Dirtbag: Ο Θρύλος του Fred Beckey

Την ώρα που ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν σε πλήρη εξέλιξη και η προσοχή των περισσότερων ανθρώπων είχε εστιαστεί σε μάχες πέρα από τα βουνά, δύο αδέλφια από το Σιάτλ, ο Fred και ο Helmy Beckey, πραγματοποίησαν μια «αθόρυβη» δεύτερη ανάβαση του Όρους Waddington της Βρετανικής Κολομβίας.

Κανένας άλλος άνθρωπος δεν θ’ ανέβαινε στην κορυφή του Waddington τα επόμενα 35 χρόνια – τόσο δύσκολο βουνό είναι.

Τέτοια ήταν η έφεση του Fred Beckey στις δύσκολες και παράτολμες αναβάσεις, που κατάφερε πολλές πρωτιές σε απομονωμένες κορυφές την δεκαετία του 1930 και -ακόμη πιο εκπληκτικό- συνέχισε ν’ ανεβαίνει μέχρι και τη δεκαετία του 2000.

Ο Beckey στην πολυτάραχη αποστολή στο Lhotse το 1955. Επικρίθηκε γιατί κατέβηκε από το βουνό χωρίς τον εξασθενημένο συνορειβάτη του, ο οποίος διασώθηκε την επόμενη μέρα και τελικά επέζησε. Αυτή η διαμάχη οδήγησε στη μη επιλογή του Beckey για την αμερικανική αποστολή στο Everest το 1963 | Photo © Αρχείο Fred Beckey

Ο Beckey έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο ολοκληρωμένος ορειβάτης όλων των εποχών. Ο μεγάλος Αμερικανός αλπινιστής Colin Haley δηλώνει ότι «ο όγκος των αναρριχήσεων που έχει κάνει, κοντά αλλά και πάνω στην κόψη μεταξύ ζωής και θανάτου, τον κατατάσσει στην πρώτη θέση και μάλιστα μακράν από οποιονδήποτε άλλο».

Με την προβολή αυτής της ταινίας, ο Beckey παίρνει τελικά το δικό του μερτικό στον ήλιο, καθώς είναι σχετικά άγνωστος έξω από τη βορειοαμερικανική αναρριχητική κοινότητα.

Το Dirtbag, σε σκηνοθεσία του Dave O’Leske, διηγείται την απίστευτη βιογραφία ενός ανθρώπου που θεωρήθηκε ως ο αυθεντικός Αμερικανικός «dirtbag» – που στην Αμερική υποδηλώνει αυτόν που εγκαταλείπει τα κοινωνικά πρότυπα και τις υλικές ανέσεις αναζητώντας έναν νομαδικό ορειβατικό τρόπο ζωής.

Πολύ απλά, ο Beckey αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στα βουνά, δεν παντρεύτηκε ποτέ, δεν έκανε παιδιά, ούτε επιδίωξε την φήμη και τη δημόσια αναγνώριση.

Ship Rock, Νέο Μεξικό

Είναι ξεκάθαρο ότι με τον δύσκολο χαρακτήρα του, ο Beckey έκοψε γέφυρες επικοινωνίας και έχασε πολλές ευκαιρίες.

Μνημειώδης υπήρξε η μη συμμετοχή του στην (επιτυχημένη) Αμερικανική αποστολή στο Everest το 1963. Πολλά μέλη εκείνης της αποστολής έγιναν διάσημοι ορειβάτες.

Το γεγονός αυτό ελάχιστα απασχόλησε τον Beckey, ο οποίος το μόνο πράγμα που είχε στο μυαλό του ήταν το κυνήγι. Τόσο των κορυφών όσο και των γυναικών. Υπάρχει μια μεγαλειώδης ατάκα στην ταινία που συνοψίζει τον χαρακτήρα του:

«Φοβού τον Beckey: Θα κλέψει τη γυναίκα σου, θα κλέψει τη διαδρομή σου».

Η ταινία είναι γεμάτη με παρόμοια στιγμιότυπα του «πολύχρωμου» χαρακτήρα του Beckey.

Ωστόσο, πίσω και πάνω απ’ όλα αυτά τα επιφανειακά, ο Beckey υπήρξε ένας σπουδαίος μελετητής των βουνών.

Είχε εγκυκλοπαιδική γνώση για χιλιάδες κορυφές, όχι μόνο της Βόρειας Αμερικής αλλά ολόκληρου του κόσμου.

Επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για τη γεωλογία και ασχολήθηκε ενεργά με το περιβάλλον, πολύ πριν αυτό γίνει δημοφιλές.

Όλες αυτές οι ανησυχίες του μεταφράστηκαν σε μια λογοτεχνική κληρονομιά δεκατριών βιβλίων, τα οποία έχουν εμπνεύσει διαδοχικές γενιές αναρριχητών.

Ο Beckey συνέχισε να σκαρφαλώνει συνεχώς μέχρι τον θάνατό του τον Οκτώβριο του 2017 σε ηλικία 94 ετών.

Ο Beckey σκαρφάλωνε μέχρι τον θάνατό του σε ηλικία 94 ετών | Photo © Dave O’Leske

Ο σκηνοθέτης Dave O’Leske συνεργάστηκε με τον Beckey για σχεδόν 10 χρόνια πριν από το θάνατό του.

Είχε πρόσβαση σε παλιές φωτογραφίες, προσωπικά ημερολόγια και σπάνια φίλμς.

Η ταινία που δημιούργησε συνδυάζει πρόσφατες συνεντεύξεις και σύγχρονα βίντεο αναρρίχησης, καθώς και αρχειακή φωτογραφία και ταινία με ιδιόμορφα κινούμενα σχέδια.

Το αποτέλεσμα είναι μια πολύ συγκινητική ταινία: συναισθηματική, αλλά και ξεκαρδιστική, που σίγουρα αξίζει κανείς να την παρακολουθήσει.

Ο Beckey ήταν ένας από τους τελευταίους μιας εξαφανισμένης φυλής. Ένας εξερευνητής της «νέας γης». Ένας άνθρωπος του οποίου η κληρονομιά στα βουνά αξίζει την προσοχή μας.

Επίσημο site: dirtbagmovie.com

Ίσως σας ενδιαφέρουν…