Τιθορέα Φθιώτιδας, το Μπαλκόνι του Παρνασσού

Η Τιθορέα είναι χωριό του νομού Φθιώτιδας και ανήκει στο διευρυμένο Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας. Είναι κτισμένη στις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού, σε υψόμετρο 440 μέτρων.

Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είναι 630 κάτοικοι. Η Τιθορέα γνωρίζει τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια λόγω της μικρής απόστασης που την χωρίζει από τα χειμερινά θέρετρα του Παρνασσού.

Μέχρι το 1926 ονομαζόταν Βελίτσα οπότε μετονομάστηκε σε Τιθορέα, λόγω της αρχαίας φωκικής πόλης Τιθορέας, που βρισκόταν στην ίδια ακριβώς τοποθεσία.

Η αρχαία Τιθορέα

Τα ερείπια της αρχαίας Τιθορέας διακρίνονται ακόμα ανάμεσα στα σύγχρονα σπίτια του οικισμού, ενώ διασώζεται σε πολύ καλή κατάσταση το τείχος που περιέβαλλε την πόλη.

Η αρχαία Τιθορέα ήταν Φωκική πόλη, κτισμένη στις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού, στην ίδια θέση όπου ευρίσκεται σήμερα το ομώνυμο χωριό.

Τμήμα του τοίχους της αρχαίας Τιθορέας

Η αρχαία πόλη κτίστηκε μετά την καταστροφή των γειτονικών Φωκικών πόλεων από τον στρατό του Ξέρξη.

Όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος, οι κάτοικοι των κατεστραμμένων πόλεων που βρίσκονταν στις όχθες του Κηφισού κατέφυγαν στις πλαγιές του Παρνασσού στην περιοχή της Τιθορέας.

Μετά την απομάκρυνση των Περσών οι Φωκείς οχύρωσαν την περιοχή της Τιθορέας η οποία από φρούριο σταδιακά εξελίχθηκε σε μία ακμάζουσα πόλη που αφομοίωσε τον πληθυσμό των παλαιότερων γειτονικών πόλεων.

Στην μέγιστη ακμή της η Τιθορέα έφτασε τον τρίτο αιώνα π.Χ., οπότε και έκοψε δικό της νόμισμα.

Αξιοθέατα

Το τείχος της Τιθορέας, από τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα ελληνιστικής οχυρωματικής, η σπηλιά του Οδυσσέα Ανδρούτσου, το φαράγγι του Καχάλα, το Αισθητικό Δάσος Τιθορέας, το «Μπαλκόνι της Τιθορέας» που βρίσκεται 200 μ. μετά την αρχή του μονοπατιού και πρόκειται για ένα βράχο με θέα στο φαράγγι και το χωριό, η όμορφη πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, καθώς και αρκετές μονές από τον 17ο και 18ο αιώνα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, είναι ικανά να καλύψουν τα ενδιαφέροντα όσων αποφασίσουν να τα επισκεφθούν.

Το φαράγγι του Καχάλα
Η πλατεία του χωριού με τον αιωνόβιο πλάτανο
Η προτομή του Οδυσσέα Ανδρούτσου

Το Αισθητικό Δάσος Τιθορέας

Ένας καταπράσινος παράδεισος απλώνεται στην νότια πλευρά της Τιθορέας, σε έκταση 2.000 στρεμμάτων και αποτελεί ένα από τα 19 Αισθητικά Δάση της Ελλάδας.

Πανύψηλα έλατα, πεύκα, βελανιδιές, κέδροι, θάμνοι και πολλά άλλα είδη φυτών συνθέτουν ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο.

Το υψόμετρό του δάσους κυμαίνεται από 500 μ. έως 1.200 μ. και λόγω των γεωμορφολογικών σχηματισμών του όπως απόκρημνα βράχια, σπηλιές και μονοπάτια, προσελκύει λάτρεις της φύσης, περιπατητές και ορειβάτες.

Μέσα στο δάσος υπάρχει ένας Πύργος και απομεινάρια αρχαίου τείχους που χρονολογείται από τον 3ο-4ο αι. π.Χ. Το 1979 κηρύχθηκε Αισθητικό Δάσος και περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000.

Το Αισθητικό Δάσος της Τιθορέας από ψηλά
Άποψη του Αισθητικού Δάσους πάνω από την Τιθορέα. Πάνω δεξιά η κορυφή Νίψι.

Το χιονισμένο Αισθητικό Δάσος Τιθορέας

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Η Τιθορέα αποτελεί αφετηρία υπέροχων πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών που καταλήγουν στις κορυφές του Παρνασσού ή σε άλλα ενδιαφέροντα σημεία, όπως σπήλαια, σπηλαιομονάστηρα και τοποθεσίες ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.

Τιθορέα – Λιάκουρα (Χαράδρα Βελίτσας)

Μιλάμε για μια από τις εντυπωσιακότερες ορειβατικές διαδρομές στην Ελλάδα που κινείται σε μια άγνωστη μεριά του Παρνασσού, όπου η φύση ξεδιπλώνει απλόχερα όλη της την άγρια ομορφιά, όλη της τη δύναμη και τη μεγαλοπρέπεια.

Η χαράδρα της Βελίτσας

Αναλυτική περιγραφή της διαδρομής μπορείτε να διαβάσετε στην παρακάτω ανάρτηση

Η χαράδρα της Βελίτσας στον Παρνασσό

Τιθορέα – Σπήλαιο Οδυσσέα Ανδρούτσου

Το μονοπάτι που οδηγεί στη σπηλιά ξεκινά από την τοποθεσία Πλατανάκος στην Άνω Τιθορέα και είναι η αρχή της χαράδρας της Βελίτσας. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Στο τέλος του μονοπατιού υπάρχουν σιδερένιες σκάλες τοποθετημένες κάθετα στο βράχο που οδηγούν στο άνοιγμα της σπηλιάς και απαιτούν μεγάλη προσοχή στο ανέβασμα και στο κατέβασμα.

Ένα αφιέρωμα στο Σπήλαιο του Οδυσσέα Ανδρούτσου μπορείτε να διαβάσετε στην παρακάτω ανάρτηση

Η σπηλιά του Οδυσσέα Ανδρούτσου στην Βελίτσα του Παρνασσού

Τιθορέα – Διπόταμα – Καταρράκτης Τρύπη

Μια υπέροχη διαδρομή που καταλήγει στον εντυπωσιακό καταρράκτη Τρύπη, ύψους 80 μέτρων, κάτω από τις κορυφές Καλόγερο και Λιάκουρα.

Η κορυφή Καλόγερος
Οι κορυφές Λιάκουρα (αριστερά) και Καλόγερος (δεξιά)
Στο κέντρο της εικόνας διακρίνεται ο καταρράκτης Τρύπης. Πάνω δεξιά ο Καλόγερος.
Κοντινή λήψη του καταρράκτη Τρύπη
Τιθορέα – Νίψι

Μια απαιτητική ανάβαση στην κορυφή Νίψι του Παρνασσού, η οποία ορθώνεται απότομα πάνω από τον οικισμό, σε υψόμετρο 1.900 μέτρων.

Το μονοπάτι περνάει δίπλα από το εντυπωσιακό σπηλαιομονάστηρο της Αγίας Ιερουσαλήμ ή Αγιαρσαλής ή Γερσαλής Τιθορέας, χτισμένο μέσα σε μια σπηλιά σε κάθετα βράχια, σε υψόμετρο 900 μέτρων.

Η Αγιασαρλή Τιθορέας
Θέση στο χάρτη

Πηγές
el.wikipedia.org
onparnassos.gr
polydrososparnassou.blogspot.com
parnassosnp.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...