλω να παραθέσω περισσότερες πληροφορίες για την Πάρνηθα, μιας κι αυτή η ανάρτηση θα είναι η πρώτη σε μια σειρά αναρτήσεων αφιερωμένων σ’ αυτό το πολύπαθο βουνό.

Η γνωριμία με τα πεζοπορικά μονοπάτια της Πάρνηθας θα ξεκινήσει με μια χειμερινή ανάβαση στο καταφύγιο “Φλαμπούρι”, και αφετηρία το γνωστό στους αθηναϊκούς ορειβατικούς κύκλους τέρμα της οδού Καστοριάς (570 μ. υψόμετρο) στους Θρακομακεδόνες.

Στο σημείο αυτό είναι και η είσοδος στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, εν μέσω των “φτωχοκάλυβων” που στολίζουν τις νότιες πλαγιές της.

Η προσέγγιση μπορεί να γίνει και μέσω της λεωφοριακής γραμμής 724 “Θρακομακεδόνες-Αχαρναί-Ν. Ιωνία”.

Η είσοδος στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας στο τέρμα της οδού Καστοριάς στους Θρακομακεδόνες

Από εδώ ξεκινούν δυο μονοπάτια, το κίτρινο και το κόκκινο, που έχουν ως προορισμό το καταφύγιο “Φλαμπούρι” και την πηγή “Κορομηλιά” αντίστοιχα.

Στα πρώτα μέτρα της διαδρομής έχουμε ωραία θέα προς την Πέτρα της Βαρυμπόμπης, ένα από τα παλιότερα και σημαντικότερα αναρριχητικά πεδία στην Ελλάδα

Στην αρχή η πορεία των δυο μονοπατιών είναι κοινή, μέχρι τη θέση “Κουσίζα” σε υψόμετρο 680 μ. περίπου, όπου χωρίζονται.

Εμείς ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο του μονοπατιού. Ουσιαστικά ανηφορίζουμε στην δεξιά πλευρά του ρέματος “Κακάβι”.

Όσο ανηφορίζουμε η χιονοκάλυψη μεγαλώνει

Η σήμανση του μονοπατιού δεν διεκδικεί δάφνες υποδειγματικότητας, αλλά το μονοπάτι είναι ευκρινές και δεν υπάρχει περίπτωση να χαθείτε.

Στα 900 μ. υψόμετρο περίπου φτάνουμε στο ύψος της σπηλιάς “Κιούση”. Ουσιαστικά είναι μια βραχοσκεπή, παρά σπηλιά.

Η σπηλιά του Κιούση (Photo by theodoros sirros from Panoramio)

Αφήνουμε στα αριστερά μας την κορυφή “Φλαμπουράκι” και ανηφορίζουμε την ράχη για το καταφύγιο, το οποίο αποκαλύπτεται σταδιακά μπροστά μας ανάμεσα από τα έλατα.

Το καταφύγιο “Φλαμπούρι” του Ε.Ο.Σ. Αχαρνών

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το καταφύγιο “Φλαμπούρι” του Ε.Ο.Σ. Αχαρνών μπορείτε να διαβάσετε σε προηγούμενη ανάρτησή μου, εδώ

Το συνολικό μήκος της διαδρομής φτάνει τα 3,5 χλμ., η υψομετρική διαφορά ανάβασης είναι 600 μ., και θα χρειαστούν περίπου 2 ώρες για να καλυφθεί.

Πηγή
wikipedia.org

Ίσως σας ενδιαφέρουν…