Το καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης» στον Όλυμπο

Το καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης» κτίστηκε το καλοκαίρι του 1961, από το Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών (Σ.Ε.Ο.) Θεσσαλονίκης σε υψόμετρο 2.697 μέτρων, στο διάσελο Προφήτη Ηλία-Επάνω Τούμπας, στο Οροπέδιο των Μουσών του Ολύμπου.

Το έτος 1962 έγινε η προσθήκη του δεύτερου ορόφου, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των φιλοξενουμένων σε 80 άτομα.

Το ψηλότερο κτίσμα στην Ελλάδα

Ο προσδιορισμός του ακριβούς υψομέτρου του καταφυγίου (2697,1 μ.) καθώς και των κορυφών Μύτικας 2918,8 μ. και του Στεφανιού 2912,3 μ. έγινε το Σεπτέμβριο του 1996 από τους καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Α. Μπαντέλα, Κ. Κατσάμπαλο και Π. Σαββαϊδη, σε συνεργασία με το Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας (εφαρμογή δορυφορικού συστήματος μετρήσεων του GPS).

Το καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης» είναι χτισμένο στο διάσελο Προφήτη Ηλία (δεξιά) – Επάνω Τούμπας (αριστερά)
Ιστορικό κατασκευής

Την όλη ευθύνη και το βάρος εποπτείας και συντονισμού των εργασιών για την ανέγερση του καταφυγίου είχε ο Ιωσήφ (Γιώσος) Αποστολίδης, μαζί με τον Καραμπέτ Αρζουμανιάν, μέλη του Σ.Ε.Ο. που επί 2 συναπτά καλοκαίρια αφιέρωσαν ανιδιοτελώς το χρόνο και τις δυνάμεις τους για τον σκοπό αυτό.

Παράλληλα ο Σ.Ε.Ο. με πρωτοβουλία του Γιώσου Αποστολίδη χάραξε και κατασκεύασε το μονοπάτι από τη Σκούρτα – Λαιμό – Καγκέλια – Οροπέδιο – Μουσών – Ζωνάρια και κατασκεύασε το Πέρασμα του Γιώσου που πήρε το όνομά του για την πρωτοβουλία της κατασκευής του και από τον τραυματισμό του από βράχο στη διάρκεια των εργασιών.

Διαβάστε ακόμη:
Τα καταφύγια του Ολύμπου

Ο Γιώσος Αποστολίδης

Ο Γιώσος Αποστολίδης γεννήθηκε στα Σούρμενα του Πόντου το 1907 και ήρθε στην Θεσσαλονίκη μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.

Η αγάπη και επιθυμία του για επαφή με τη φύση τον οδήγησαν στην ορειβασία, όπου σύντομα οι ικανότητες του, τα χαρίσματά του, στην ορειβατική παρουσία του όσο και στις σχέσεις του με τους φίλους και τους συντρόφους του, τον όρισαν ως τον ομόφωνα αποδεκτό αρχηγό.

Εργάστηκε για τη διάδοση της ορειβασίας στην Ελλάδα σε μια εποχή που το άθλημα βρισκόταν σε εμβρυακό στάδιο.

Πρωτοστάτησε στην ίδρυση σχολής αναρρίχησης στη Θεσσαλονίκη και με τη συμβολή του Γιώργου Μιχαηλίδη μύησε πολλούς στην αναρρίχηση.

Διαβάστε ακόμη:
Γιώσος Αποστολίδης (1907-1964)

Θεωρούσε πολύ σημαντική την παρουσία νέων ανθρώπων στο χώρο της ορειβασίας και προσπαθούσε πάντα να μεταδώσει τις γνώσεις του στους νέους.

Προσέφερε ανιδιοτελώς εξοπλισμό σε όσους στερούνταν κάποιο κομμάτι του, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε περισσότερους να συμμετέχουν σε εξορμήσεις.

Το καταφύγιο όπως φαίνεται από το μονοπάτι Σκάλας-Σκολιού

Συνεισέφερε με όλες του τις δυνάμεις στην κατασκευή του καταφυγίου του Σ.Ε.Ο. στον Όλυμπο όπου μαζί με τον Καραμπέτ Αρζουμανιάν συντόνισαν το εγχείρημα της κατασκευής.

Μετά το τραγικό ατύχημα στο λούκι του Μύτικα στις 4 Μαΐου του 1964 που οδήγησε στο θάνατο του Γιώσου Αποστολίδη, ο Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης αποφάσισε να ονομάσει το καταφύγιο Ολύμπου σε καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης» τιμώντας τον για την μεγάλη του προσφορά.

Διαβάστε ακόμη:
Το χρονικό του θανάτου του Γιώσου Αποστολίδη στον Όλυμπο

Παροχές

Το καταφύγιο περιλαμβάνει τραπεζαρία – το μόνο μέρος στο καταφύγιο που επιτρέπεται το φαγητό, ένα σαλόνι με τζάκι, ένα κλειστό μπαλκόνι με καναπέδες και τραπεζάκια στον πάνω όροφο, 5 υπνοδωμάτια και φυσικά τουαλέτες.

Το καταφύγιο διαθέτει 66 κλίνες εκ των οποίων οι δύο είναι παιδικές. Υπάρχουν τρία δεκαεξάκλινα δωμάτια, ένα δεκάκλινο με 2 παιδικά κρεβατάκια κι ένα οκτάκλινο. Κάθε κρεβάτι είναι εφοδιασμένο με δύο κουβέρτες και ένα μαξιλάρι.

Η τραπεζαρία του καταφυγίου

Η δυνατότητα φιλοξενίας ανέρχεται στα 90 περίπου άτομα συμπεριλαμβανομένων των υπολοίπων χώρων.

Σε περιπτώσεις πληρότητας, εάν η κράτησή σας είναι για χώρο εκτός δωματίων, συστήνεται να έχετε μαζί σας έναν ελαφρύ υπνόσακο.

Άποψη του καταφυγίου από την έξοδο της κόψης Μπαρμπαλά

Η ηλεκτροδότηση του καταφυγίου γίνεται από φωτοβολταϊκά πάνελ με μπαταρίες, ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες του καταφυγίου σε ενέργεια.

Υπάρχει δυνατότητα χρήσης σταθερού τηλεφώνου με χρέωση χρονοκάρτας που μπορείτε να προμηθευτείτε από το καταφύγιο αν δεν θέλετε να ψάχνετε για σήμα στις γύρω πλαγιές και κορυφές.

Το καταφύγιο από τον Προφήτη Ηλία

Το νερό του καταφυγίου προέρχεται από λιωμένο χιόνι που αποθηκεύεται σε δεξαμενές και δεν είναι πόσιμο. Μπορείτε να προμηθευτείτε εμφιαλωμένο από την κουζίνα.

Το καταφύγιο από τα Ζωνάρια

Η κουζίνα λειτουργεί από τις 6:30 το πρωί έως τις 10:00 το βράδυ, είναι πλήρως οργανωμένη προσφέροντας φαγητό, ροφήματα, σνακ, αναψυκτικά και ποτά, υποστηρίζοντας πάντα τοπικούς παραγωγούς για τα ποιοτικά τους προϊόντα.

Το καταφύγιο από την Επάνω Τούμπα

Το καταφύγιο λειτουργεί συνεχώς από αρχές Ιουνίου έως τον Οκτώβριο, και τον υπόλοιπο χρόνο μετά από συνεννόηση με τους διαχειριστές.

Κατά τη χειμερινή περίοδο, ο προθάλαμος του καταφυγίου παραμένει πάντα ανοιχτός σαν καταφύγιο ανάγκης.

Στοιχεία Επικοινωνίας – Περισσότερες Πληροφορίες
Τηλέφωνο: 23510 82840
E-mail: info@apostolidisrefuge.gr
Websites: apostolidisrefuge.grseoreivaton.gr

Θέση στο Χάρτη

Ίσως σας ενδιαφέρουν…