Tenzing Norgay, ο Sherpa που κατέκτησε την κορυφή του κόσμου

Ο Tenzing Norgay (Τένσινγκ Νοργκέι) (29 Μαΐου 1914 – 9 Μαΐου 1986), γεννημένος ως Namgyal Wangdi (Ναμγκίαλ Γουάνγκτι) και συχνά αποκαλούμενος απλά Sherpa Tenzing (Σέρπα Τένσινγκ), ήταν Νεπαλέζος Sherpa ορειβάτης.

Θεωρείται ένας από τους διασημότερους ορειβάτες, καθώς συμμετείχε στην κατάκτηση του Έβερεστ με τον Edmund Hillary (Έντμουντ Χίλαρι) στις 29 Μαΐου 1953.

Το περιοδικό Time τον κατέταξε ανάμεσα στους 100 σημαντικότερους ανθρώπους του 20ου αιώνα.

Τα πρώτα χρόνια

Οι αφηγήσεις για τα νεανικά χρόνια του Tenzing είναι σχετικά αντιφατικές. Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του, αποδεκτή για αρκετά χρόνια, ήταν Sherpa γεννημένος στο Tengboche (Τενγκμπότσε), της περιοχής Khumbu (Κούμπου) στο ΒΑ Νεπάλ.

Το Khumbu βρίσκεται κοντά στο Everest, το οποίο οι Θιβετιανοί και οι Sherpa ονομάζουν Chomolungma (Τσομολούνγκμα), δηλαδή Αγία Μητέρα.

Βουδιστής στο θρήσκευμα, ο Tenzing ακολούθησε την παραδοσιακή θρησκεία των Sherpa και των Θιβετιανών.

Η ακριβής ημερομηνία γέννησής του δεν είναι γνωστή, αλλά σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του ήταν προχωρημένος Μάιος όταν γεννήθηκε.

Μετά από την ανάβασή του στο Everest στις 29 Μαΐου, αποφάσισε να γιορτάζει τα γενέθλιά του σε αυτή την ημερομηνία.

Σύμφωνα με το θιβετιανό ημερολόγιο η χρονιά της γέννησής του ήταν το Έτος του Λαγού, συνεπώς το πιθανότερο έτος γέννησης είναι το 1914.

Το όνομά του ήταν “Namgyal Wangdi”, αλλά όταν ήταν παιδί ακόμα το όνομά του άλλαξε κατόπιν συμβουλής του επικεφαλής Λάμα και ιδρυτή της μονής Rongbuk (Ρονγκμπούκ), Ngawang Tenzin Norbu (Νγκαγουάνγκ Τερζίν Νόρμου).

Το όνομά του, Tenzing Norgay, σημαίνει “πλούσιος-καλότυχος-ακόλουθος-της-θρησκείας”. Ο πατέρας του, βοσκός γιακ, ήταν ο Ghang La Mingma (Τσανγκ Λα Μίνγκμα, θ. 1949) και μητέρα του η Dokmo Kinzom (Ντόκμο Κίνζομπου), που έζησε αρκετά για να τον δει να ανεβαίνει στο Everest.

Ήταν το 11ο από τα 13 παιδιά της οικογένειας, τα περισσότερα από τα οποία πέθαναν σε νεαρή ηλικία.

Το έσκασε από το σπίτι του δύο φορές στην εφηβεία, την πρώτη φορά πήγε στο Kathmandu (Κατμαντού) και τη δεύτερη στο Darjeeling (Νταρτζίιλινγκ).

Κάποια στιγμή τον έστειλαν στη μονή Tengboche για να γίνει μοναχός, αλλά αποφάσισε ότι η μοναστική ζωή δεν ήταν για εκείνον και εγκατέλειψε τη μονή.

Σε ηλικία 19 ετών εγκαταστάθηκε στην κοινότητα των Sherpa στο Toonsong Busty (Του Σονγκ Μπούστι) στο Darjeeling.

Ορειβασία

Ο Tenzing είχε την πρώτη του ευκαιρία να συμμετάσχει σε αποστολή στο Everest όταν τον προσέλαβε ο Eric Earle Shipton (Έρικ Σίπτον), αρχηγός της αποστολής του 1953.

Ο Tenzing έλαβε μέρος ως βαστάζος υψηλού υψομέτρου και στις τρεις επίσημες βρετανικές προσπάθειες ανάβασης στο Everest από από την πλευρά του βόρειου Θιβέτ στη δεκαετία του 1930.

Στην αποστολή του 1936 συνεργάστηκε με τον ανθρωπολόγο Charles John Morris (Τζον Μόρις). Πήρε επίσης μέρος και σε άλλες αποστολές στην ινδική υποήπειρο.

Για ένα διάστημα στις αρχές της δεκαετίας του 1940 έζησε στο πριγκιπάτο του Chitral (Τσιτράλ), που έγινε αργότερα τμήμα του Πακιστάν, στην υπηρεσία κάποιου συνταγματάρχη Chapman (Τσάπμαν).

Η πρώτη του γυναίκα πέθανε και θάφτηκε εκεί. Κατά τα γεγονότα της απόσχισης του Πακιστάν κατόρθωσε να επιστρέψει στο Darjeeling με τις δύο κόρες του, διασχίζοντας την Ινδία ντυμένος με μία παλιά στολή του συνταγματάρχη Chapman.

Το 1947 έλαβε μέρος σε μία ανεπιτυχή προσπάθεια κατάκτησης του Everest. Ο καναδικής καταγωγής Earl Denman (Ερλ Ντένμαν), ο Ange Dawa Sherpa (Άνγκε Ντάγουα Σέρπα) και ο Tenzing πέρασαν στο Θιβέτ παράνομα για να κάνουν την προσπάθειά τους.

Μια ισχυρή καταιγίδα στα 6.700 μ. τους ανάγκασε να επιστρέψουν με ασφάλεια. Το 1947 έγινε επικεφαλής των Sherpa σε ελβετική αποστολή για πρώτη φορά και συμμετείχε στη διάσωση του Sirdar Wangdi Norbu (Γουάνγκντι Νόρμου) που είχε τραυματιστεί σοβαρά από πτώση.

Την επόμενη χρονιά έκανε πρώτη ανάβαση στο Kedarnath (Κένταρναθ) στο δυτικό Garhwal (Γκαργουάλ) των Ιμαλαΐων.

Ελβετική αποστολή στο Έβερεστ, 1952

Ο Tenzing το 1952 πήρε μέρος σε ελβετικές αποστολές με αρχηγό τον Édouard Wyss-Dunant (Έντουαρντ Βις-Ντούναντ) κατά την άνοιξη και τον Gabriel Chevalley (Γκάμπριελ Σεβάλεϊ) το φθινόπωρο, σοβαρές προσπάθειες ανάβασης στο Έβερεστ από τη νότια πλευρά του Νεπάλ, μετά την αμερικανική και βρετανική αποστολή του 1950 και του 1951.

Οι Raymond Lambert (Ρεϊμόν Λαμπέρ) και Tenzing Norgay έφτασαν ως τα 8.595 στη ΝΑ κόψη, κάνοντας νέο ρεκόρ υψομέτρου.

Ήταν η πρώτη αποστολή στην οποία ο Tenzing συμμετείχε ως πλήρες μέλος, κάτι που θεώρησε ως τη μεγαλύτερη τιμή που του έγινε ποτέ.

Tenzing Norgay και Edmund Hillary στην Κατασκήνωση Βάσης του Everest
Επιτυχής ανάβαση στο Έβερεστ

Το 1953 πήρε μέρος στην αποστολή του John Hunt (Τζον Χαντ), επιχειρώντας στο Everest για έβδομη φορά.

Μέλος της αποστολής ήταν ο Edmund Hillary, ο οποίος παρολίγο να χάσει τη ζωή του πέφτωνας σε κρεβάς, αλλά σώθηκε την τελευταία στιγμή από την επέμβαση του Tenzing, ο οποίος ασφάλισε το σκοινί στο πιολέ του.

Έκτοτε ο Hillary τον θεώρησε απαραίτητο ορειβατικό σύντροφο σε οποιαδήποτε μελλοντική του ανάβαση.

Στην αποστολή Hunt συμμετείχαν πάνω από 400 άνθρωποι, ανάμεσά τους, 362 βαστάζοι, 20 Σέρπα οδηγοί και 4,5 τόνοι υλικών.

Η αποστολή δημιούργησε κατασκήνωση βάσης τον Μάρτιο του 1953, ανεβαίνοντας σταδιακά ως το South Col, στα 7.890 μ.

Στις 26 Μαΐου ο Thomas Duncan Bourdillon (Τομ Μπουρντίγιον) και ο Charles Evans (Τσαρλς Έβανς) επιχείρησαν να φτάσουν στην κορυφή, αλλά επέστρεψαν λόγω αστοχίας του συστήματος οξυγόνου του Evans.

Οι δύο ορειβάτες έφτασαν 91 κάθετα μέτρα από την κορυφή. Τότε ο Hunt ζήτησε από τους Tenzing και Hillary να ξεκινήσουν για την κορυφή.

Το χιόνι και ο άνεμος κράτησε τους δύο ορειβάτες στο South Col για δύο μέρες. Ξεκίνησαν στις 28 Μαΐου με ομάδα υποστήριξης τους Ang Nyima (Ανγκ Νιίμα), Alfred Gregory (Άλφρεντ Γκρέγκορι) και George Lowe (Τζορτζ Λόου).

Οι δύο ορειβάτες έστησαν σκηνή στα 8.500 μ. ενώ η ομάδα υποστήριξης επέστρεψε στην κατασκήνωση βάσης.

Το επόμενο πρωινό ο Hillary ανακάλυψε ότι οι μπότες του είχαν παγώσει έξω από τη σκηνή και καθυστέρησε περίπου δύο ώρες για να τις ζεστάνει, πριν επιχειρήσει μαζί με τον Tenzing την τελική ανάβαση με σακκίδια 14 κιλών στην πλάτη.

Ο Tenzing Norgay στο ψηλότερο σημείο του πλανήτη

Η κρίσιμη κίνηση στο τελευταίο στάδιο της ανάβασης ήταν ένας 12μετρος βράχος, που ονομάστηκε αργότερα “Hillary Step”. Ο Hillary αναρριχήθηκε σε μια σχισμή και ο Tenzing τον ακολούθησε.

Από εκεί η συνέχεια ήταν σχετικά εύκολη. Προσέγγισαν την κορυφή του Everest στα 8.848 μ. στις 11:30 π.μ.

Έμειναν στην κορυφή περίπου 14 λεπτά. Ο Hillary πήρε την περίφημη φωτογραφία του Tenzing με το πιολέ του στην κορυφή.

Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του Tenzing “Man of Everest” όταν ο Tenzing προσφέρθηκε να φωτογραφίσει τον Hillary, εκείνος αρνήθηκε.

Έγιναν επιπλέον φωτογραφίσεις από την κορυφή προς τα κάτω για να τεκμηριωθεί ότι δεν ήταν κίβδηλη η ανάβαση.

Ο πρώτος που τους συνάντησε κατά την κατάβαση ήταν ο Lowe που αναρριχήθηκε ως ένα σημείο για να τους προσφέρει ζεστή σούπα.

Ο Tenzing έγινε δεκτός με μεγάλες τιμές στο Νεπάλ και την Ινδία. Ο Hillary και ο Hunt χρίστηκαν Ιππότες από την βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, ενώ ο Tenzing έλαβε το “Μετάλιο του Γεωργίου” για τις προσπάθειές του στην αποστολή.

Μετά το Everest

Ο Tenzing Norgay έγινε ο πρώτος διευθυντής εκπαίδευσης στο πεδίο του Ιμαλαϊκού Ινστιτούτου Ορειβασίας στο Darjeeling το 1954.

Τον Ιανουάριο του 1975, με την άδεια του βασιλέα του Μπουτάν, o Tenzing έγινε οδηγός της πρώτης αμερικανικής περιηγητικής ομάδας που επιτράπηκε να εισέλθει.

Το επίσημο πρόγραμμα ξεκίνησε στο Paro (Πάρο), στο βόρειο Μπουτάν και περιελάμβανε επίσκεψη στη “Φωλιά του Τίγρη”, (Paro Taktsang), το αρχαίο βουδιστικό μοναστήρι, πριν την επιστροφή στην Ινδία μέσω Νεπάλ και Σικίμ.

Ο Tenzing σύστησε την ομάδα στον τελευταίο βασιλέα του Σικίμ και τη φιλοξένησε σπίτι του στην Ινδία για αποχαιρετιστήρια γιορτή.

Ο Tenzing Norgay και ο Edmund Hillary το 1971

Το 1978 ίδρυσε την Tenzing Norgay Adventures, μια εταιρεία που προσφέρει trekking στα Ιμαλάια.

Από το 2003, την εταιρεία διηύθυνε ο γιος του Jamling Tenzing Norgay (Τζάμλινγκ Τένσινγκ Νοργκέι), ο οποίος ανέβηκε στο Έβερεστ το 1996.

Το άγαλμα του Tenzing Norgay
Θάνατος

Ο Τένσινγκ απεβίωσε από εγκεφαλική αιμορραγία στο Darjeeling, της δυτικής Βεγγάλης στην Ινδία, το 1986, σε ηλικία 71 ετών.

Η σωρός του αποτεφρώθηκε στο Ιμαλαϊκό Ινστιτούτο Ορειβασίας. Η σύζυγός του απεβίωσε το 1992.

Το μνημείο του Tenzing Norgay

Πηγή
wikipedia.org

Ίσως σας ενδιαφέρουν…