Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο ορειβατικό σακίδιο – 5 απλά βήματα

Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του εξοπλισμού που θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε την ορειβασία είναι το σακίδιο που θα κουβαλάτε στην πλάτη σας.

Ποιο σακίδιο, όμως, είναι το καταλληλότερο για σας; Φαινομενικά, υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί ειδών και μεγεθών σακιδίων, και για έναν αρχάριο η επιλογή του κατάλληλου σακιδίου μπορεί να αποδειχθεί σωστή σπαζοκεφαλιά.

Γι’ αυτό το λόγο φτιάξαμε έναν απλό οδηγό που περιλαμβάνει τους 5 βασικούς παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν κατά τη διαδικασία επιλογής.

1. Χωρητικότητα

Το πρώτα βήμα για την επιλογή ενός σακιδίου είναι να αποφασίσετε την χωρητικότητά του.

Για να το κάνετε αυτό, σκεφτείτε τη διάρκεια των εξορμήσεων για τις οποίες προορίζεται (μονοήμερες, διήμερες κ.λπ.), καθώς και πόσο εξοπλισμό θα κουβαλάτε.

Είναι πολύ πιο εύκολο να συγκεντρώσετε όλο τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε, και στη συνέχεια να αξιολογήσετε το πόσο μεγάλο θα είναι το σακίδιο, παρά να αγοράσετε πρώτα το σακίδιο, και στη συνέχεια, να προσπαθήσετε να στριμώξετε μέσα όλο τον εξοπλισμό.

Η χωρητικότητα των σακιδίων καθορίζεται από τον όγκο των πραγμάτων που μπορούν να φιλοξενήσουν, ο οποίος μετράται σε λίτρα. Μερικές οδηγίες για να ξεκινήσετε:

Ημερήσιες εξορμήσεις: 20-40 L

Διήμερες εξορμήσεις: 40-60 L

Πολυήμερες εξορμήσεις: 60-80 L

2. Μέγεθος

Δεν πάει να είναι το καλύτερο σακίδιο του κόσμου; Αν δεν “κάθεται” σωστά στο σώμα σας, δεν θα σας βολέψει.

Κι όταν μιλάμε για σωστή εφαρμογή στο σώμα, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι το μήκος του κορμού παρά το ύψος.

Η μέτρηση του κορμού σας είναι γρήγορη και εύκολη. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια μεζούρα κι έναν φίλο.

Τα όρια του ανθρώπινου κορμού καθορίζονται χονδρικά από τη βάση του λαιμού μέχρι την μέση, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Βάλτε έναν φίλο σας να μετρήσει την απόσταση ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο σημεία. Ακολουθεί ένας οδηγός για το πώς οι κατασκευαστές καθορίζουν το μέγεθος:

Extra Small: έως 40 εκ.

Small: 41-45 εκ.

Medium/Regular: 46-50 εκ.

Large/Tall: 51 εκ. και άνω

3. Βάρος

Όσοι ανεβαίνουμε στα βουνά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όσο ελαφρύτερος είναι ο εξοπλισμός που κουβαλάμε τόσο το καλύτερο.

Κάθε εξοικονόμηση γραμμαρίου μετράει, αλλά όχι όταν πρόκειται για την επιλογή του σακιδίου. Εκεί δεν χρειάζονται εκπτώσεις.

Όταν επιλέγετε ένα ελαφρύ σακίδιο, χάνετε σε άνεση και εφαρμογή, ειδικά όταν πρόκειται να κουβαλήσετε βαριά φορτία.

4. Περιβαλλοντική συνείδηση

Η ορειβασία είναι ένας υπέροχος τρόπος να χαρείτε τη φύση και να βελτιώσετε την ψυχική και σωματική σας υγεία.

Όταν, λοιπόν, έρχεται η ώρα της επιλογής του ορειβατικού εξοπλισμού, ας λάβουμε υπόψιν μας και μια άλλη παράμετρο που περνάει απαρατήρητη: να είναι κατασκευασμένος από υλικά φιλικά στο περιβάλλον.

Για παράδειγμα, τα PFCs είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την αδιαβροχοποίηση του ορειβατικού εξοπλισμού, αλλά είναι επικίνδυνα τόσο για το περιβάλλον όσο και την ανθρώπινη υγεία.

Μελέτη της Greenpeace κατέληξε στο πόρισμα ότι ορισμένα PFCs “μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό καιαναπαραγωγικό σύστημα, ενώ ελέγχονται και για πιθανές καρκινογενέσεις μετά από δοκιμές σε ζώα”.

Η έκθεση της Greenpeace συνεχίζει λέγοντας ότι “από τη στιγμή που απελευθερώνονται στο περιβάλλον, τα PFCs αδρανοποιούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ διασκορπίζονται σε ολόκληρη την γήινη ατμόσφαιρα”.

Ο καλύτερος τρόπος για να εξετάσετε αν ένα σακίδιο δεν περιέχει PFCs, είναι να ψάξετε στην ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας για τη συγκεκριμένη πληροφόρηση.

5. Γυναικεία & Παιδικά σακίδια

Πολλοί κατασκευαστές φτιάχνουν ορειβατικά σακίδια ειδικά για γυναίκες. Είναι γεγονός ότι το γυναικείο σώμα μπορεί εύκολα να κουβαλήσει ένα unisex σακίδιο, αλλά τα γυναικεία σακίδια ταιριάζουν καλύτερα και είναι πιο άνετα.

Έχουν σχεδιαστεί για μικρότερο μήκος κορμού, στενότερο πλάτος στους ώμους, και με καμπυλωτές ζώνες στη μέση.

Αν σκοπεύετε να αγοράσετε ένα σακίδιο για παιδί, ρίξτε μια ματιά στα παιδικά σακίδια.

Συνήθως, αυτά τα σακίδια έχουν περιορισμένες δυνατότητες, αλλά περιλαμβάνουν ένα ρυθμιζόμενο σύστημα ανάρτησης για να προσαρμόζονται με την ανάπτυξη του παιδιού.

Πηγή
theadventurejunkies.com

Ίσως σας ενδιαφέρουν…