Καταφύγιο-κύβος στα βουνά Tatra της Σλοβακίας

Λες και έπεσε από τον ουρανό και καρφώθηκε στο χιόνι με τη μια γωνιά της, το επονομαζόμενο «καταφύγιο Kezmarske» σχεδιάστηκε για να κατασκευαστεί στα βουνά Τάτρα της Σλοβακίας, από το τσέχικο αρχιτεκτονικό γραφείο Atelier 8000.

Επί της ουσίας πρόκειται για ένα ορειβατικό καταφύγιο, το οποίο οι Τσέχοι αρχιτέκτονες το είδαν με εύθυμη διάθεση, ως προς την όψη, αλλά απολύτως λειτουργικό στο εσωτερικό και, κυρίως, απολύτως αυτόνομο ενεργειακά.

Μετέχοντας στον διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε η διοίκηση του μεγαλύτερου εθνικού πάρκου της Σλοβακίας, οι μελετητές αποφάσισαν, όπως λένε, να προσφέρουν ένα έργο που προσφέρει οπτική ελαφρότητα, προκαλώντας μια αίσθηση αποπροσανατολισμού του θεατή, καθώς δίνει την αίσθηση ενός βράχου που έπεσε από τον ουρανό, αναπαύεται στο τοπίο, με την πιο υψηλή κορυφή του να περιπλέκεται με τις κορυφές των βουνών γύρω του.

Οι όψεις του κύβου αποτελούνται από τετράγωνα, κατασκευασμένα από ανακλαστικά υλικά, με κύρια το αλουμίνιο, το γυαλί και τα φωτοβολταϊκά πάνελ.

Από οποιαδήποτε οπτική γωνία και αν το κοιτάξει κανείς, θα δει ταυτόχρονα τις τρεις από τα τέσσερις όψεις του κτιρίου, οι οποίες ανά πάσα στιγμή παρουσιάζουν διαφορετικές αποχρώσεις φωτός.

Δυο από τις πλευρές του κτιρίου περιβάλλονται από μια υπερυψωμένη βεράντα, που στην πράξη είναι μια υπαίθρια τραπεζαρία και χώρο χαλάρωσης όταν επικρατούν ήπιες θερμοκρασίες.

Το ξύλο, κατά βάση ερυθρελάτη, κυριαρχεί στο εσωτερικό, ως προς τη δομή, αλλά και το σύνολο της επίπλωσης.

Από οποιοδήποτε σημείο του κτιρίου η θέα είναι εντυπωσιακή ενώ το φυσικό φως μπαίνει απρόσκοπτα από όλα τα ανοίγματα.

Πηγή
all4me.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...