Lhotse (Λότσε)
Το Lhotse είναι το τέταρτο υψηλότερο βουνό στη Γη, μετά το Everest, το K2 και το Kangchenjunga.
Η ψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 8.516 μέτρα και βρίσκεται πάνω στα σύνορα μεταξύ του Θιβέτ και του Νεπάλ.
Το Lhotse, μαζί με το Everest (στα βόρεια) και το Nuptse (στα δυτικά), σχηματίζουν το τεράστιο πεταλοειδές τόξο του ορεινού όγκου του Everest.
Παρά το τεράστιο κατακόρυφο ανάγλυφο των νότιων και βορειοανατολικών πλαγιών του, to Lhotse έχει το μικρότερο έξαρμα από τις οκτάρες κορυφές λόγω του μεγάλου υψομέτρου του South Col, του διάσελου που το συνδέει με το Everest.
Η Δυτική Όψη του Lhotse, που βρίσκεται σε εσοχή πίσω από τα άνω τμήματα του παγετώνα Khumbu στο Western Cwm, παίζει αναπόσπαστο ρόλο στις κλασικές διαδρομές ανάβασης και στις δύο κορυφές.
Το όνομα Lhotse, που σημαίνει «Νότια Κορυφή» στα Θιβετιανά, τονίζει περαιτέρω τη στενή σχέση μεταξύ των δύο βουνών.
Η κύρια κορυφογραμμή του βουνού διαθέτει τέσσερις διακριτές κορυφές: την Lhotse Main στα 8.516 μ., την Lhotse Middle (γνωστή και ως Lhotse Central I ή Lhotse East) στα 8.414 μ., την Lhotse Central II στα 8.372 μ. και Lhotse Shar στα 8.383 μ.
Αν και η Lhotse Main θεωρείται μεσαίου βαθμού δυσκολίας οκτάρα κορυφή από την κλασική διαδρομή Reiss Couloir, οι δευτερεύουσες κορυφές και η εξαιρετικά απότομη Νότια Όψη του βουνού θεωρούνται μερικές από τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες αναβάσεις στον κόσμο. Η δε παγωμένη Βορειοανατολική Όψη του παραμένει απάτητη.
Ορειβασία
Μια πρώιμη προσπάθεια ανάβασης του Lhotse έγινε το 1955 από τη Διεθνή Αποστολή των Ιμαλαΐων, με επικεφαλής τον Γερμανό-Ελβετό ορειβάτη και κινηματογραφιστή Norman Dyhrenfurth.
Στην αποστολή συμμετείχαν δύο Αυστριακοί χαρτογράφοι, οι Erwin Schneider και Ernst Senn και δύο Ελβετοί, ο Bruno Spirig και ο Arthur Spöhel.
Επίσης, για πρώτη φορά συμμετείχαν Αμερικανοί σε αποστολή στην περιοχή των Ιμαλαΐων, οι Fred Beckey, George Bell και Richard McGowan.
Ο αξιωματικός-σύνδεσμος του Νεπάλ ήταν η Gaya Nanda Vaidya. Η αποστολή συνοδευόταν από 200 βαστάζους και αρκετούς Sherpa ορειβάτες.
Μετά από μια σύντομη ματιά στις επικίνδυνες νότιες πλαγιές του Λότσε, η αποστολή στράφηκε στο Western Cwm και τις βορειοδυτικές πλαγιές, φτάνοντας μέχρι τα 8.100 μέτρα.
Εκεί συνάντησαν ισχυρούς ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες. Υπό την καθοδήγηση του Schneider ολοκλήρωσαν τον πρώτο χάρτη της περιοχής του Everest.
Η αποστολή τράβηξε αρκετές ταινίες μκρού μήκους που κάλυπταν τοπικά πολιτισμικά θέματα και έκανε μια σειρά από πρώτες αναβάσεις σε χαμηλότερες κορυφές της περιοχής khumbu του Νεπάλ.
Η ψηλότερη κορυφή του Lhotse κατακτήθηκε στις 18 Μαΐου 1956 από τους Ελβετούς Ernst Reiss και Fritz Luchsinger, μέλη της Ελβετικής αποστολής Mount Everest/Lhotse.
Στις 12 Μαΐου 1970, ο Sepp Mayerl και ο Rolf Walter από την Αυστρία έκαναν την πρώτη ανάβαση του Lhotse Shar.
Η μεσαία κορυφή Lhotse Middle παρέμεινε για μεγάλο διάστημα το υψηλότερο απάτητο σημείο στη Γη.
Στις 23 Μαΐου 2001 πραγματοποιήθηκε η πρώτη της ανάβαση από τους Eugeny Vinogradsky, Sergei Timofeev, Alexei Bolotov και Petr Kuznetsov, όλοι μέλη μιας Ρωσικής αποστολής.
Η κλασική διαδρομή ακολουθεί το ίδιο μονοπάτι με τη διαδρομή του Everest προς το South Col έως και το Camp 3.
Κατόπιν οι διαδρομές χωρίζουν και οι ορειβάτες που έχουν ως στόχο το Everest φεύγουν αριστερά, προς το South Col, ενώ οι ορειβάτες που στοχεύουν στο Lhotse φεύγουν δεξιά προς Lhotse Face.
Το τελευταίο τμήμα προς την κορυφή περιλαμβάνει την αναρρίχηση του ενός στενού λουκιού, του “Reiss couloir”.
Διαβάστε ακόμα:
Η The North Face παρουσιάζει: Lhotse (Video)
Χρονολόγιο
- 1955 – Προσπάθεια από την Διεθνή Αποστολή των Ιμαλαΐων (International Himalayan Expedition).
- 1956 – 18 Μαΐου: Πρώτη ανάβαση της κύριας κορυφής από τους Fritz Luchsinger and Ernst Reiss.
- 1965 – Πρώτη απόπειρα του Lhotse Shar από μια Ιαπωνική αποστολή – έφτασε στα 8.100 μέτρα.
- 1970 – 12 Μαΐου: Πρώτη ανάβαση του Lhotse Shar από τους Αυστριακούς Sepp Mayerl και ο Rolf Walter.
- 1973 – Πρώτη απόπειρα στη Νότια Όψη από μια Ιαπωνική αποστολή υπό την ηγεσία τουRyohei Uchida.
- 1974 – 25 Δεκεμβρίου: Πρώτη απόπειρα χειμερινής ανάβασης σε οκτάρα κορυφή. Οι Πολωνοί ορειβάτες Andrzej Zawada και Andrzej Heinrich έφτασαν μέχρι τα 8.250 μέτρα.
- 1975 – Απόπειρα στη Νότια Όψη από τον Reinhold Messner.
- 1977 – Δεύτερη ανάβαση στην κύρια κορυφή από μια Γερμανική αποστολή υπό την ηγεσία του Δρ. G. Schmatz.
- 1979 – Ανάβαση στην κύρια κορυφή από τους Andrzej Czok και Jerzy Kukuczka χωρίς τη χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου.
- 1980 – 27 Απριλίου: Απόπειρα στο Lhotse Shar από τον Γάλλο ορειβάτη Nicolas Jaeger (τελευταία φορά εθεάθη στα 8.200 μέτρα).
- 1981 – Προσπάθεια στη Νότια Όψη από μια Γιουγκοσλαβική αποστολή με αρχηγό τον Aleš Kunaver.
- 1981 – 30 Απριλίου: Πρώτη σόλο ανάβαση χωρίς τη χρήση οξυγόνου από τον Hristo Prodanov, μέλος της πρώτης Βουλγάρικης αποστολής στα Ιμαλάια.
- 1984 – 20/21 Μαΐου: Μέλη της Τσεχοσλοβάκικης αποστολής με αρχηγό τον Ivan Galfy σκαρφαλώνουν τη Νότια Όψη του Lhotse Shar για πρώτη φορά (τρίτη ανάβαση της κορυφής του Lhotse Shar).
- 1986 – 16 Οκτωβρίου: Ανάβαση από τον Reinhold Messner, με την οποία έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε και στις 14 οκτάρες κορυφές.
- 1988 – 31 Δεκεμβρίου: Ο Πολωνός Krzysztof Wielicki πραγματοποίησε την πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Lhotse.
- 1989 – 24 Οκτωβρίου: Σκοτώνεται ο Jerzy Kukuczka καθώς αναρριχάται στη Νότια Όψη, όταν το μεταχειρισμένο σχοινί του κόπηκε.
- 1990 – 24 Απριλίου: Ο Σλοβένος Tomo Česen πραγματοποιεί την πρώτη σόλο ανάβαση της Νότιας Όψης του Lhotse, η οποία αμφισβητήθηκε από πολλούς, μεταξύ αυτών και ο Reinhold Messner.
- 1994 – 13 Μαΐου: Ο Carlos Carsolio ανεβαίνει στην κορυφή του Lhotse σε χρόνο-ρεκόρ, 23 ώρες και 50 λεπτά από την κατασκήνωση βάσης μέχρι την κορυφή.
- 1996 – 10 Μαΐου: Η Chantal Mauduit γίνεται η πρώτη γυναίκα που σκαρφαλώνει στην κορυφή του Lhotse.
- 1996 – 17 Μαΐου: Μοναχική ανάβαση του Anatoli Boukreev σε χρόνο-ρεκόρ, 21 ώρες και 16 λεπτά από την κατασκήνωση βάσης μέχρι την κορυφή, χωρίς χρήση οξυγόνου. Μια βδομάδα πριν είχε ανέβει και στο Everest!
- 2001 – 23 Μαΐου: Πρώτη ανάβαση του Lhotse Middle από μια Ρωσική αποστολή.
- 2011 – 14/15 Μαΐου: Ο Αμερικανός οδηγός βουνού Michael Horst ανεβαίνει στις κορυφές του Everest και του Lhotse χωρίς να κατέβει χαμηλότερα από το Camp IV (στο South Col), χωρίς να περάσουν περισσότερες από 21 ώρες μεταξύ των δύο κορυφών.
- 2011 – 20 Μαΐου: Ο Ινδός ορειβάτης Arjun Vajpai έγινε ο νεότερος που πάτησε στην κορυφή του Lhotse, σε ηλικία 17 ετών, 11 μηνών και 16 ημερών.
- 2017 – 19 Μαΐου: Ο Βέλγος Stef ‘Wolf’ Wolfsput έγινε ο πρώτος άνθρωπος (και ο δεύτερος Βέλγος) με κινητικά προβλήματα που ανέβηκε στην κορυφή του Lhotse.
- 2018 – 22 Μαΐου: Ο Μεξικάνος ορειβάτης José Luis Sánchez Fernández έγινε ο πρώτος Λατινοαμερικανός που ανέβηκε στο Everest και το Lhotse σε λιγότερο από 24 ώρες.
- 2018 – 30 Σεπτεμβρίου: Η Hilaree Nelson και ο Jim Morrison ολοκληρώνουν την πρώτη κατάβαση με σκι από την κορυφή του Lhotse.
Έλληνες ορειβάτες στο Lhotse
Η πρώτη ανάβαση Έλληνα στο Lhotse έγινε στις 19 Μαΐου 2008 από τον Ζαχαρία Κυριακάκη (έχασε την ζωή του στις 25 Μαΐου 2010, κατεβαίνοντας από την τέταρτη οκτάρα κορυφή του, αυτή του Makalu των 8.481 μέτρων), ενώ η πρώτη Ελληνίδα ήταν η Χριστίνα Φλαμπούρη στις 14 Μαΐου 2019.
Στην ίδια αποστολή με την Φλαμπούρη, ανέβηκε και ο Αντώνης Συκάρης (πέθανε στις 12 Απριλίου 2022, κατεβαίνοντας από την έκτη οκτάρα κορυφή του, αυτή του Dhaulagiri των 8.167 μέτρων).
Θέση στο χάρτη
Πηγή
wikipedia.org