Το όρος Temple των Καναδικών Βραχωδών Ορέων

Το όρος Temple είναι ένας επιβλητικός ορεινός όγκος στο Εθνικό Πάρκο Banff των Βραχωδών Ορέων της επαρχίας Alberta του Καναδά.

Το όρος Temple βρίσκεται στην Κοιλάδα Bow River, έχει υψόμετρο 3.544 μέτρα και είναι η ψηλότερη κορυφή στην περιοχή της Λίμνης Louise.

“Νονός” του βουνού είναι ο Καναδός γεωλόγος και τοπογράφος George Mercer Dawson, ο οποίος το 1884 του έδωσε αυτό το όνομα προς τιμήν του Βρετανού πολιτικού Sir Richard Temple που επισκέφτηκε τα Καναδικά Βραχώδη Όρη την ίδια χρονιά.

Το όρος Temple είναι η πρώτη κορυφή άνω των 11.000 ποδών (3.400 μέτρα) που “κατακτήθηκε” στο Καναδικό τμήμα των Βραχωδών Ορέων.

Τραγωδία

Στις 11 Ιουλίου 1955, σε ένα από τα πιο τραγικά ορειβατικά ατυχήματα του Καναδά, επτά Αμερικανοί νεαροί ορειβάτες σκοτώθηκαν στη νοτιοδυτική κορυφογραμμή.

Μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα είχε προκαλέσει αρκετές κοντινές χιονοστιβάδες. Τελικά αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω και κατά τη διάρκεια της κατάβασης, μια χιονοστιβάδα παρέσυρε 10 μέλη της ομάδας 200 μέτρα κάτω ανάμεσα σ’ ένα σύμπλεγμα βράχων.

Δυστυχώς, ολόκληρη η ομάδα είχε μόνο ένα πιολέ μαζί της και δεν ήταν καλά προετοιμασμένη για τη σοβαρότητα της διαδρομής ενώ και οι δύο αρχηγοί της αποστολής δεν τους είχαν ακολουθήσει.

Ανατολή ηλίου από την κορυφή του όρους Temple
Ορειβατικές Διαδρομές

Η πρώτη ανάβαση στην κορυφή του όρους Temple πραγματοποιήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1894 από τους Walter D. Wilcox, Samuel E. S. Allen και Lewis Frissell.

Το βουνό διαθέτει αρκετές ορειβατικές διαδρομές ενώ η κλασική διαδρομή της νοτιοδυτικής πλευράς είναι μια απολαυστική διαδρομή scrambling μεσαίου βαθμού δυσκολίας.

Οι ορειβάτες πρέπει να είναι προσεκτικοί σε αυτή την “εύκολη” ανάβαση λόγω των λιθοπτώσεων, των απότομων βράχων και των χιονοστιβάδων.

  • Νοτιοδυτική Κορυφογραμμή (Κλασική Διαδρομή) (I)
    Από τα τέλη Ιουλίου έως τις αρχές Αυγούστου, η νοτιοδυτική κορυφογραμμή γενικά είναι ξέχιονη και απαιτεί εμπειρία σκαρφαλώματος (scrambling) σε απότομα βράχια. Για την κορυφή είναι απαραίτητα τα κραμπόν και το πιολέ.
  • Ανατολική Κορυφογραμμή (IV 5.7)
  • Βόρεια Όψη, Elzinga/Miller (IV 5.7)
  • Βορειοανατολικό Αντέρεισμα, Greenwood/Jones (III, 5.7, A3 or 5.10)
    Μια από τις πιο ασφαλείς διαδρομές στην βόρεια πλευρά του βουνού. Ελεύθερη αναρρίχηση για πρώτη φορά το 1983 από τους René Boisselle και Bernard Faure.
Θέση στο χάρτη

Ίσως σας ενδιαφέρουν…