Οι 14 κορυφές άνω των οκτώ χιλιάδων μέτρων (Eight-thousanders)

Ως κορυφές οκτώ χιλιάδων μέτρων είναι γνωστές οι 14 ανεξάρτητες κορυφές βουνών υψηλότερες από 8.000 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας.

Όλες οι «οκτάρες», όπως συνήθως ονομάζονται, βρίσκονται στην οροσειρά των Ιμαλαΐων και του Καρακορούμ στην Ασία.

Η πρώτη καταγραμμένη προσπάθεια ανάβασης σε οκτάρα ήταν του Albert F. Mummery και του J. Norman Collie, που προσπάθησαν να ανέβουν στο Nanga Parbat από την πλευρά του Κασμίρ το 1895.

Η απόπειρα απέτυχε, όταν ο Mummery και δύο Γκούργκα (Νεπαλέζοι στρατιώτες που στρατολογούνταν στον βρετανικό στρατό), οι Ragobir και Goman Singh, σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδα.

Everest

Η πρώτη καταγραμμένη επιτυχημένη ανάβαση οκτάρας είναι εκείνη του Maurice Herzog και του Louis Lachenal, που ανέβηκαν στο Annapurna στις 3 Ιουνίου του 1950.

Ο πρώτος που σκαρφάλωσε και τις 14 οκτάρες κορυφές (όλες χωρίς τη χρήση βοηθητικού οξυγόνου) ήταν ο  θρυλικός Ιταλός Reinhold Messner, που ολοκλήρωσε το εγχείρημά του στις 16 Οκτωβρίου του 1986.

K2

Ένα χρόνο αργότερα, το 1987, ο Πολωνός Jerzy Kukuczka έγινε ο δεύτερος ορειβάτης που ολοκλήρωσε το εγχείρημα.

Ο Messner ολοκλήρωσε και τις 14 κορυφές χωρίς βοηθητικό οξυγόνο. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό επαναλήφθηκε 9 χρόνια αργότερα από τον Ελβετό Erhard Loretan το 1995.

Kangchenjunga
Κατάλογος των κορυφών άνω των 8.000 μέτρων


Έως το 2011, 26 ορειβάτες αναρριχήθηκαν και στις 14 κορυφές αδιαμφισβήτητα. Τουλάχιστον τέσσερεις πέθαναν προσπαθώντας να πετύχουν τον συγκεκριμένο στόχο.

Ο χάρτης με τις 14 οκτάρες κορυφές

Ο Νεπαλέζος Phurba Tashi ολοκλήρωσε τις περισσότερες αναρριχήσεις στις οκτάρες με 30 αναβάσεις μεταξύ του 1998 και του 2011.

Ο Ισπανός Juanito Oiarzabal, δεύτερος στην κατάκτηση των περισσότερων κορυφών, ολοκλήρωσε ένα σύνολο 25 αναβάσεων μεταξύ του 1985 και του 2011.

Lhotse
Manaslu

Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό ορειβατών που σκαρφάλωσαν και τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων είναι η Ιταλία και η Νότια Κορέα, με πέντε ορειβάτες η καθεμία, με δεύτερη την Ισπανία, με τέσσερεις ορειβάτες. Το Καζακστάν και η Πολωνία ακολουθούν με τρεις ορειβάτες.

Makalu
Nanga Parbat

Η πρώτη γυναίκα που ισχυρίστηκε ότι κατέκτησε και τις 14 οκτάρες ήταν η Oh Eun-sun από τη Νότια Κορέα, η οποία ανέφερε ότι ολοκλήρωσε το εγχείρημα με την ανάβασή της στο Annapurna στις 27 Απριλίου του 2010.

Ωστόσο, θεωρήθηκε αμφισβητήσιμος ο ισχυρισμός της ότι κατέκτησε το Kangchenjunga το 2009.

Αργότερα, το 2010, η Edurne Pasaban από την Ισπανία έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε και τις 14 οκτάρες.

Cho Oyu
Annapurna

Τον Αύγουστο του 2011, η Αυστριακή Gerlinde Kaltenbrunner έγινε η πρώτη γυναίκα που σκαρφάλωσε όλες τις οκτάρες χωρίς τη χρήση βοηθητικού οξυγόνου.

Dhaulagiri
Gasherbrum I
Ορειβάτες με επιβεβαιωμένες αναβάσεις και στις 14 οκτάρες

Σημείωση: Το O2 είναι αναφορά στους ορειβάτες που σκαρφάλωσαν και τις 14 κορυφές χωρίς τη χρήση βοηθητικού οξυγόνου.

Broad Peak
Gasherbrum II
Shishapangma

Ίσως σας ενδιαφέρουν…