Όρος Roraima, το μεγαλύτερο επίπεδο βουνό του πλανήτη

Το εντυπωσιακό όρος Roraima, σαν ένα καράβι να πλέει σε μια θάλασσα από σύννεφα

Γνωρίστε το προϊστορικό βουνό του “The Lost World”

Σήμερα θα ταξιδέψουμε στη Νότια Αμερική, στα σύνορα Βενεζουέλας-Βραζιλίας-Γουϊάνας. Εκεί βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Canaima, που είναι γνωστό για τις ψηλές, επίπεδες βουνοκορφές του.

Οι βουνοκορφές αυτές θεωρούνται από τους παλαιότερους γεωλογικούς σχηματισμούς της Γης, ηλικίας μεγαλύτερης των δύο δισεκατομμυρίων ετών, στην περίοδο του Προκάμβριου.

Οι αυτόχθονες Ινδιάνοι της περιοχής ονομάζουν τα επίπεδα αυτά βουνά tepui. Η λέξη σημαίνει “το σπίτι των θεών”.

(Photo © Paolo Costa Baldi)
Το όρος Roraima είναι το ψηλότερο tepui με υψόμετρο 2.810 μέτρα (Photo © Martin Harvey/Corbis)

Το όρος Roraima είναι το ψηλότερο επίπεδο βουνό στην οροσειρά Pacaraima, με υψόμετρο 2.810 μέτρα. Το βουνό αυτό προκαλεί δέος!! Είναι σαν ένα τεράστιο πέτρινο τραπέζι στον ουρανό!!

Η επίπεδη επιφάνεια της κορυφής του έχει πλάτος 31 τετρ. χλμ. Ανακαλύφθηκε το 1596 από τον Sir Walter Raleigh-Άγγλο αριστοκράτη, συγγραφέα, ποιητή και εξερευνητή.

(Photo © Martin Harvey/Corbis)
Οι κάθετες πλαγιές του βουνού (Photo © Gunther Wegner)

Σχεδόν το σύνολο της επιφάνειας του είναι καθαρός ψαμμίτης. Το γυμνό βράχο “ντύνουν” με την παρουσία τους λίγοι θάμνοι, βρύα και λειχήνες.

Στο Roraima υπάρχουν πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας μοναδικά στο οροπέδιο. Σπάνια φυτά βρίσκονται στις πλαγιές του.

Αεροφωτογραφία του ποταμού Kukenan και των tepuis Kukenan (αριστερά) και Roraima (δεξιά) στο βάθος (Photo © Last Refuge/Robert Harding World Imagery/Corbis)
Αεροφωτογραφία του όρους Roraima από τον βορρά
(Photo © Martin Harvey/Corbis)

Η πρόσβαση στο βουνό είναι δύσκολη, λόγω των απότομων πλαγιών του. Τον Δεκέμβρη του 1884 ο Sir Everard im Thurn -συγγραφέας, εξερευνητής, βοτανολόγος και φωτογράφος- ανέβηκε στο βουνό.

Η διαδρομή του ακολουθείται και σήμερα από τους πεζοπόρους. Έχει την ονομασία Paratepui Route και είναι η μοναδική διαθέσιμη μη τεχνική διαδρομή που ανεβάζει στο πλάτωμα της κορυφής.

Όλοι όσοι ανεβαίνουν στο βουνό το προσεγγίζουν από την πλευρά της Βενεζουέλας κι έχουν οδηγό κάποιον από τους Ινδιάνους Pemon.

Αν και η πορεία προς το βουνό είναι σηματοδοτημένη, είναι πολύ εύκολο για κάποιον να χαθεί, αφού πλησιάζοντας προς την κορυφή τα μονοπάτια είναι δυσδιάκριτα, η νέφωση πυκνή και οι μυστηριώδεις σχηματισμοί των βράχων κάνουν την ορατότητα προβληματική.

Το τεράστιο πλάτωμα της κορυφής του Roraima θεωρείται ως ένα από τα πιο βροχερά μέρη του πλανήτη, γι΄αυτό η καλύτερη περίοδος για την ανάβαση στην κορυφή του είναι από Δεκέμβριο έως Μάρτιο, που έχει τις λιγότερες βροχοπτώσεις.

Η τελευταία γλιστερή ράμπα που ανεβάζει στην επίπεδη κορυφή του βουνού
(Photo © Gunther Wegner)
(Photo © Gunther Wegner)

Η ανάβαση στο όρος Roraima είναι μια εκπληκτική εμπειρία για πεζοπόρους και ορειβάτες. Τροπικά δάση βρίσκονται γύρω από το βουνό. Οι καταρράκτες του Έιντζελ (Angel Falls), οι ψηλότεροι καταρράκτες του κόσμου, βρίσκονται στην οροσειρά Pacaraima.

Στο βουνό υπάρχουν 56 καταρράκτες και 52 λίμνες, από τις οποίες η μεγαλύτερη είναι η Gladys. Όπως μπορείτε να φανταστείτε το τοπίο θα είναι εντυπωσιακό!!

(Photo © Paulo Fassina)
Τοπογραφικός χάρτης του βουνού

Πριν την άφιξη Ευρωπαίων εξερευνητών, το βουνό είχε πάντα ιδιαίτερη σημασία για τους αυτόχθονες κατοίκους και αποτελούσε κεντρικό θέμα στους μύθους και τους θρύλους τους.

Για τους Ινδιάνους Pemon και Kapon είναι το κούτσουρο που έχει απομείνει από το ισχυρό δέντρο που είχε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά του κόσμου.

Το δέντρο κόπηκε από έναν απατεώνα τον Makunaima και πέφτοντας στη γη δημιούργησε μεγάλη πλημμύρα.

Εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί
Maverick Rock, το ψηλότερο σημείο του βουνού (Photo © Adalberto J. Perez L.)
Turtle Rock, η κορυφή του όρους Roraima. Ένας βράχος σε σχήμα χελώνας. Δεν θα περιμέναμε κάτι διαφορετικό (Photo © Last Refuge/Robert Harding World Imagery/Corbis).

Το 2006, το βουνό ήταν το θέμα ενός δίωρου ντοκιμαντέρ με τίτλο “The real Lost World”.

Στα μέσα του 19ου αιώνα πραγματοποιήθηκε μια εξερευνητική αποστολή στο βουνό με σκοπό την καταγραφή και μελέτη της χλωρίδας και της πανίδας του.

Η αποστολή αυτή αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή του βιβλίου με τίτλο “The Lost World” του Arthur Conan Doyle, που δημοσιεύθηκε το 1912.

Ένα μυθιστόρημα περιπέτειας, σχετικά με μια αποστολή σ’ ένα οροπέδιο στη λεκάνη του Αμαζονίου, όπου προϊστορικά ζώα (δεινόσαυροι κ.ά) εξακολουθούν να επιβιώνουν. Το όρος Roraima είναι ένα εκπληκτικό μέρος του πλανήτη, ένα θαύμα της φύσης!!

Χάρτης της περιοχής

Πηγές
aksioperierga.blogspot.gr
dailymail.co.uk
feel-planet.com
wikipedia.org

Ίσως σας ενδιαφέρουν…