Xωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε το Πανελλήνιο Συνέδριο Βουνών

Χωρίς απρόοπτα πραγματοποιήθηκε χθες το Πανελλήνιο Συνέδριο Βουνών, το πρώτο μετά την εποχή του Προκάμβριου, το οποίο είχε διεξαχθεί στην -τότε- Αιτωλία. Ο πρόεδρος της Ένωσης Βουνών Ελλάδας, Όλυμπος, συγκάλεσε το συνέδριο στην Αθήνα, όπου πραγματοποίησε μια σειρά συνομιλιών υψηλού επιπέδου για τα όλα τα θέματα που απασχολούν τα βουνά της Ελλάδας, με το βλέμμα στραμμένο στη Παγκόσμια Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τα Βουνά και τις Οροσειρές που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου στο Νεπάλ.

Πρώτο θέμα της συνεδρίασης ήταν οι επιπτώσεις της εξάπλωσης νέων αγροτών από τα αστικά κέντρα. Ο Σμόλικας, παρουσίασε την δραματική κατάσταση στη γύρω περιοχή, επισημαίνοντας ότι, αν η διεθνής κοινότητα είχε κινητοποιηθεί νωρίτερα, τα προβλήματα θα ήταν πολύ λιγότερα. Ωστόσο, τόνισε ότι η λύση είναι η απομόνωση των νέων αγροτών και όχι των χωρών που υποφέρουν από την επιδημία.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν τα προβλήματα που δημιουργεί στην ευρύτερη Ρούμελη, την Πελοπόννησο και την Ήπειρο, η ανάπτυξη φονταμενταλιστικών κινημάτων, όπως το ISIS και η Μπόκο Χαράμ. Οι Ψηλορείτης και Ταΰγετος, ανέλυσαν την κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία και αναφέρθηκαν στις οικονομικές και κοινωνικές αιτίες που οδηγούν στον φονταμενταλισμό. Το όρος Πατέρας από την Αττική, στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι πρέπει όλα τα βουνά συντονισμένα να αποδομήσουν την ιδεολογία των φονταμενταλιστών αν θέλουν να καταπολεμήσουν φαινόμενα σαν και αυτό.

Στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης συντονισμένης δράσης γύρω από το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ώστε να υπάρξουν και αποτελέσματα στην Διάσκεψη του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι το 2015, σε μια τελευταία ευκαιρία για συμφωνία που θα θέτει τους νέους στόχους μετά το Κιότο.

Στα παρασκήνια της συνάντησης, σε πηγαδάκι των βουνών της Θεσσαλίας, Όλυμπος και Κίσσαβος εθεάθησαν να συνομιλούν και να ανταλλάσσουν θερμές φιλοφρονήσεις. Βουνά που βρίσκονται πολύ κοντά στα δύο όρη εκμυστηρεύθηκαν σε ρεπόρτερ του «Κουλουριού» που βρέθηκε στο συνέδριο για να καλύψει τη συνάντηση «κορυφής», ότι τα δύο ψηλά βουνά τα έχουνε βρει από την εποχή του μεσοπολέμου, χωρίς όμως οι κάτοικοι της γύρω περιοχής να έχουν γνώση για τους δεσμούς φιλίας που δένουν πλέον τους δύο «μεγάλους» της Θεσσαλίας.

Έκπληξη της βραδιάς αποτέλεσε η Γκιώνα, η οποία εμφανίστηκε με μια κατάλευκη τουαλέτα του Τομ Φορντ που προμηθεύτηκε ειδικά για την συνάντηση. Δια της απουσίας τους έλαμψαν δύο άλλα βουνά του ελληνισμού, ο Όλυμπος Κύπρου και ο Πενταδάκτυλος, οι οποίοι όμως έστειλαν θερμή επιστολή στους συμμετέχοντες η οποία διαβάστηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους από την άλλη ακρίτισσα, οροσειρά Ροδόπη.

Πηγή
tokoulouri.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...