Edurne Pasaban, η πρώτη γυναίκα που σκαρφάλωσε στις 14 οκτάρες κορυφές

H Edurne Pasaban Lizarribar (Εντούρνε Πασάμπαν Λιζαριμπάρ, 1 Αυγούστου 1973) είναι Βάσκα Ισπανίδα ορειβάτισσα, από την επαρχία Γκιπούσκοα, της αυτόνομης κοινότητας των Βάσκων, στην Ισπανία.

Στις 17 Μαΐου 2010, έγινε ο 21ος άνθρωπος στον κόσμο και η πρώτη γυναίκα που αναρριχήθηκε και στις 14 κορυφές με υψόμετρο άνω των 8.000 μέτρων, τις λεγόμενες «οκτάρες».

Η πρώτη «οκτάρα» κορυφή της κατακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2001, όταν σκαρφάλωσε στην κορυφή του Everest (Έβερεστ).

Η Pasaban γεννήθηκε στην Τολόζα της Ισπανίας. Κατέκτησε το Broad Peak (Μπρόουντ Πικ), στις 12 Ιουλίου 2007, με την Αυστριακή Gerlinde Kaltenbrunner (Γκερλίντε Καλτενμπρούνερ).

Την 1η Μαΐου 2008, η Pasaban κατέκτησε την κορυφή Dhaulagiri (Νταουλαγκίρι) την ίδια μέρα με την Kaltenbrunner, γεγονός που ανέδειξε μια άτυπη κούρσα μεταξύ τους για το ποια θα κατακτούσε πρώτη και τις 14 οκτάρες.

Ωστόσο, στις 18 Μαΐου 2009, η Pasaban σκαρφάλωσε στο Kangchenjunga (Κανγκτσενγιούνγκα), μαζί με τον Juanito Oiarzabal (Χουανίτο Γιαρζάμπαλ) και την Πολωνή Kinga Baranowska (Κίνγκα Μπαρανόβσκα).

Με αυτόν τον τρόπο πήρε το προβάδισμα από την Kaltenbrunner και την Ιταλίδα Nives Meroi (Νίβες Μερόι), γενόμενη η πρώτη γυναίκα που σκαρφάλωσε δώδεκα οκτάρες.

Η Kaltenbrunner δύο μέρες αργότερα ισοβάθμισε σκαρφαλώνοντας το Lhotse (Λότσε). Η Nives Meroi, προσπάθησε με τη σειρά της να κατακτήσει την κορυφή του Kangchenjunga, αλλά αναγκάστηκε να υποχωρήσει εξαιτίας του συζύγου και σχοινοσύντροφού της, Romano Benet (Ρομάνο Μπένετ), που παρουσίασε ιατρικά προβλήματα.

Ανεβαίνοντας στο Κ2 το 2004

Στις 17 Απριλίου 2010, πρόσθεσε την Annapurna (Αναπούρνα) στο ρεκόρ της και προχώρησε αμέσως στην κατάκτηση του Shishapangma (Σισαπάνγκμα), ολοκληρώνοντας τον στόχο της στις 17 Μαΐου.

Στις 27 Απριλίου 2010, ανακοινώθηκε ότι η Pasaban πιθανώς έχασε στην κούρσα της κατάκτησης των 14ων κορυφών από την Κορεάτισσα ορειβάτισσα Oh Eun-sun (Ο Έουν-Σουν).

Ωστόσο, η Pasaban και άλλοι ειδικοί αμφισβήτησαν την προσπάθεια της Oh Eun-sun στο Kangchenjunga.

Μετά από συζήτηση της Elizabeth Hawley (Ελίζαμπεθ Χόουλι), Αμερικανίδας δημοσιογράφου και χρονικογράφου των ορειβατικών αποστολών στα Ιμαλάια και της Pasaban, η Hawley ανακοίνωσε ότι η συγκεκριμένη κορυφή σημειώθηκε ως “αμφισβητούμενη” στις μελλοντικές εκδόσεις της Ιμαλαΐκής Βάσης Δεδομένων (The Himalayan Database).

Με τη σειρά της η Oh Eun-sun στις 3 Μαΐου, μετά από μακρά συνομιλία με την Hawley στην Κατμαντού ρωτήθηκε για τις λεπτομέρειες της ανάβασης στο επίμαχο βουνό.

“Η Οh θα πιστωθεί με την ανάβαση του Kangchenjunga αλλά θα σημειωθεί ως αμφισβητούμενη” είπε αργότερα στον Τύπο η Hawley .

“Η αφήγησή της ήταν τελείως διαφορετική από εκείνη της Pasaban και έτσι δεν γνωρίζω ποια από τις δύο έχει δίκιο” και πρόσθεσε ότι “Η καταχώριση για το Kangchenjunga θα επιστρέψει στο επιτυχής αν η ισπανική ομάδα αποσύρει τις κατηγορίες της”.

Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Pasaban η Οh δήλωσε, “Πιστεύω ότι σύμφωνα με την Pasaban ορισμένοι Σέρπα, της ανέφεραν ότι δεν αναρριχήθηκα στο Kangchenjunga. Αλλά δεν ανέφερε τα ονόματα των Σέρπα. Γιατί;”.

Στη συνέχεια της διένεξης στις 4 Μαΐου 2010, η Pasaban ανέφερε τα ονόματα των επτά Σέρπα που εμπλέκονταν στην προσπάθεια: “Dawa Ongchu Sherpa (Ντάγουα Όνγκτσου Σέρπα), Pema Chiring Sherpa (Πέμα Χίρινγκ Σέρπα), Chheji Nurbu Sherpa (Τσέζι Νούρμπου Σέρπα), Dawa Sangge Sherpa (Ντάγουα Σάνγκε Σέρπα), Ong Darchi Sherpa (Ονγκ Ντάρτσι Σέρπα), Cuombi Sherpa (Κουόμπι Σέρπα) και Phurdorchi Sherpa (Πουρντότσι Σέρπα)”, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να αναφέρει τα ονόματά τους εφόσον εργάζονταν για την Κορεάτισσα.

Αργότερα, η Pasaban συγκατατέθηκε ότι ήταν η δεύτερη που αναρριχήθηκε τις 14 υψηλότερες κορυφές, αλλά αμφισβήτησε αν η Κορεάτισσα τις είχε πραγματικά κατακτήσει όλες.

Η Edurne Pasaban κατά την τελετή που της απονεμήθηκε το Premio Vasco Universal (Παγκόσμιο Βραβείο Βάσκων) το 2010

Όμως, στις 29 Αυγούστου 2010, ανακοινώθηκε ότι η Κορεατική Ομοσπονδία Ορειβασίας, εξετάζοντας τις αποδείξεις που παρουσίασε η Οh, αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ανάβασή της στο Kangchenjunga, αποδεχόμενη την εκδοχή των Σέρπα, σύμφωνα με την οποία η Οh δεν ήταν σε θέση να ολοκληρώσει την ανάβαση εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών.

Η Oh Eun-sun παραδέχτηκε αργότερα ότι χρειάστηκε να σταματήσει κάτω από την κορυφή και έτσι ο αναγνωρισμένος ιστότοπος ExplorersWeb θεώρησε στις 10 Δεκεμβρίου 2010 ότι η Edurne Pasaban ήταν η πρώτη γυναίκα που σκαρφάλωσε και τις 14 οκτάρες. Με αυτόν τον τρόπο διευθετήθηκε η διένεξη υπέρ της Pasaban.

Το 2017, σε ηλικία 43 ετών, η Edurne Pasaban έφερε στον κόσμο τον καρπό του έρωτα της με τον σύζυγό της Carlos Correia, ένα υγιέστατο αγοράκι, ονόματι Max.

Η Edurne Pasaban αγκαλιά με τον νεογέννητο γιο της και τον σύζυγό της Carlos Correia
Οι 14 οκτάρες
  • 17 Μαΐου 2010 – Shishapangma
  • 17 Απριλίου 2010- Annapurna
  • 18 Μαΐου 2009 – Kangchenjunga
  • 5 Οκτωβρίου 2008 – Manaslu
  • 1 Μαΐου 2008 – Dhaulagiri
  • 12 Ιουλίου 2007 – Broad Peak
  • 20 Ιουλίου 2005 – Nanga Parbat
  • 26 Ιουλίου 2004 – K2
  • 26 Ιουλίου 2003 – Gasherbrum I
  • 19 Ιουλίου 2003 – Gasherbrum II
  • 26 Μαΐου 2003 – Lhotse
  • 5 Οκτωβρίου 2002 – Cho Oyu
  • 16 Μαΐου 2002 – Makalu
  • 23 Μαΐου 2001 – Everest
Οι 14 οκτάρες της Edurne Pasaban

Πηγή
el.wikipedia.org

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...