Το πέτρινο γεφύρι Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη

Το πέτρινο γεφύρι του Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη βρίσκεται κάτω από το χωριό Κήποι στο Ζαγόρι, στο στένεμα που κάνει ο ποταμός που διατρέχει το φαράγγι Βικάκι, λίγο πριν συναντηθεί με το Μπαγιώτικο ρέμα.

Παρόλο που βρίσκεται δίπλα στους Κήπους, ανήκε στην Κοινότητα του Κουκουλίου. Το έκτισε ο Τόλης Κοντοδήμος από το Βραδέτο το 1753 όπως αναφέρει ο ιστορικός Ιωάννης Λαμπρίδης.

Το δεύτερο όνομα, «Λαζαρίδη», οφείλεται στον ιδιοκτήτη του γειτονικού νερόμυλου, τα ερείπια του οποίου υπάρχουν ακόμα, μαζί με την μικρή υδατογέφυρα που εφοδίαζε με νερό τον μύλο.

Στο γεφύρι από την πλευρά του Κουκουλίου, καταλήγει η σκάλα του Κουκουλίου που έχει λαξευτεί πάνω στην απότομη πλαγιά και που διατηρείται μέχρι σήμερα.

Η σκάλα και το γεφύρι εξασφάλιζαν την επικοινωνία των χωριών Κουκούλι, Καπέσοβο και Βραδέτο με τους Κήπους.

Το μονότοξο γεφύρι είναι θεμελιωμένο πάνω στις στέρεες, βραχώδεις ορθοπλαγιές του στενού περάσματος.

Η κοίτη του ρέματος Βικάκι

Τεχνικά Στοιχεία
Άνοιγμα Τόξου: 15,00 μ.
Ύψος Τόξου: 7,80 (6,80 + 1,00) μ.
Μήκος Καταστρώματος: 20,00 μ.
Πλάτος Καταστρώματος: 2,90 μ.

Για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση προς αυτό δημιουργήθηκαν διάδρομοι παράλληλα με το ρέμα που στηρίχθηκαν πάνω σε πέτρινα τοιχία.

Έχει στα άκρα του κοντούς αρκάδες, τοποθετημένους αραιά σε ίσες αποστάσεις. Έχει κηρυχτεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και η σημερινή του κατάσταση είναι πολύ καλή.

Το συναντάμε σε 500 μέτρα έξω από τους Κήπους προς Γιάννενα και σε απόσταση 100 μέτρων από το κεντρικό δρόμο, στα δεξιά, σε υψόμετρο 750 μέτρων.

Το αναρριχητικό πεδίο δίπλα στο γεφύρι

Από το γεφύρι διέρχoνται διάφορα πεζοπορικά μονοπάτια, όπως “Καπέσοβο-Κήποι”, “Κουκούλι-Δίλοφο” και “Μονοδένδρι-Κήποι”, που αποτελεί τμήμα του Epirus Trail.

Επίσης, δίπλα στο γεφύρι, στα κάθετα ασβεστολιθικά βράχια του φαραγγιού υπάρχει αναρριχητικό πεδίο με ανατολικό προσανατολισμό και ενδιαφέρουσες διαδρομές.

Θέση στο χάρτη

Πηγές
izagori.gr
petrinagefiria.com

Ίσως σας ενδιαφέρουν…