Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2016

Η 2α Φεβρουαρίου γιορτάζεται εδώ και πολλά χρόνια με εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο ως η Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων, υπό το συντονισμό της Γραμματείας της Σύμβασης Ραμσάρ για τους Υγροτόπους.

Φέτος το θέμα του εορτασμού είναι «Υγρότοποι για το μέλλον μας – Αειφορικός βιοπορισμός» και πραγματεύεται τη δυνατότητα –και την ανάγκη- οι άνθρωποι να συμβιώνουν αρμονικά με τους υγροτόπους επωφελούμενοι από τα αγαθά που προσφέρουν, αλλά ταυτόχρονα διαφυλάττοντάς τους και για τις μελλοντικές γενιές.

Όλοι μας εξαρτόμαστε από τους υγροτόπους για να εξασφαλίσουμε νερό για τις καθημερινές μας ανάγκες, ωστόσο, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται άμεσα από τους υγροτόπους για την εξασφάλιση του εισοδήματός τους με επαγγελματικές ασχολίες όπως το ψάρεμα, η καλλιέργεια του ρυζιού, η πώληση νερού, οι μεταφορές και ο τουρισμός.

Γι’ αυτούς του ανθρώπους οι υγιείς υγρότοποι είναι ουσιαστικής σημασίας για το βιοπορισμό τους και ζωτικοί για την ευημερία τους.

Ωστόσο, οι παράκτιοι, οι θαλάσσιοι και οι υγρότοποι εσωτερικών υδάτων μειώνονται με γοργούς ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα τελευταία χρόνια, περίπου το 40% των υγροτόπων έχουν υποβαθμιστεί και αυτή η πορεία συνεχίζει να επιταχύνεται κατά 1.5% ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Wetland Extend Trend.

Φωτογραφικός διαγωνισμός

Σημειώνουμε ότι από τις 2 Φεβρουαρίου ως τις 2 Μαρτίου η Σύμβαση Ραμσάρ θα πραγματοποιήσει μέσω της ιστοσελίδας της διαγωνισμό φωτογραφίας για νέους από 15 ως 24 ετών με θέμα “Άνθρωποι που κερδίζουν το εισόδημά τους στους υγροτόπους”.

Ο νικητής του διαγωνισμού θα κερδίσει αεροπορικό εισιτήριο για να επισκεφθεί έναν από τους παγκοσμίας φήμης υγρότοπους του κόσμου.

Για περισσότερες πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Σύμβασης Ραμσάρ.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…