Πεζοπορικές διακοπές στη νότια Κρήτη: Από την Αγία Ρουμέλη στα Σφακιά (Μέρος Β)

Το εκκλησάκι του Αγίου Παύλου

Αν υπάρχει μια περιοχή στην Ελλάδα που είναι ιδανική για πεζοπορία και μπάνιο σε εντυπωσιακές παραλίες, αυτή είναι στα νότια του νομού Χανίων.

Κι εμείς, συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας στον πεζοπορικό προορισμό-φετίχ, ξεκινώντας το περπάτημα από την αμμώδη παραλία του Αγίου Παύλου, με προορισμό το Λουτρό, το “κυκλαδονήσι” των Χανίων.

Από τον Άγιο Παύλο στο Λουτρό

Η περιγραφή της διαδρομής είναι δανεισμένη από το εξαιρετικό travel portal Destination Crete.

Από το εκκλησάκι του Αγίου Παύλου (1) το μονοπάτι αρχίζει να ανεβαίνει ξανά πάνω από την παραλία μέσα στα πεύκα.

Διασχίζουμε την πευκόφυτη πλαγιά παράλληλα με την παραλία. Μετά από 1.200 μέτρα συναντάμε διακλάδωση (2) με ένδειξη (ξύλινη πινακίδα) για το χωριό Άγιος Ιωάννης.

Διασταύρωση με το μονοπάτι που ανεβαίνει στον Άγιο Ιωάννη

Εμείς προχωράμε δεξιά, πάντα παράλληλα με τη θάλασσα. Κάτω χαμηλά σε όλο το μήκος της διαδρομής αναπτύσσεται αμμώδης παραλία.

Στο τελείωμα του πευκοδάσους και της αμμώδους παραλίας (1 χιλιόμετρο μετά τη διασταύρωση για Άγιο Ιωάννη) συναντάμε απότομη βραχώδη πλαγιά (3), την οποία ανεβαίνουμε και βρισκόμαστε σε ομαλό γυμνό τοπίο πάνω από τη θάλασσα.

Το μεγαλείο των νότιων Χανίων. Βουνό και θάλασσα σε πλήρη αρμονία, δημιουργούν ένα σκηνικό απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Στο βάθος διακρίνεται ο οικισμός της Αγίας Ρουμέλης. Η κορυφή πάνω δεξιά είναι ο Βολακιάς (2.116 μ.).

Μετά από 500 μέτρα το μονοπάτι διασχίζει διαδοχικές χαλασιές και μικρή ρεματιά για τα επόμενα 500 μέτρα. Στα δεξιά μας βλέπουμε πέτρινο καλύβι με μαντρί.

Αμέσως μετά διασχίζουμε διαδοχικά δυο μικρά ρέματα, που δίπλα τους συναντάμε ορθογωνικό στην αρχή και μετά κυκλικό πέτρινο καλύβι.

Στα 500 μέτρα περίπου από το κυκλικό καλύβι, το μονοπάτι διασχίζει το φρύδι του γκρεμού προς τη θάλασσα και περνάει δίπλα από παλιό λιθόχτιστο σπίτι.

Τι άλλο να ζητήσει ένας πεζοπόρος;

Στα 6,5 χιλιόμετρα περίπου συνολικά από τον Άγιο Παύλο κατεβαίνουμε στην έξοδο του φαραγγιού της Αράδαινας, σε πανέμορφη παραλία με το τοπωνύμιο Μάρμαρα (4).

Η παραλία Μάρμαρα πήρε το όνομά της από την όψη των βράχων που την περιβάλλουν, τα οποία έχουν τη μορφή στρώσεων λευκού μαρμάρου.

Η έξοδος του φαραγγιού της Αράδαινας

Η παραλία Μάρμαρα στην έξοδο του φαραγγιού της Αράδαινας

Η πρόσβαση γίνεται είτε με τα πόδια, είτε με καραβάκι από το Λουτρό. Πρόκειται για μια παραλία με ψιλό βότσαλο και τιρκουάζ κρυστάλλινα νερά, στη θέα των οποίων δεν μπορείς ν’ αντισταθείς.

Η βουτιά επιβεβλημένη -πραγματική ανάσα δροσιάς- ενώ από το ταβερνάκι που υπάρχει εκεί, μπορούμε να προμηθευτούμε παγωμένο νερό.

Απλά… υπέροχο!!! Το φαράγγι της Αράδαινας από το καραβάκι με προορισμό τη Χώρα Σφακίων.

Μετά τα Μάρμαρα συνεχίζουμε στο μονοπάτι πάνω από τη βραχώδη ακτή και αφού κατέβουμε στην παραλία Λύκος (5) με το βυζαντινό εκκλησάκι, στη συνέχεια παρακάμπτουμε από βορρά τον μικρό βραχώδη λόφο και φτάνουμε στον μικρό όρμο του Φοίνικα (6).

Η παραλία Μάρμαρα

Πορεία προς την παραλία Λύκος. Στο βάθος ο όρμος του Φοίνικα.

Κατηφορίζοντας προς την παραλία του Λύκου

Οι παραλίες Λύκος και Φοίνικας απέχουν 83 χιλιόμετρα νότια από τα Χανιά και περίπου 1 χιλιόμετρο από το Λουτρό.

Είναι απομονωμένες παραλίες με βότσαλο, ενώ όπως συμβαίνει και με τις άλλες παραλίες της περιοχής, η πρόσβαση σ’ αυτές μπορεί να γίνει μόνο από τη θάλασσα ή με τα πόδια μέσω του μονοπατιού Ε4.

Ο μικρός οικισμός του Φοίνικα

Το φρούριο του Φοίνικα

Το φρούριο του Φοίνικα

Αφήνοντας πίσω τον Φοίνικα, αρχίζουμε να ανηφορίζουμε προς την κορυφή του ακρωτηρίου Μουρί.

Στη ράχη του λόφου συναντάμε παλιές δεξαμενές και στα δεξιά μας το παλιό ερειπωμένο Φρούριο του Φοίνικα, απ’ όπου διακρίνεται χαμηλά ο οικισμός του Λουτρού (7), στον οποίο κατεβαίνουμε ακολουθώντας το ευκρινέστατο μονοπάτι.

Ο οικισμός του Λουτρού

Το λιμανάκι του Λουτρού βρίσκεται δυτικά από τη Χώρα Σφακίων σε έναν κλειστό και απάνεμο όρμο.

Πρόκειται για ένα ήσυχο, χτισμένο αμφιθεατρικά, γραφικό ψαροχώρι, στο οποίο κυριαρχούν το λευκό, το γαλάζιο και το λουλακί, κάνοντάς το να θυμίζει έντονα κυκλαδίτικο νησί.

Λουτρό, ένα “κυκλαδονήσι” στη νότια Κρήτη

Πήρε τ’ όνομά του από τα λουτρά που έχουν βρεθεί στην περιοχή και σώζονται ακόμα ερείπιά τους, μέσω των οποίων διοχετευόταν νερό στην Ανώπολη, ενώ, χάρη στο φυσικό του λιμάνι, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάρκεια των επαναστάσεων.

Λόγω της έλλειψης οδικού δικτύου, το Λουτρό αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αποζητούν ήσυχες διακοπές μακριά από τα πολυσύχναστα τουριστικά κέντρα.

Οι παραλίες στο Λουτρό, μια μικρή μπροστά από τον οικισμό και μια μεγαλύτερη, ο Κέραμος, αμέσως μετά το ανατολικό άκρο του χωριού, έχουν βότσαλο, ενώ τα νερά είναι κρυστάλλινα και έχουν βαθύ μπλε και πράσινο χρώμα.

Από το Λουτρό, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχει δρομολόγιο με βάρκα καθημερινά για τις παραλίες Μάρμαρα και Γλυκά Νερά. καθώς και με πλοίο για Σφακιά, Αγία Ρουμέλη, Σούγια και Παλαιόχωρα.

Επιπλέον πληροφορίες
Μήκος: 10 χιλιόμετρα
Διάρκεια: 3,5 – 4 ώρες
Δυσκολία: Σχετικά εύκολη
Σήμανση: Μεταλλικοί στύλοι και σημάδια στα βράχια στα χρώματα του Ε4 (κίτρινο-μαύρο)

Η διαδρομή από την Αγία Ρουμέλη έως το Λουτρό είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες και απολαυστικές της δυτικής Κρήτης, γιατί συνδυάζει εναλλαγή τοπίων με ικανοποιητική και εύκολη βατότητα.

Συνεχίζεται…

Πηγές
destinationcrete.gr
chania-crete-greece.com
elizabethestateagency.com

Ίσως σας ενδιαφέρουν…