Βάργιανη Φωκίδας

Η Βάργιανη Φωκίδας

Η Βάργιανη (έως το 1940 Βαριάνη) είναι ορεινό χωριό του δήμου Δελφών του νομού Φωκίδας και απέχει 7 χιλιόμετρα από το ιστορικό Χάνι της Γραβιάς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της απογραφής του 2011 ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 38 μόνιμους κατοίκους.

Το χωριό είναι χτισμένο στις πλαγιές της κορυφής Γερολέκας του Παρνασσού σε υψόμετρο 880 μέτρων. Για την ανάβαση στον Γερολέκα με αφετηρία την γραφική Βάργιανη, διαβάστε την παρακάτω ανάρτηση του Hiking Experience:

Αξιοθέατο της περιοχής είναι η Νεραϊδοσπηλιά που βρίσκεται στο μέσο ενός βράχου στα νότια του χωριού και διαθέτει σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Οι «πηγές της Μπουρμπούλας»

Μέσα στη Βάργιανη βρίσκονται οι περίφημες πηγές της Μπουρμπούλας ενώ ο επισκέπτης αξίζει να δει τον Άη Θανάση, το υδραγωγείο αλλά και την πλατεία του χωριού, όπου κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου πραγματοποιείται το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής.

Στη Βάργιανη πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς Ο φωτογράφος του χωριού (ΕΡΤ, 1977).

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής

Διοικητικά το χωριό ανήκε μέχρι το 1997 στην επαρχία Παρνασσίδος. Από το 1997 μέχρι το 2011 αποτέλεσε τμήμα του δήμου Γραβιάς, ενώ έκτοτε υπάγεται στον καλλικρατικό δήμο Δελφών.

Ιστορικά στοιχεία

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 η Βάργιανη ανέδειξε αρκετούς αγωνιστές όπως οι Ηλίας Αντιπάτης, Νίκος Μπαλαούρας και καπετάν Λιάπης ενώ είκοσι κάτοικοί της συμμετείχαν και στην άλωση του κάστρου των Σαλώνων.

Παράλληλα κοντά στο χωριό έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 1824 η μάχη της Πανάσσαρης κατά την οποία οι δυνάμεις των επαναστατημένων Ελλήνων (ανάμεσά στους επικεφαλής συγκαταλέγονταν μεταξύ άλλων οι Γεώργιος Δράκος, Γιώτης Δαγκλής, Χριστόφορος Περραιβός κλπ) που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στη Βάργιανη νίκησαν τα οθωμανικά στρατεύματα του Δερβίζ πασά.

Θέση στο χάρτη

Ίσως σας ενδιαφέρουν…