Ελβετικές Άλπεις: 5 νεκροί στο κυνήγι των likes για μια φωτογραφία στο Instagram

Το φετινό καλοκαίρι, 5 πεζοπόροι πέθαναν κατά τη διάρκεια της πορείας προς το καταφύγιο Aescher, μια τοποθεσία διάσημη για τη φωτογενή της πλευρά.

Ατυχήματα που προκαλούνται εν μέρει από τη χρήση κοινωνικών δικτύων όπως το Instagram. Το Swiss Alpine Club προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους χρήστες του Διαδικτύου.

Το αχαλίνωτο κυνήγι των likes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram, έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις.

Το Swiss Alpine Club έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού, με στόχο να εξηγήσει σε όλους ότι ένα ορεινό τοπίο που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο μπορεί να φαίνεται πολύ ελκυστικό, αλλά το να βρεθείς στο σημείο θέας, όπου τραβήχτηκε η φωτογραφία, είναι επικίνδυνο, τουλάχιστον για τους αρχάριους πεζοπόρους.

Αφορμή για την διεξαγωγή αυτής της εκστρατείας ενημέρωσης στάθηκε η απότομη αύξηση των ορειβατικών ατυχημάτων και των θανάτων στα βουνά το 2022 στις Ελβετικές Άλπεις.

Το επικίνδυνο μονοπάτι που οδηγεί στο καταφύγιο Aescher

Η θέα το καταφυγίου Aescher (πιο πολύ εστιατόριο είναι παρά καταφύγιο) αποτελεί μια από τις εμβληματικές φωτογραφίες των Ελβετικών Άλπεων.

Το ανέβασμα αυτών των φωτογραφιών στα social media, χωρίς περαιτέρω πληροφορίες ή εξηγήσεις όσον αφορά τις δυσκολίες που παρουσιάζει η πρόσβαση σ’ αυτό, δημιουργεί πολύ μεγάλες ροές πεζοπόρων, οι περισσότεροι των οποίων αρχάριοι.

Το καλοκαίρι του 2022 σημαδεύτηκε από το θάνατο πέντε ανθρώπων, οι οποίοι πέθαναν προσπαθώντας να πλησιάσουν στο καταφύγιο. Ανάμεσά τους μια 31χρονη μητέρα και η 5χρονη κόρη της.

Πέρα από τους εγγενείς κινδύνους που διατρέχουν αυτοί οι άνθρωποι, οι επιπτώσεις από την κοσμοσυρροή σ’ ένα ορεινό περιβάλλον μόνο αμελητέες δεν είναι.

Πολλές φορές οι πεζοπόροι εγκαταλείπουν τα μονοπάτια για να βγάλουν ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. Η πανίδα και η χλωρίδα της περιοχής δέχονται μεγάλη πίεση. Για να μην αναφέρουμε τα σκουπίδια (οργανικά και ανόργανα) που αφηνεί πίσω του όλο αυτό το περιβαλλοντικά αναλφάβητο ασκέρι.

Το Swiss Alpine Club ενθαρρύνει τους επαγγελματίες φωτογράφους να μην προσθέτουν γεωγραφικές ετικέτες στις φωτογραφίες τους, για να αποφύγουν την προσέλκυση πλήθους.

Τέλος, η καμπάνια τους εστιάζει στο γεγονός ότι μια φωτογραφία στο Instagram δεν είναι πολύ πιστή στην πραγματικότητα.

Οι καιρικές συνθήκες παρουσιάζονται συνήθως άψογες, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στη δυσκολία της διαδρομής. Τόσα ελλιπή και παραπλανητικά στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε δράμα.

Πηγή
altitude.news

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...