Ο 77χρονος Ισπανός ορειβάτης Carlos Soria στην κορυφή της Annapurna (8.091 μ.)

Ναι, δεν είναι ορθογραφικό λάθος. Είναι ένα κατόρθωμα που, σίγουρα, θα περάσουν πολλά χρόνια για να επαναληφθεί.

Το πρωί της Πρωτομαγιάς του 2016, ο Ισπανός ορειβάτης Carlos Soria πάτησε στην κορυφή της Annapurna I, του 10ου ψηλότερου βουνού του πλανήτη, και ταυτόχρονα εκείνου του βουνού με το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας. Και το κατάφερε έχοντας αισίως κλείσει τα 77 του χρόνια!!!

Αυτή ήταν η 12η 8άρα κορυφή (δηλ. άνω των 8.000 μέτρων υψόμετρο) του Carlos Soria, ενώ έγινε και ο γηραιότερος άνθρωπος που πάτησε στην κορυφή της Annapurna.

Η κορυφή της Annapurna από την Κατασκήνωση Βάσης

Βέβαια, είναι συνηθισμένος σε κάτι τέτοιες πρωτιές, μιας και είναι ο γηραιότερος ορειβάτης που έχει καταφέρει να ανέβει στις κορυφές των: Κ2 στην ηλικία των 65 ετών, του Broad Peak (68), του Makalu (69), του Gasherbrum I (70), του Manaslu (71), του Kangchenjunga (75), και τώρα της Annapurna I (77).

Οι μόνες 8άρες που λείπουν από το στέμμα του είναι το Dhaulagiri, στο οποίο σχεδιάζει να ανέβει τη φετινή σεζόν μετά την Annapurna, και το Shisha Pangma.

“Ο Carlos Soria και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής BBVA ανέβηκαν στην κορυφή της Annapurna”, ανακοίνωσε η σελίδα του Carlos Soria στο Facebook γύρω στις 10:00 τοπική ώρα.

Στο Camp II
Ο Carlos Soria ξεκουράζεται στο Camp II
Στο ξεκίνημα της πορείας για το Camp III (6.700 μ.), το πιο δύσκολο κομμάτι του βουνού
Η Annapurna κάτω από τα πόδια του Carlos Soria

Ο “βετεράνος” Ισπανός αλπινιστής αναχώρησε από το Base Camp (4.200 μ.) στις 28 Απριλίου, μαζί με τους συμπατριώτες του ορειβάτες Luis Miguel Lopez Soriana και Carlos Martinez, καθώς και μια ομάδα Sherpas.

Την ίδια μέρα ανέβηκαν απευθείας στο Camp II στα 5.600 μ. υψόμετρο. Στις 29 Απριλίου, η ομάδα -μαζί με άλλους 24 ορειβάτες διαφόρων αποστολών- αναρριχήθηκε στο πιο δύσκολο κομμάτι του βουνού, από το Camp II στο Camp III (6.400 μ.).

“Ήταν μια δύσκολη μέρα, σχεδόν 1.000 μέτρα υψομετρικής σε σκληρό πάγο, με πολλά επικίνδυνα περάσματα”, μετέδωσε στο Base Camp ο Carlos Soria.

Ο ορειβάτες έφτασαν στο Camp IV (7.100 μ.) το απόγευμα της 30ης Απριλίου, και το ίδιο βράδυ ξεκίνησαν την τελική ανάβαση για την κορυφή.

Ο Carlos Soria και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής επιστρέφουν στο Camp III μετά την επιτυχημένη ανάβαση στην κορυφή της Annapurna
Πορεία προς το Camp II
Λίγες στιγμές ξεκούρασης στο Camp I πριν την κατάβαση στην Κατασκήνωση Βάσης

Για τον ορειβάτη-φαινόμενο Carlos Soria μπορείτε να διαβάσετε την ανάρτηση με τίτλο “Ο 75χρονος Ισπανός Carlos Soria έγινε ο γηραιότερος ορειβάτης που κατακτά την κορυφή του όρους Kangchenjunga (8.586 μ.)”

Η δύναμη της θέλησης μάς διδάσκει πως όλα μπορούν να συμβούν αρκεί να το θελήσουμε, και αυτό το μήνυμα εμπνέει σε όλους μας με αυτό το video ο μεγάλος Carlos Soria. Απολαύστε τον στην επική του ανάβαση στην Annapurna.

 

Όσον αφορά την φετινή ορειβατική σεζόν στην Annapurna, απλά θα την χαρακτηρίζαμε πολύ παραγωγική, καθώς συνολικά 30 ορειβάτες κατάφεραν να ανέβουν επιτυχώς στην κορυφή του.

Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί στο 12% των συνολικά 250 επιτυχημένων αναβάσεων στην Annapurna μέχρι σήμερα.

Το 10ο ψηλότερο βουνό του κόσμου θεωρείται το πιο επικίνδυνο από τις 14 8άρες κορυφές.

Στις παγωμένες πλαγιές του έχουν βρει το θάνατο ήδη 72 ορειβάτες, με το ποσοστό θνησιμότητας να ξεπερνά το 30%.

Πηγή
altitudepakistan.blogspot.gr
Photos from Carlos Soria Facebook Page

Ίσως σας ενδιαφέρουν…