Το Ευρωπαϊκό Mονοπάτι Ε5: Διασχίζοντας τις Άλπεις από την Γερμανία στην Ιταλία

Το Ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων αποστάσεων Ε5 ξεκινάει από τις Γαλλικές ακτές του Ατλαντικού, και συγκεκριμένα από το Pointe du Raz.

Αφού διασχίσει τον ορεινό όγκο των Άλπεων μέσω της Ελβετίας, της Αυστρίας και της Γερμανίας, καταλήγει στην Βερόνα της Ιταλίας.

Το συνολικό του μήκος φτάνει τα 3.200 χιλιόμετρα. Το πιο πολυπερπατημένο είναι το τελευταίο τμήμα, μήκους 600 χιλιομέτρων, από τη λίμνη Constance (Κωνσταντία) μέχρι την Ιταλία, το οποίο διασχίζει τα ψηλότερα βουνά της Ευρώπης.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ορειβάτες και πεζοπόροι ξεκινούν την περιήγησή τους από την Βαυαρική πόλη Oberstdorf (Όμπερσντορφ) της Γερμανίας -δεδομένου ότι από εκεί ξεκινούν ουσιαστικά οι Άλπεις- και ολοκληρώνουν την πορεία τους στο Meran (Μεράνο) στις Δολομιτικές Άλπεις της Ιταλίας.

Ο χάρτης του Ευρωπαϊκού μονοπατιού μεγάλων αποστάσεων Ε5

Το τμήμα αυτό έχει μήκος 170 χιλιόμετρα και απαιτεί την κάλυψη 6.500 μέτρων υψομετρικής διαφοράς.

Μπορεί να μην έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε τεχνικές δεξιότητες ή εξοπλισμό, θα πρέπει, όμως, να διαθέτετε καλή φυσική κατάσταση, ώστε να μπορείτε να καλύπτετε πάνω από 1.000 μέτρα υψομετρική διαφορά ανάβασης ανά ημέρα.

Περπατώντας περίπου 10 ώρες ημερησίως, θα χρειαστείτε 6 ημέρες για να ολοκληρώσετε την διαδρομή.

Όσον αφορά το κόστος, υπολογίστε περίπου 40€ για κάθε διανυκτέρευση στα καταφύγια (στην τιμή περιλαμβάνονονται δείπνο και πρωινό).

Από το Oberstdorf φτάνετε στην Αυστρία μέσω του Unteren Madeljoch και συνεχίζετε μέσω των Allgäuer, Lechtaler και Ötztaler Άλπεων μέχρι να περάσετε στην Ιταλία από το Timmelsjoch Pass. Από εκεί, διασχίζοντας το Νότιο Τυρόλο καταλήγετε στο Bozen (Μπολτσάνο).

Η πορεία

Ξεκινάμε την πορεία μας από το Oberstdorf κινούμενοι κατά μήκος ενός παγετώνα. Σε περίπτωση βροχής, το περπάτημα πάνω σε λάσπη και σάρα γίνεται ιδιαίτερα οδυνηρό.

Σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας. Φαίνεται ότι οι πυροβολημένες πινακίδες δεν αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο των Κρητικών.

Το φεγγάρι ξεπροβάλλει στον ουρανό καθώς ανηφορίζουμε προς το καταφύγιο Memminger.

Την επόμενη ημέρα, πορεία από το καταφύγιο Memminger στο Zams και κατάβαση στο χαμηλότερο σημείο της διαδρομής, στα 1.825 μ.

Η διάσχιση του μονοπατιού προς το Zams μας αποζημιώνει με μια εκπληκτική πανοραμική θέα, ενώ οι κρυστάλλινες αλπικές λίμνες και οι χιονούρες συνθέτουν ένα ειδυλλιακό ορεινό τοπίο.

Από το Zams και μετά κινούμαστε στο μεγαλύτερο τμήμα της ημέρας μέσα σε μια κοιλάδα.

Αγελάδες με φιλικές διαθέσεις (;)

Το καταφύγιο Braunschweiger που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.759 μέτρων. Το τοπίο γύρω από το καταφύγιο άκρως σεληνιακό.

Στιγμές χαλάρωσης στο καταφύγιο Braunschweiger. Μην παραλείψετε να τιμήσετε τα Αυστριακά ζυμαρικά.

Συνεχίζοντας το ταξίδι μας, συναντάμε το Wildspitze, το οποίο με τα 3.770 μέτρα υψόμετρο είναι το ψηλότερο βουνό του Βόρειου Τυρόλου της Αυστρίας.

Αλπικές λιμνούλες και χιονούρες ξανά στο μονοπάτι μας. Σ΄ αυτό το υψόμετρο οι ανάσες είναι πιο βαριές.

Στο δρόμο για το Zwieselstein, φτάσαμε στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής – το αλπικό οροπέδιο Pitztal, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.995 μέτρων. Εδώ έπρεπε να διασχίσουμε έναν παγετώνα.

Και πάλι αγελάδες στο διάβα μας… σε όλες τις παραλλαγές.

Στη συνέχεια φτάσαμε στο Timmelsjoch (2.509 μέτρα), το οποίο βρίσκεται μεταξύ Zwieselstein και Moos, στα σύνορα μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας. Ήταν μια κρύα και βροχερή ημέρα.

Στο Εθνικό Πάρκο Texelgruppe στο Νότιο Τυρόλο της Ιταλίας.

Η διαδρομή από το Εθνικό Πάρκο Texelgruppe μέχρι το καταφύγιο Meraner, απαιτεί την καλύψη της μεγαλύτερης υψομετρικής διαφοράς σ΄ ολόκληρη την πορεία -από τα 1.345 μέτρα στα 2.781 μέτρα.

Η πανοραμική θέα από την κορυφή του Kreuzjoch (2.344 μέτρα) είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Θέα προς τους Δολομίτες στο Νότιο Τυρόλο.

Την τελευταία ημέρα περπατήσαμε από το καταφύγιο Meraner στο Bozen, και στη συνέεια πήραμε το λεωφορείο για να επιστρέψουμε στο Oberstdorf. Σας συνιστώ θερμά αυτή τη διαδρομή.

Μην λησμονήσετε να ανοίξετε κουβέντα με άλλους “τρελούς” πεζοπόρους που θα συναντήσετε στο διάβα σας ή στα καταφύγια, καθώς και να γευτείτε την σπουδαία Αυστριακή και Ιταλική κουζίνα.

Χάρτης της διαδρομής

Πηγή
hikeventures.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...