Οι Sherpa του Everest σε «θέση μάχης» μετά την τραγωδία

Τα φώτα λάμπουν στην κατασκήνωση βάσης καθώς η νύχτα κατεβαίνει στο όρος Έβερεστ (Photo: Cory Richards, National Geographic)

Πολλοί από τους Sherpa οδηγούς βουνού –από τους οποίους εξαρτώνται οι ορειβάτες που φιλοδοξούν να ανέβουν στο Everest- αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν την υπόλοιπη ορειβατική σεζόν, η οποία προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος Μαΐου, σπέρνοντας την αβεβαιότητα στους ορειβάτες στην κατασκήνωση βάσης για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Η κίνηση αυτή έρχεται στον απόηχο του πιο θανατηφόρου ατυχήματος στην ιστορία του βουνού, όταν 16 Sherpa καταπλακώθηκαν από μια χιονοστιβάδα την περασμένη Παρασκευή 18/4/2014. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 13 σωροί ενώ τρεις Sherpa ακόμη αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί.

Την περασμένη Τρίτη 22/4/2014, η κυβέρνηση του Νεπάλ συμφώνησε σε ορισμένα από τα αιτήματα των Sherpa προκειμένου να αποφευχθεί το διαφαινόμενο μποϊκοτάζ, όπως η δημιουργία ενός ταμείου αρωγής για τους Sherpa που τραυματίζονται ή σκοτώνονται σε ορειβατικά ατυχήματα, αλλά η χρηματοδότηση υπολείπεται απ’ ότι ήθελαν οι Sherpa.

Ο Σύνδεσμος Οδηγών Βουνού του Νεπάλ που εδρεύει στην πρωτεύουσα Κατμαντού διά στόματος του γενικού γραμματέα του Sherpa Pasang, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με τους Sherpa και την κυβέρνηση, γιατί ένα καθολικό μποϊκοτάζ θα βλάψει τον ορειβατικό τουρισμό του Νεπάλ μακροπρόθεσμα.

Νωρίς το πρωί, ένας Sherpa μεταφέρει εξοπλισμό στον παγετώνα Khumbu (Photo: Cory Richards, National Geographic)

Ο Sherpa οδηγός Dorje, που παραβρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση που έλαβε χώρα στην κατασκήνωση βάσης την Τρίτη 22/4/2014, δήλωσε ότι οι Sherpa συζήτησαν τις επόμενες κινήσεις τους. Είπε ότι οι περισσότεροι από αυτούς σχεδίαζαν να μαζέψουν τον εξοπλισμό τους και να αποχωρήσουν από την κατασκήνωση βάσης ακόμη και την Τετάρτη.

«Είναι απλά αδύνατο για πολλούς από εμάς να συνεχίσει την ορειβασία. Με τρεις φίλους μας θαμμένους ακόμα κάτω από το χιόνι, δεν μπορώ να φανταστώ να υπάρξει κάποιος που θα περπατήσει από πάνω τους. Θέλουμε να τιμήσουμε τα μέλη που χάσαμε και από σεβασμό για αυτούς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε», είπε.

Αυτή η κίνηση θα αφήσει εκατοντάδες ορειβάτες στην κατασκήνωση βάσης χωρίς την ασφάλεια και την αξιοπιστία που προσφέρουν οι Sherpa για την ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Πολλοί βετεράνοι ορειβάτες έσπευσαν να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην κοινότητα των Sherpa. Ο βετεράνος ορειβάτης και blogger Alan Arnette, μετά από συνομιλία που είχε με φίλους του στο βουνό, δήλωσε στο NBC News: «Οι άνθρωποι είναι λυπημένοι με τις απώλειες τόσων ζωών. Όταν πας εκεί και γνωρίζεσαι με τους Sherpa, δένεσαι μαζί τους. Δεν γνωρίζω κανέναν εκεί που δεν είναι φορτισμένος συναισθηματικά».

Σημείωσε, επίσης, ότι ενώ οι νεότεροι Sherpa πιέζουν για περισσότερα μέτρα ασφαλείας, για τους γηραιότερους «υπάρχει μια πνευματική πτυχή: το όρος Everest είναι ιερό γι’ αυτούς, και αισθάνονται πολύ έντονα ότι δεν θα πρέπει να ανεβαίνουν στο βουνό».

Ο Arnette, ο οποίος ανέβηκε τελευταία φορά το Everest το 2011, εκτιμά ότι από τους 340 ορειβάτες που βρίσκονται σήμερα στην κατασκήνωση βάσης, «ίσως μόνο μια χούφτα από αυτούς έχουν την ικανότητα και τη δύναμη να ανέβουν χωρίς την υποστήριξη των Sherpa».

Συγγενείς μεταφέρουν το σώμα ενός Νεπαλέζου Sherpa κατά τη διάρκεια τελετής καύσης στο Κατμαντού (Photo: Navesh Chitrakar, Reuters)

Οι άνθρωποι που προετοιμάζονται να ανέβουν στο Everest συνήθως πληρώνουν από $30.000 έως $60.000 –και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και $90.000- για το σύνολο του εξοπλισμού, τις άδειες και το προσωπικό υποστήριξης που απαιτείται για την πραγματοποίηση της αποστολής, αλλά ο Arnette δήλωσε ότι με όσους μίλησε, κανείς τους δεν επικεντρώθηκε στην πιθανή απώλεια των χρημάτων τους.

Ο Gordon Janow, Director of Programs της εταιρείας Alpine Ascents με έδρα το Σιάτλ των Η.Π.Α. –που έχασε Sherpa στο ατύχημα της Παρασκευής και απέσυρε το σύνολο του προσωπικού της μέχρι και το τέλος της σεζόν- δήλωσε στο NBC News: «η απόφαση ελήφθη σε ένδειξη πένθους για τους Sherpa και ορειβάτες που χάθηκαν και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να ζητήσει από το προσωπικό του να αναρριχηθεί μέσα από την περιοχή όπου μόλις είχαν σκοτωθεί οι φίλοι και τα αδέλφια τους».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής των χρημάτων των πελατών τους, οι οποίοι πλήρωσαν περίπου $65.000, ο Janow είπε ότι εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο.

«Παραδοσιακά δεν υπάρχουν επιστροφές χρημάτων, αλλά έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με τους πελάτες μας και συζητάμε μαζί τους. Είναι ένα περίπλοκο θέμα και δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο».

Ο Sherpa Ang Kaji κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος κοντά στην κάτω πλευρά του παγετώνα Khumbu το 2012. Ο Kaji και άλλοι 15 Sherpa σκοτώθηκαν στις 17 Απριλίου από χιονοστιβάδα (Photo: Emily Harrington)

Διαβάζοντας το παραπάνω άρθρο γίνεται φανερό ότι οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται την φιλοδοξία των ανθρώπων να σκαρφαλώσουν στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου έχουν βρεθεί σε αμήχανη θέση. Είναι, ίσως, η πρώτη φορά όπου στην περιοχή του Everest έρχονται αντιμέτωπες τόσο έντονα η αξία της ανθρώπινης ζωής και το χρηματικό κέρδος. Η πρώτη ερώτηση που έρχεται αβίαστα στο μυαλό είναι η εξής: “Πόσο κοστίζει η ζωή ενός Sherpa;”.

Δεν τρέφω αυταπάτες. Ελπίζω, τουλάχιστον, ο θλιβερός χαμός των 16 Sherpa να μην πάει χαμένος και οι συνάδελφοί τους να καταφέρουν να ικανοποιήσουν κάποια από τα αιτήματά τους που θα συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.

Πηγές
nbcnews.com
news.nationalgeographic.com
outsideonline.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...