Το θαύμα του Grand Canyon

Δέος προκαλεί σε όποιον έχει την τύχη να επισκεφθεί το Grand Canyon στην πολιτεία της Αριζόνα των Η.Π.Α. αλλά, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ακολουθούν, το θέαμα είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό και από το διάστημα!

Η τελευταία φωτογραφία του φαραγγιού τραβήχτηκε από το πλήρωμα της Αποστολής 39 του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στις 25 Μαρτίου 2014.

Στη φωτογραφία φαίνεται ο ποταμός Κολοράντο και τα δάση στη βόρεια και τη νότια πλευρά του Grand Canyon.

Το φαράγγι δημιουργήθηκε πριν από περίπου 6 εκατομμύρια χρόνια και οφείλει τη «γέννησή» του σε μετακίνηση των τεκτονικών πλακών και την ταυτόχρονη αλλαγή πορείας του ποταμού Κολοράντο, σημειώνει η Daily Mail.

Το μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί το Εθνικό Πάρκο Grand Canyon, ένα από τα πρώτα εθνικά πάρκα των Η.Π.Α. και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Έχει μήκος 446 χλμ., πλάτος μεταξύ 6,5 και 29 χλμ. και βάθος που φτάνει τα 1,83 χλμ.

Η έλλειψη υγρασίας και κατ’επέκταση βλάστησης και περίοδοι ταχείας διάβρωσης ακολουθούμενες από περιόδους πεπλάτυνσης του φαραγγιού και υ ύπαρξη στρωμάτων με διαφορετική αντοχή στη διάβρωση, έδωσαν στο Γκραν Κάνυον το σημερινό του σχήμα.

Το Grand Canyon αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους επισκέπτες που φτάνουν τα πέντε εκατομμύρια το χρόνο αλλά είναι δημοφιλές αντικείμενο φωτογράφισης και για τους αστροναύτες της NASA που απολαμβάνουν να το φωτογραφίζουν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Πηγές
newsbeast.gr
wikipedia.org

Ίσως σας ενδιαφέρουν…