Λειβαδίτης Ξάνθης

Ο Λειβαδίτης είναι ένα ορεινό χωριό του Νομού Ξάνθης, χτισμένο σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στο όρος Χαϊντού (Ερύμανθος) της οροσειράς Κούλας, που αποτελεί τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Ροδόπης.

Αποτελεί το ψηλότερο κατοικήσιμο χωριό της Θράκης. Διοικητικά ανήκει πλέον στο δήμο Ξάνθης, ύστερα από το νέο σχέδιο Καλλικράτης. Βρίσκεται 51 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ξάνθης, στις νοτιοδυτικές απολήξεις του όρους Κούλα.

Ο πληθυσμός του είναι περίπου 60 άτομα (2016), ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ανέρχεται στα 66 άτομα και σύμφωνα με προηγούμενες απογραφές 103 (1981) και 60 (1991).

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα δριμύ και το χειμώνα το χωριό αποκλείεται από τα χιόνια πολύ συχνά. Οι θερμοκρασίες φτάνουν έως τους -25°C. Σε μικρή απόσταση από το χωριό, βρίσκεται ο καταρράχτης του Λειβαδίτη, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων σε ότι αφορά την ποσότητα και τον όγκο νερού, με τα νερά του πέφτουν από 40 μέτρα ύψος.

Διαβάστε επίσης:

Καταρράκτης Τραχωνίου-Λειβαδίτη: Όταν η φύση έχει κέφια…

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες ανάδειξης της περιοχής. Στην περιοχή λειτουργούν οι ξενώνες του δασικού χωριού, στον Ερύμανθο. Παλαιότερα υπήρχε αστυνομία η οποία δεν λειτουργεί πια, ενώ η γνωστή στους ορειβατικούς κύκλους ταβέρνα του Καππαδόκα έκλεισε λόγω της οικονομικής κρίσης.

Χάρτης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...