Τα καταφύγια των Βαρδουσίων

Βαρδούσια. Το καμάρι της Ρούμελης, με το έντονο και σκληρό ανάγλυφο, τις άγριες, δύσβατες κι απότομες κορυφές, τα εκτεταμένα αλπικά οροπέδια και τα δύο υπέροχα ορεινά καταφύγιά του.

Όλα αυτά μαζί και πολλά άλλα έχουν προσδώσει στα Βαρδούσια το χαρακτήρα του αλπικού βουνού.

Ένα από τα ελάχιστα, πράγματι, ελληνικά βουνά με αυθεντικό αλπικό χαρακτήρα που θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτά της κεντρικής Ευρώπης.

Το βουνό διαθέτει δύο ορειβατικά καταφύγια-στολίδια, χτισμένα σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο (περίπου 600 μέτρα), τα οποία εξυπηρετούν την πεζοπορία, την ορειβασία, την αναρρίχηση και γενικά τις δραστηριότητες του ορεινού τουρισμού που αναπτύσσεται στο βουνό όλες τις εποχές του χρόνου.

Το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Άμφισσας

Το καταφύγιο «Α. Τζάρτζανος» του Ε.Ο.Σ. Άμφισσας είναι χτισμένο στα 1.900 μέτρα υψόμετρο στη θέση Πιτιμάλικο.

Πρόκειτε για ένα διώροφο πετρόκτιστο κτίριο, παραδοσιακά κατασκευασμένο με κεραμοσκεπή, τζάκι και απλά διακοσμημένο εσωτερικό.

Στο ισόγειο θα βρείτε τον κύριο χώρο με τραπέζια, καθίσματα και το τζάκι, ιδανικό σημείο για να ξεκουραστείτε με φαγητό ή κάποιο ρόφημα και την κουζίνα. Στον πάνω όροφο βρίσκεται ο κοιτώνας με κρεβάτια και αποθηκευτικό χώρο για τον εξοπλισμό και τα αντικείμενα σας.

Διαθέτει 75 κλίνες, καλοριφέρ, σόμπες πετρελαίου και τζάκι στο καθιστικό, έχει εσωτερικές τουαλέτες και νερό με αντλία από πηγή, ενώ έχει οργανωμένη κουζίνα και φαγητό, σταθερό τηλέφωνο και ηλεκτρικό ρεύμα. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22650-62195, 6984282111.

Περισσότερες πληροφορίες στο sopissed.wixsite.com/katafigiovardousion

Το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Άμφισσας τον χειμώνα

Το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Άμφισσας με φόντο το επιβλητικό ανάγλυφο των Σκόρδων Πιτιμάλικου
Το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Άμφισσας με φόντο το Βουνό της Χωμήριανης
Το καταφύγιο του Π.Ο.Α.

Το καταφύγιο του Π.Ο.Α. “Γιάννης Γρηγορόπουλος” είναι χτισμένο σε υψόμετρο 2.015 μέτρων στη θέση Πιτιμάλικο, κοντά στο φαρδύ διάσελο Μετερίζια.

Εγκαινιάστηκε στις 15/10/1961. Είναι χωρητικότητας 18 ατόμων, ενώ διαθέτει μία ξυλόσομπα, λάμπες υγραερίου για φωτισμό, οργανωμένη κουζίνα (πετρογκάζ, ντουλάπια, σκεύη κ.λπ.), όχι όμως και φαγητό, ενώ τις ανάγκες υδροδότησης καλύπτει μια πηγή που βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών από το καταφύγιο. Για πληροφορίες καλέστε στο τηλέφωνο: 2108218401 (poa.gr).

Το καταφύγιο του Π.Ο.Α. χτισμένο σε υψόμετρο 2.015 μ. στη θέση Πιτιμάλικο

Το καταφύγιο του Π.Ο.Α. με φόντο τις κορυφές των Δυτικών Βαρδουσίων

Το καταφύγιο του Π.Ο.Α., αριστερά το φαρδύ διάσελο Μετερίζια και στο βάθος οι Σούφλες

Συνηθέστερη ανάβαση για τα καταφύγια και τις ψηλές κορυφές είναι από το χωριό Αθανάσιος Διάκος (ή Άνω Μουσουνίτσα). Περιγραφή της διαδρομής μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο

Ανακαλύπτοντας το αλπικό μεγαλείο των Βαρδουσίων (Μέρος Α)
Θέση στο χάρτη

Ίσως σας ενδιαφέρουν…