Οι υποψηφιότητες του 22ου Διαγωνισμού “Χρυσά Πιολέ 2014” (Piolets d’ Or 2014)
Από τα πιο απομακρυσμένα βουνά του Νεπάλ και του Πακιστάν μέχρι την παγωμένη γη της Αλάσκας, διαμέσου του επιβλητικού ορεινού όγκου του Masherbrum και του συμβολικού Annapurna.
Πέντε αναβάσεις από τους πιο ταλαντούχους αλπινιστές του κόσμου, είναι υποψήφιες του φετινού διαγωνισμού Χρυσά Πιολέ 2014 (Piolets d’ Or 2014), του σημαντικότερου διαγωνισμού στο χώρο της ορειβασίας διεθνώς, που θα λάβει χώρα στις 26-29 Μαρτίου 2014 στο Courmayeur και στο Chamonix, στους πρόποδες του Mont Blanc.
Η κριτική επιτροπή του φετινού διαγωνισμού, που αποτελείται από τους Catherine Destivelle (Γαλλία), Erri de Luca (Ιταλία), Karin Steinbach (Γερμανία), Sung-Muk Lim (Ν. Κορέα), Denis Urubko (Ρωσία) και τον George Lowe (Η.Π.Α.) που θα εκτελεί χρέη προέδρου, είχε το δύσκολο έργο της επιλογής εκείνων των αναβάσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2013, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το σύγχρονο πνεύμα της ορειβασίας.
Η ποιότητα και η ποικιλία των ορειβατικών επιτευγμάτων το 2013 ήταν εξαιρετικές, ενώ παρατηρήθηκε μια σημαντική αύξηση σε νέες και ευρηματικές αναβάσεις σε όλες τις οροσειρές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και εκείνων της «Γηραιάς Ηπείρου».
Τόσο στην Ευρώπη όσο και στα ψηλότερα βουνά όλου του κόσμου, μια νέα μορφή αλπινισμού κάνει την εμφάνισή της.
Είναι εκείνη η μορφή του αλπινισμού που σέβεται το βουνό, περιορίζει τη χρήση της τεχνολογίας και χαρακτηρίζεται από μια ισχυρή αθλητική ηθική.
Η επιλογή των υποψηφίων δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Το έργο της επιτροπής, όμως, ήταν εξαιρετικό, εστιάζοντας σε τέσσερις αναβάσεις μεγάλου υψομέτρου στα Ιμαλάια και μία στην Αλάσκα.
Η επιτροπή έκανε, επίσης, Ειδική Μνεία σε μία ανάβαση, εξαίροντας το ομαδικό πνεύμα που κατέστησε δυνατή την επιτυχή έκβασή της.
Από τις 76 αναβάσεις που αξιολογήθηκαν από την Τεχνική Επιτροπή των Χρυσών Πιολέ, οι 6 θα παρουσιαστούν από τις 26 έως τις 29 Μαρτίου 2014 στο Chamonix και στο Courmayeur.
Επιπλέον, ο Αμερικανός αλπινιστής John Roskelley θα λάβει το Χρυσό Πιολέ Καριέρας (Piolet d’Or Carriere).
Οι υποψήφιες αναβάσεις είναι οι εξής:
Talung, 7.439 μ. (Νεπάλ)
Ο Marek Holecek και ο Zdenek Hruby ολοκλήρωσαν την πρώτη επιτυχημένη ανάβαση της βόρειας πλευράς του όρους Talung, μια κορυφή που βρίσκεται νότια του Kangchenjunga, του τρίτου ψηλότερου βουνού του κόσμου.
Αυτή η πλευρά του βουνού, που στο παρελθόν είχε γίνει στόχος πολλών προσπαθειών, προσφέρει την πρόκληση μιας κάθετης ανάβασης συνολικής υψομετρικής διαφοράς 2.000 μ.
Παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε, η ομάδα από την Τσεχία κατάφερε να κάνει κορυφή σε 5 ημέρες. Η κατάβαση της δυτικής πλευράς τους πήρε άλλη μια ημέρα.
Δυστυχώς, ο Zdenek Hruby δεν θα δώσει το παρόν στον διαγωνισμό, καθώς έχασε τη ζωή του τον Αύγουστο του 2013 στο Gasherbrum I.
Kunyang Chhish East, 7.400 μ. (Πακιστάν)
Το Kunyang Chhish εξακολουθεί και έχει απάτητες κορυφές ενώ η ανατολική του κορυφή είχε γίνει στόχος πολλών προσπαθειών στο παρελθόν.
Μετά από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες, όπου οι θύελλες στάθηκαν ανυπέρβλητο εμπόδιο, ο Ελβετός Simon Anthamatten και οι Αυστριακοί Hansjorg και Matthias Auer κατάφεραν να ανέβουν τα 2.700 μ. υψομετρικής της νοτιοδυτικής πλευράς του βουνού σε έξι ημέρες, εκ των οποίων τις δύο παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα 6.700 μ. λόγω κακοκαιρίας.
Το θέαμα της κορυφής με τις τρομακτικές κορνίζες και τη γοτθική ομορφιά της αποδείχθηκε εντυπωσιακό.
Κ6 West, 7.040 μ. (Πακιστάν)
Το K6 West είχε κι αυτό αποτελέσει πεδίο αποτυχημένων προσπαθειών στο παρελθόν.
Οι Καναδοί Raphael Slawinski και Ian Welsted έπρεπε πρώτα να αναρριχηθούν σε έναν πολύπλοκο και επικίνδυνο παγοκαταρράκτη για να προσεγγίσουν την βορειοδυτική πλευρά του βουνού, την οποία ανέβηκαν ακολουθώντας μια διαδρομή με μικτό πεδίο, η οποία τους οδήγησε στην κορυφή.
Το ζευγάρι από τον Καναδά χρειάστηκε πέντε ημέρες για να καλύψει τα 2.700 μ. της υψομετρικής διαφοράς από την κατασκήνωση βάσης μέχρι την κορυφή.
Χρειάστηκαν, επίσης, μια ημέρα ακόμα για να ολοκληρώσουν την κατάβαση.
Annapurna, 8.091 μ. (Νεπάλ)
Το νότιο τείχος του Annapurna αποτελεί σημείο αναφοράς της ορειβασίας στα μεγάλα υψόμετρα των Ιμαλαΐων. Η πρώτη πετυχημένη ανάβαση με αλπικό στυλ πραγματοποιήθηκε το 1984.
Όμως, ο εκπληκτικός Ελβετός ορειβάτης Ueli Steck κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδρομή των 2.700 μ. υψομετρικής διαφοράς ανάβασης σε μόλις 28 ώρες (8-9 Οκτωβρίου), αφού προηγουμένως χρειάστηκε να περιμένει το σκοτάδι στο άνω τμήμα του τείχους για να αποφύγει τους ισχυρούς ανέμους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Mount Laurens, 3.052 μ. (Αλάσκα)
Αυτός ο απομονωμένος παγωμένος γίγαντας βρίσκεται στον παγετώνα Lacuna, στα νότια του Foraker.
Ο Αμερικανός Mark Allen και ο Αμερικανονεοζηλανδός Graham Zimmerman χρειάστηκαν δυο ημέρες για να φτάσουν στη βάση της κορυφής και στη συνέχεια κατάφεραν να ολοκληρώσουν την πρώτη ανάβαση του βορειοανατολικού τείχους και της βόρειας κόψης.
Ήταν η δεύτερη καταγεγραμμένη ανάβαση στην κορυφή αυτού του βουνού και για να το πετύχουν αυτό χρειάστηκε να κάνουν δύο bivouac και να αναρριχηθούν σε πολύ επικίνδυνα πεδία.
Η ανάβαση και η κατάβαση της ανατολικής πλευράς του βουνού ολοκληρώθηκε σε 67 ώρες (από 20 έως 22 Μαΐου).
ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ
Annapurna, 8.091 μ. (Νεπάλ)
Το χρονικό διάστημα από 16 έως 24 Οκτωβρίου οι Γάλλοι ορειβάτες Stephane Benoist και Yannick Graziani ανέβηκαν το νότιο τείχος του Annapurna, ακολουθώντας (με κάποιες παραλλαγές) τη διαδρομή που χρησιμοποίησε ο Ueli Steck μερικές ημέρες πριν.
Η κάθοδος αποδείχθηκε ιδιαίτερα περιπετειώδης, με τον Stephane να υποφέρει από πνευμονικό οίδημα.
Η κριτική επιτροπή των Χρυσών Πιολέ 2014 ξεχώρισε αυτήν την περιπετειώδη ανάβαση και θα κάνει Ειδική Μνεία, προκειμένου να εξάρει το ομαδικό πνεύμα που επικράτησε και οδήγησε σε μια επιτυχή κατάληξη.
Μπορεί ο Ueli Steck να φαντάζει το φαβορί για την κατάκτηση του πρώτου βραβείου, θα πρέπει όμως να δούμε ποια κριτήρια θα βαρύνουν στην απόφαση της επιτροπής του διαγωνισμού. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα.