78η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση

Η 78η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση (Π.Ο.Σ.) θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο 21-22 Ιουλίου 2018 στο όρος Κόζιακας του νομού Τρικάλων.

Πρόκειται για το ετήσιο αντάμωμα τον ορειβατών από κάθε γωνιά της Ελλάδας σε ένα βουνό -διαφορετικό κάθε χρονιά- που γίνεται το πιο κοντινό Σαββατοκύριακο στη γιορτή του Προφήτη Ηλία (για ευνόητους λόγους).

Η Π.Ο.Σ. θα λάβει χώρα περιμετρικά του Καταφυγίου του Κόζιακα που είναι χτισμένο στην τοποθεσία Μπακόλα, ένα μικρό οροπέδιο σε υψόμετρο 1.750 μέτρων, στους πρόποδες της ψηλότερης κορυφής του Αστραπή ή Χαζηπέτρος (1.901 μ.), από το οποίο διέρχεται το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

Οικοδεσπότης της διοργάνωσης είναι ο Σύλλογος Ορειβασίας Χιονοδρομίας Τρικάλων (Σ.Ο.Χ.Τ.) καιτην υποστήριξη της Ελληνικής Ομοσπανδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.). Αντιγράφουμε από την επίσημη ανακοίνωση-πρόσκληση του Σ.Ο.Χ. Τρικάλων.

Χρήσιμες πληροφορίες

Άφιξη – σημείο συνάντησης: Υποδοχή θα υπάρχει από τη διοργάνωση στο χώρο στάθμευσης του Χιονοδρομικού Κέντρου Περτουλίου απ’ όπου ξεκινά και το μονοπάτι για το σημείο κατασκήνωσης και εκδηλώσεων στο «Καταφύγιο Κόζιακα» 1. 750 μέτρα (ώρες ανάβασης 1:45’).

Το Χιονοδρομικό Κέντρο βρίσκεται σε απόσταση 42 χλμ. από τα Τρίκαλα και η οδική σήμανση είναι ευδιάκριτη μέσω Πύλης. Εναλλακτικά όσοι ταξιδεύουν από βόρεια Ελλάδα μέσω Εγνατίας, μπορούν να προσεγγίσουν το Χιονοδρομικό Κέντρο ακολουθώντας την σχετική σήμανση αφήνοντας την εθνική οδό λίγο πριν την Καλαμπάκα με κατεύθυνση το χωριό Χρυσομηλιά.

Αναλυτικές πληροφορίες για την άφιξη αλλά και εναλλακτικές πεζοπορικές διαδρομές μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.koziakas2018.com

Χώρος Κατασκήνωσης: Χώρος κατασκήνωσης έχει οριστεί το οροπέδιο περιμετρικά του Καταφυγίου Κόζιακα σε υψόμετρο 1.750 μέτρα.

Πρόσβαση στο χώρο κατασκήνωσης: Δεν υπάρχει οδική πρόσβαση στο χώρο του καταφυγίου. Για την προσέγγιση του χώρου κατασκήνωσης και εκδηλώσεων ακολουθείτε ήπια πεζοπορική διαδρομή διάρκειας 1:45’. Ο κάθε ορειβάτης είναι υπεύθυνος για την μεταφορά του κατασκηνωτικού του εξοπλισμού.

Διατροφή: Από τη διοργάνωση θα χορηγηθεί ορειβατικό δείπνο το βράδυ του Σαββάτου και πρωινό το πρωί της Κυριακής. Όλοι οι ορειβάτες είναι απαραίτητο να έχουν τα ατομικά τους σκεύη καθώς το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για την μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της εκδήλωσης είναι η μη χορήγηση πλαστικών σκευών.

Νερό: Στο σημείο εκκίνησης ΔΕΝ υπάρχει τρεχούμενο νερό, υπάρχουν ωστόσο πηγές στη μέση περίπου της διαδρομής ανάβασης και στο Καταφύγιο.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 78ης Π.Ο.Σ.

Σάββατο 21 Ιουλίου

14:00 – 19:00 Προσέλευση στήσιμο σκηνών, δηλώσεις συμμετοχής στην γραμματεία.

19:00 – 20:00 Υποδοχή, χαιρετισμοί συλλόγων, ανταλλαγή αναμνηστικών (στο Καταφύγιο).

20:00 – 21:00 “Τα Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά του Κόζιακα”. Ομάδα Φίλων Δασοβοτανικού Κήπου Α.Π.Θ., με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Δασικής Βοτανικής-Γεωβοτανικής του Α.Π.Θ. και του Ταμείου Διοίκησης Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Α.Π.Θ.

21:00 Δείπνο (ορειβατική φασολάδα). Παρακαλείσθε να έχετε μαζί σας ορειβατικά σκεύη (καραβάνα και μαχαιροπήρουνα). ΔΕΝ θα χορηγηθούν πλαστικά σκεύη. Στο χώρο κατασκήνωσης υπάρχει μία πηγή με τρεχούμενο νερό.

Κυριακή 22 Ιουλίου

07:00 – 08:00 Πρωινό

08:00 Εκκίνησης πεζοπορικών διαδρομών. Προτεινόμενη διαδρομή: Καταφύγιο – Τρύπιο Λιθάρι – Κορυφή Αστραπή 1.901μ. – Καταφύγιο (2 ώρες)

12:00 Λήξη Συνάντησης

Ίσως σας ενδιαφέρουν…