Winter 8000: Ένα βιβλίο αφιερωμένο στην χειμερινή ορειβασία στα Ιμαλάια

Winter 8000: Climbing the World’s Highest Mountains in the Coldest Season (Χειμώνας 8000: Αναρρίχηση στα Ψηλότερα Βουνά του Κόσμου την πιο Κρύα Εποχή), από την βραβευμένη συγγραφέα Bernadette McDonald.

Το ορειβατικό βιβλίο με τις περισσότερες πωλήσεις και την πληρέστερη ανάλυση της χειμερινής ορειβασίας στα Ιμαλάια.

Υπάρχει πάντα κάτι ανεξήγητο στα εσωτερικά κίνητρα των ορειβατών. Κάτι που μοιάζει να είναι συνδεδεμένο με μια υπέροχη και φοβερή εμμονή. Ειδικά όταν μιλάμε για χειμερινή ορειβασία.

Κι όταν περνούν τους χειμώνες τους σε μεγάλα υψόμετρα, στις οκτάρες κορυφές των Ιμαλαΐων, τότε το απροσδιόριστο γίνεται τόσο προφανές, μα συνάμα και τόσο ακραίο, που τελικά φαίνεται να μην έχει λογική εξήγηση.

Τι είναι αυτό που οδηγεί τον άνθρωπο να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις κακουχίες και τους κινδύνους;

Γιατί όλοι αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες κατακτήθηκαν από αυτή την εμμονή και αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τόσο σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες, σε μέρη όπου η ζωή είναι λέξη άγνωστη;

Οι ορειβάτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν πειστικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Και όσοι πιστεύουν ότι γνωρίζουν την αλήθεια συχνά δεν έχουν ιδέα για τι μιλούν.

Δεν υποψιάζονται καν τι αισθάνονται αυτοί οι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, καθώς αντιμετωπίζουν και κατά καιρούς ξεπερνούν, τα όρια του αδύνατου.

Οι περισσότεροι θα τους χαρακτηρίσουν ως ήρωες (όταν φτάνουν στην κορυφή) ή ως ανόητοι τρελοί (όταν αποτυγχάνουν ή ακόμη χειρότερα πεθαίνουν).

Συχνά, αν όχι πάντα, οι ιστορίες αυτών των ανθρώπων παραδόξως μένουν στο περιθώριο. Τα κίνητρα, τα πάθη, τα δυνατά τους σημεία, ακόμη και οι αδυναμίες τους, φαίνεται να μην ενδιαφέρουν κανένα.

Αυτές ακριβώς τις ιστορίες εξερευνά η Bernadette McDonald στο βιβλίο της «Winter 8000».

Αυτές οι απίστευτες ιστορίες μια χούφτας ορειβατών, που επέλεξαν να αντιμετωπίσουν τα ψηλότερα βουνά του κόσμου στις σκληρότερες εποχές, κάνουν αυτό το βιβλίο τόσο συναρπαστικό.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Alex Txikon, Tamara Lunger, Simone Moro και Ali Sadpara στο Βase Camp μετά την ιστορική τους ανάβαση στο Nanga Parbat

Αυτό που αφηγείται η McDonald είναι το απόλυτο έπος. Είναι μια υπέροχη ιστορία, απόλυτα αληθινή, η οποία -όπως σε ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα- ξεκινά με την πρώτη χειμερινή ανάβαση του Everest, στη συνέχεια καταπιάνεται με τους άλλους 13 γίγαντες των Ιμαλαΐων και τελειώνει με το Κ2, τη μοναδική οκτάρα κορυφή που εξακολουθεί να αντιστέκεται και παραμένει απάτητη τον χειμώνα.

Διαβάστε ακόμη:
Η πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Nanga Parbat – Το χρονικό της ιστορικής ανάβασης

Οι πρωταγωνιστές αυτού του φανταστικού ταξιδιού είναι οι αποκαλούμενοι «Πολεμιστές του Πάγου» («Ice Warriors»).

Είναι αυτοί οι ορειβάτες που δεν μπορούν να ζήσουν αν δεν τους χτυπούν άνεμοι με ταχύτητα 150 χιλιομέτρων την ώρα και οι θερμοκρασίες δεν είναι χαμηλότερες από τους -50° C.

Ο Jerzy Kukuczka στην κορυφή του Dhaulagiri τον χειμώνα του 1985

Ξεκινώντας από τους μεγάλους Πολωνούς ορειβάτες που «εφηύραν» αυτό το παιχνίδι χειμερινής αναρρίχησης στα 8.000 μέτρα.

Όπως ο πατριάρχης Andrzej Zawada, ο μοναδικός Krzysztof Wielicki, ο γίγαντας Jerzy Kukuczka, ο μεγάλος σχοινοσύντροφός του Voytek Kurtyka και η θρυλική Wanda Rutkiewicz.

Συνεχίζοντας με τους Maciej Berbeka, Artur Hajzer και Adam Bielecki για να αναφέρουμε μερικά μόνο από τα θρυλικά μέλη της Πολωνικής ορειβατικής δυναστείας.

Η Elisabeth Revol και ο Tomek Mackiewicz

Συνοδεύονται, επίσης, από τους «Μη Πολωνούς», στους οποίους περιλαμβάνονται η Ελβετή Marianne Chapuisat, που είναι η πρώτη γυναίκα που σκαρφάλωσε σε κορυφή άνω των οκτώ χιλιάδων μέτρων το χειμώνα, ανεβαίνοντας στο Cho Oyu.

Υπάρχει ο Ιταλός Simone Moro, ένας δεξιοτέχνης των χειμερινών αναβάσεων στα Ιμαλάια και απόλυτο σημείο αναφοράς με τις πρωτοποριακές αναβάσεις τους σε 4 οκτάρες κορυφές. Υπάρχει ο Γάλλος άσος Jean-Christoph Lafaille. Ο ασύγκριτος Denis Urubko.

Διαβάστε ακόμη:
Nanga Parbat: Θρίαμβος και Τραγωδία

Και μετά ο Daniele Nardi, που έδωσε όλο του το είναι για ν’ ανέβει στο Nanga Parbat το χειμώνα. Ο ασταμάτητος Alex Txikon. Ο αλάνθαστος άλλα άτυχος Tomasz Mackiewicz. Ο Tom Ballard, το αγόρι που προοριζόταν ν’ αφήσει εποχή στην ορειβασία.

Η πάντα χαμογελαστή και εξαιρετικά δυνατή Tamara Lunger. Η μικροκαμωμένη μαχήτρια με την αδάμαστη ψυχή Elisabeth Revol. Και όλοι οι άλλοι που συνθέτουν αυτή την τρελή φυλή των ορειβατών.

Ο Tom Ballard και ο Daniele Nardi στο Nanga Parbat τον χειμώνα. Η τελευταία επικοινωνία μαζί τους έγινε την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019, όταν βρίσκονταν πάνω από τα 6.000 μέτρα στο Mummery Rib.

Το βιβλίο εστιάζει στα όνειρά τους, στις αναβάσεις τους και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν.

Στις λιγοστές νίκες και στις πολλές ήττες, αλλά και στην αγάπη και τις φιλονικίες, στους θριάμβους και στις δυστυχίες.

Οι ατέλειωτοι αγώνες επιβίωσης, οι τεράστιες τραγωδίες και ο πόνος των αγαπημένων τους αλληλοσυνδέονται χωρίς προφανές τέλος.

Τελικά, οι ιστορίες τους αυτές δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αναπαράσταση της ίδια της ζωής.

Οι δικές τους υπέροχες ζωές είναι ένα ταξίδι αναζήτησης εκείνων των ορίων κι εκείνων των απαντήσεων, τις οποίες ίσως δεν θα βρούμε ποτέ, αλλά είναι αυτά που μας κρατούν ζωντανούς.

Η Bernadette McDonald είναι μία Καναδή συγγραφέας πολλών βιβλίων σχετικών με την ορειβασία και την ορεινή κουλτούρα, πολλά από τα οποία έχουν γίνει best seller, όπως το «Art of Freedom – The life and climbs of Voytek Kurtyka».

Διευθύνει το Banff Mountain Festival επί 20 συναπτά έτη. Όταν δεν γράφει, ξοδεύει το χρόνο της κάνοντας αναρρίχηση, πεζοπορία και σκι, καθώς επίσης καλλιεργώντας τους αγαπημένους της αμπελώνες.

Πηγή
planetmountain.com

Ίσως σας ενδιαφέρουν…