Piolets d’Or (Χρυσά Πιολέ) 2016
Η 24η διοργάνωση των Piolets d’Or (Χρυσά Πιολέ) θα λάβει χώρα από 14 έως 17 Απριλίου 2016 στο τουριστικό θέρετρο La Grave, στη σκιά των Γαλλικών Άλπεων.
Για τέσσερις ημέρες, το La Grave θα γίνει η πρωτεύουσα της παγκόσμιας ορειβατικής κοινότητας, όπου και θα βραβευτούν οι σπουδαιότερες αναβάσεις και τα μεγαλύτερα ορειβατικά επιτεύγματα του 2015.
Σκοπός
Ο σκοπός των βραβείων των Χρυσών Πιολέ είναι να προβάλει τις σπουδαιότερες αναβάσεις της χρονιάς σ’ όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας την αίσθηση της περιπέτειας, της εξερεύνησης και την γενναιότητα που βρίσκονται πίσω από την τέχνη της αναρρίχησης στις μεγάλες οροσειρές της Γης.
Τα Χρυσά Πιολέ αντλούν την έμπνευσή τους από την πλούσια ιστορία της ορειβασίας. Είναι μια γιορτή της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, των κοινών εμπειριών, και επιβραβεύουν τα ατομικά ή συλλογικά επιτεύγματα.
Τα Χρυσά Πιολέ ρίχνουν τα φώτα της δημοσιότητας σε ευρηματικές και καινοτόμες νέες διαδρομές, με τη χρήση όσο το δυνατόν λιγότερου εξοπλισμού και βοήθειας, αξιοποιώντας την εμπειρία του ανθρώπου και τον σεβασμό στη φύση.
Όπως και στα προηγούμενα Χρυσά Πιολέ, έτσι και η φετινή διοργάνωση θα γιορτάσει την ορειβασία, τόσο ως άθλημα όσο και ως μια μορφή πολιτισμού.
Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν προβολές ταινιών, παρουσιάσεις βιβλίων, συνεντεύξεις, και στο τέλος, την ίδια την τελετή απονομής των βραβείων.
Οι πιο σημαντικές αναβάσεις για το 2015
Κριτήρια για την αξιολόγηση των αναβάσεων
- Το στυλ της ανάβασης
- Το πνεύμα της εξερεύνησης: καινούργια διαδρομή σε απάτητη κορυφή, δημιουργική και καινοτόμος προσέγγιση
- Το επίπεδο αφοσίωσης και αυτάρκειας
- Το υψηλό επίπεδο τεχνικής ικανότητας
- Η καταλληλότητα της διαδρομής με βάση τους αντικειμενικούς κινδύνους
- Η αποτελεσματική και φειδωλή χρήση του εξοπλισμού
- Η διαφάνεια όσον αφορά τη χρήση αυτού του εξοπλισμού
- Ο σεβασμός στους ανθρώπους, στους συνορειβάτες, στα μέλη άλλων αποστολών, στους αχθοφόρους, και στους τοπικούς παράγοντες
- Ο σεβασμός στο περιβάλλον
- Ο σεβασμός στις μελλοντικές γενιές ορειβατών, αφήνοντάς τους τη δυνατότητα να απολαύσουν το ίδιο είδος εμπειριών και περιπετειών
Το trailer του διαγωνισμού
Οι αναβάσεις του 2015 που θα βραβευτούν
Talung, 7.348 μ. (Νεπάλ)
Το χρονικό διάστημα μεταξύ 18-23 Οκτωβρίου, οι Ουκρανοί αλπινιστές Mikhail Fomin και Nikita Balabanov (μετά από πέντε bivouac) κατάφεραν την πρώτη ανάβαση του πολυσυζητημένου Β-ΒΔ πυλώνα του όρους Talung.
Αυτή ήταν η πέμπτη τους ανάβαση στο συγκεκριμένο βουνό, και η τρίτη προσπάθεια σ’ αυτή την αναρριχητική διαδρομή αναπτύγματος 1.700 μέτρων, την οποία ονόμασαν “Daddy Magnum Force”. Η διαδρομή βαθμολογήθηκε με ED+. Οι μέγιστοι βαθμοί δυσκολίας εκτιμώνται σε M6 και Α3.
Gave Ding, 6.571 μ. (Νεπάλ)
Το πεισματάρικο Βρετανικό ντουέτο των Paul Ramdsen και Mick Fowler έκαναν την πρώτη στην ιστορία ανάβαση αυτής της απομονωμένης κορυφής στα ΒΔ σύνορα του Νεπάλ.
Αφού μελέτησαν όλες τις πιθανές διαδρομές, οι Άγγλοι ορειβάτες χρειάστηκαν πέντε ημέρες για να ανοίξουν μια κομψή νέα διαδρομή στη βόρεια πλευρά του βουνού. Η διαδρομή αναπτύγματος 1.600 μέτρων είναι ελεύθερη από αντικειμενικούς κινδύνους, και ο βαθμός δυσκολίας της εκτιμάται σε ED+.
Cerro Riso Patron, 2.550 μ. (Χιλή)
Το Cerro Riso Patron βρίσκεται 50 χλμ. ΝΔ του Cerro Torre, σε μια απομονωμένη περιοχή μεταξύ του οροπεδίου Hielo Continental και των Pasific φιορδς.
Μια διεθνής ομάδα, που αποτελούνταν από την Lise Billon, τον Antoine Moineville (και οι δυο Γαλλικής καταγωγής), τον Jerome Sullivan (ΗΠΑ), και τον Diego Simari (Αργεντινή), κατάφερε την πρώτη ανάβαση του ΒΑ πυλώνα του βουνού μέσα σε τρεις ημέρες, από 22 έως 24 Σεπτεμβρίου.
Αυτή ήταν η δεύτερη ανάβαση της συγκεκριμένης κορυφής. Η διαδρομή τους “Hasta las Webas”, αναπτύγματος 1.000 μέτρων, βαθμολογήθηκε με ED-, με δυσκολίες που εκτιμώνται σε ΑΙ5+, Μ5, 90° και Χ.
Cerro Kishtwar, 6.173 μ. (Ινδία)
Ο βετεράνος Σλοβένος αλπινιστής Marko Prezelj, ο οποίος έχει ήδη τρία βραβεία Χρυσά Πιολέ στο παλμαρέ του, μαζί με τον συμπατριώτη του Urban Novak, τον Γάλλο Manu Pellissier και τον Αμερικανό Hayden Kennedy, στόχευσαν την ανεξερεύνητη ανατολική πλευρά του Cerro Kishtwar.
Το χρονικό διάστημα μεταξύ 5-8 Οκτωβρίου έκαναν την πρώτη ανάβαση της “Light Before Wisdom΄. Η 1.200 μέτρων γραμμή βαθμολογήθηκε με ED+ (ακριβέστερα: 5.11,WI6, M6, A2).
Lifetime Achievement Award
Τέλος, το φετινό Lifetime Achievement Award θα δοθεί στον 69χρονο Πολωνό αναρριχητή Wojciech Kurtyka.
Σύμφωνα με τον Wojciech: “Ο αλπινισμός είναι η τέχνη της ελευθερίας. Προσφέρει μια δημιουργική σχέση με το βουνό. Το αλπικό στυλ ενσαρκώνει αυτή τη σχέση μεταξύ ορειβάτη και βουνού. Είναι μια προσέγγιση που απελευθερώνει τον εαυτό σας από τις αδυναμίες σας… αλλά υπάρχει επίσης και το στοιχείο του μυστηρίου”.
Κατά τη διάρκεια της ορειβατικής του καριέρας, ο Wojciech Kurtyka πειραματίστηκε με διάφορες τεχνικές και τάσεις, όπως η τακτική “one push”, η οποία σήμερα είναι βαθιά ριζωμένη στη νοοτροπία της σύγχρονης γενιάς των ορειβατών.
Μετά την επική και περιπετειώδη ανάβαση της δυτικής πλευράς του Gashebrum IV το 1985, ο Kurtyka πείστηκε ότι “η ορειβασία είναι περισσότερο μια τέχνη παρά ένα άθλημα”.