Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2015 στον Έβρο

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις 2 Φεβρουαρίου θα γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, την υπενθύμιση δηλαδή της υπογραφής της συνθήκης Ramsar η οποία υπογράφτηκε το 1977 στο Ιράν με σκοπό την προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων.

Στη Συνθήκη συμπεριλαμβάνονται 1.524 υγρότοποι σε όλο τον κόσμο, όπως λίμνες ποτάμια, έλη, εκβολές, τεχνητές λίμνες, λιμνοθάλασσες κ.α. με συνολική έκταση πάνω από 520 εκατομμύρια στρέμματα.

Στη χώρα μας βάσει της παραπάνω Συνθήκης προστατεύονται δέκα υγρότοποι: το Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, η λίμνη Κερκίνη, το Δέλτα των ποταμών Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός Κόλπος, η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, η λιμνοθάλασσα Κοτύχι και φυσικά το Δέλτα Νέστου, οι λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα και το σύμπλεγμα των Θρακικών Λιμνοθαλασσών που συνθέτουν το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Το φετινό σύνθημα των εκδηλώσεων είναι «Οι Υγρότοποι για το Μέλλον μας», δίνοντας την δυνατότητα σε όλους μας να ανακαλύψουμε στην πράξη τα οφέλη που προσφέρουν οι υγρότοποι στον πλανήτη και στους ανθρώπους αλλά και να καταλάβουμε ότι η προστασία των περιοχών αυτών είναι πλέον επιβεβλημένη.

Οι υγρότοποι προσφέρουν πόσιμο νερό, συμβάλουν στη γεωργία, σφύζουν από βιοποικιλότητα, αντιμάχονται στην κλιματική αλλαγή, παρέχουν τα απαραίτητα προϊόντα και αγαθά για την επιβίωση μας. Μπορείτε να φανατιστείτε ένα μέλλον χωρίς τους υγροβιοτόπους;

Σύμφωνα με την Παγκόσμια οργάνωση Ramsar το 64% των υγροτόπων του κόσμου έχουν εξαφανιστεί από το 1900 έως σήμερα.

Δυστυχώς και στην χώρα μας οι υγρότοποι υποβαθμίζονται καθημερινά με αλλαγές στο υδρολογικό τους καθεστώς, με αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων τους, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών κυρίως αποβλήτων, αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας, λαθροθηρία, λαθροϋλοτομία.

Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικοί υγρότοποι και τα οποία υποβαθμίζουν τη μοναδική οικολογική τους αξία.

Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, το μεγαλύτερο υγροτοπικό πάρκο της χώρας με 23 λιμνοθάλασσες και λίμνες είναι δίπλα μας, ας συμμετέχουμε όλοι ενεργά στον εορτασμό και ας το επισκεφτούμε!

Στις 2 Φεβρουαρίου 2015 Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, μπορείτε να επισκέπτεστε το Κέντρο Πληροφόρησης Βιστωνίδας-Ισμαρίδας στο Πόρτο Λάγος (τηλ.25410/96646) και το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου στην Κεραμωτή (τηλ. 25910/51831) από τις 9:30 έως και τις 16:00 για να ενημερωθείτε για τις αξίες των υγροτόπων.

Επίσης στα πλαίσια του εορτασμού ο Φορέας θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις με την συμμετοχή μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας και Ξάνθης και στα δύο Κέντρα Πληροφόρησης.

Πηγή
Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης

Ίσως σας ενδιαφέρουν…