Τα φθινοπωρινά χρώματα του Εθνικού Πάρκου Ζάιον της Γιούτα

Το Εθνικό Πάρκο Ζάιον (στα αγγλικά Zion National Park) είναι ένα εθνικό πάρκο στη νοτιοδυτική Γιούτα, κοντά στο Σπρινγκντέιλ, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα εξέχον χαρακτηριστικό του πάρκου είναι το φαράγγι Ζάιον, το οποίο έχει μήκος 24 χιλιόμετρα και βάθος μέχρι 800 μέτρα.

Οι βράχοι που περιβάλλουν το φαράγγι είναι καφεκόκκινοι ψαμμίτες, μέρος των ψαμμιτών των Ναβάχο.

Στην είσοδο του Εθνικού Πάρκου Ζάιον

Το πάρκο βρίσκεται στη συμβολή του οροπεδίου του Κολοράντο, της ερήμου Μοχάβι και της Μεγάλης Λεκάνης, με αποτέλεσμα να απατάνται σε αυτό μια ασυνήθιστη ποικιλία φυτών και ζώων.

Πολλά είδη φυτών, μαζί με 289 είδη πτηνών, 75 είδη θηλαστικών και 32 είδη ερπετών ζουν στις τέσσερις ζώνες του πάρκου, την έρημο, την παραποτάμια περιοχή, το αραιό δάσος και το δάσος κωνοφόρων.

Στο πάρκο παρατηρούνται βουνά, φαράγγια, απότομοι λόφοι, τραπεζοειδή όρη, μονόλιθοι, ποτάμια και φυσικές αψίδες.

Το φαράγγι Ζάιον όπως φαίνεται από την τοποθεσία Angels Landing

H ανθρώπινη εγκατάσταση στην περιοχή άρχισε περίπου πριν 8.000 χρόνια από μικρές ομάδες ιθαγενών Αμερικανών.

Οι ημι-νομαδικοί Ανασάζι προέρχονται από μία από αυτές τις ομάδες. Μια διαφορετική ομάδα, οι Parowan Fremont, ζούσαν επίσης στην περιοχή.

Και οι δύο ομάδες εγκατέλειψαν την περιοχή περίπου το 1300 και αντικαταστάθηκαν από τους Parrusits ​​και διάφορα άλλα νότια υποφύλλα.

Το φαράγγι ανακαλύφθηκε από τους Μορμόνους το 1858 και η ίδια ομάδα εγκαταστάθηκε στο φαράγγι στις αρχές της δεκαετίας του 1860.

Το 1909, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ William Howard Taft αποκάλεσε τη περιοχή εθνικό μνημείο για να προστατεύσει το φαράγγι, με το όνομα Εθνικό Μνημείο Mukuntuweap.

Πόστερ του 1938

Το 1918, ωστόσο, ο αναπληρωτής διευθυντής της νεοσύστατης Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων άλλαξε το όνομα του πάρκου σε Ζάιον (Σιών), επειδή το αρχικό του όνομα δεν ήταν τοπικά δημοφιλής. Σιών είναι ένα από τα ονόματα της Ιερουσαλήμ στα αρχαία εβραϊκά.

Το φημισμένο “Μετρό” (Subway) του Εθνικού Πάρκου Ζάιον

Δυο πεζοπόροι πλησιάζουν το “Μετρό”

Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρισε το μνημείο ως Εθνικό Πάρκο στις 19 Νοεμβρίου 1919.

Το τμήμα Kolob ανακηρύχθηκε ως ξεχωριστό εθνικό μνημείο Ζάιον, το 1937, αλλά ενσωματώθηκε στο πάρκο το 1956.

Ακολουθεί ένα καταπληκτικό video που περιλαμβάνει εικόνες που συλλέχθηκαν μετά από αρκετών ημερών περιπλάνηση στο Εθνικό Πάρκο Ζάιον κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Μαεστρικά σμιλεμένο από τον ποταμό Virgin εδώ και εκατομμύρια χρόνια, το φαράγγι Ζάιον είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη της γης.

Το Πάρκο, όμως, έχει να προσφέρει κι άλλα πολλά κι ενδιαφέροντα αξιοθέατα στον επισκέπτη.

Ολόχρυσα λιβάδια, σημεία ασύλληπτης θέας, πανύψηλα κατακόκκινα βράχια, κι ανάμεσά τους η αιώνια ροή των ποταμών, συνθέτουν έναν φυσικό θησαυρό αμύθητης αξίας.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…