20 ενδιαφέροντα στοιχεία για το Κ2

Μοιραζόμαστε τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για το K2, το “Βουνό των Βουνών”, που συγκεντρώθηκαν μετά από χρόνια ανάγνωσης, γραφής και ονείρων γι’ αυτό το διαβόητο βουνό.

Το Κ2 αναδύεται μέσα από τον παγετώνα Baltoro, στην καρδιά της οροσειράς του Καρακορούμ. Η πυρομιδοειδής κορυφή του βρίσκεται στο σύνορο μεταξύ Μπαλτιστάν, Πακιστάν και της Αυτόνομης Επαρχίας Τασκούργκαν Τατζίκ της Κίνας.

Το βουνό αυτό αποπνέει δέος και σεβασμό στους ορειβατικούς κύκλους. Ιερά τέρατα της ορειβασίας έχουν περπατήσει στις ύπουλες πλαγιές του.

Πολλοί έχουν καταφέρει να το δαμάσουν και ν’ ανεβούν στην κορυφή του, αλλά και πολλοί έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ας δούμε μερικά από τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία του γίγαντα των Ιμαλαΐων. Περισσότερα για το Κ2 μπορείτε να βρείτε κι ΕΔΩ

1. Με υψόμετρο 8.611 μέτρα, το Κ2 είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό του κόσμου. Μόνο το Everest είναι ψηλότερο, κατά 237 μέτρα.

2. Η κορυφή του Κ2 βρίσκεται πάνω στα σύνορα Κίνας (από τα βόρεια)-Πακιστάν (από τα νότια).

3. Το Κ2 είναι μία από τις 14 οκτάρες κορυφές, τα μοναδικά βουνά στον κόσμο με υψόμετρο άνω των 8.000 μέτρων.

4. Το Κ2 πήρε τ’ όνομά του όταν το 1856 ο Thomas George Montgomerie – ένας Βρετανός αξιωματικός που εργάστηκε για την Μεγάλη Τριγωνομετρική Έρευνα της Ινδίας – αναρριχήθηκε σε ένα μικρό βουνό στο Κασμίρ. Διέκρινε δύο προεξέχουσες κορυφές σε απόσταση 200 χιλιομέτρων στο Karakoram και τους ονόμασε K1 και K2, το «K» ελέω της περιοχής (Karakoram). Το K1 μετονομάστηκε σε Masherbrum – το τοπικό του όνομα. Ωστόσο, το K2 φαίνεται να μην έχει τοπικό όνομα, πιθανώς λόγω της απομονωμένης τοποθεσίας του.

5. Το όνομα Mount Godwin-Austen χρησιμοποιείται περιστασιακά προς τιμήν του Henry Godwin-Austen, πρωτοπόρου εξερευνητή της περιοχής. Η Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία απέρριψε το όνομα, αλλά αργότερα χρησιμοποιήθηκε σε πολλούς χάρτες και εξακολουθεί να φαίνεται σε διάφορα μέρη.

6. Ένα άλλο όνομα που χρησιμοποιείται συνηθέστερα είναι το Chogori, που προέρχεται από δύο λέξεις της τοπικής διαλέκτου των Balti, chhogo (μεγάλο) και ri (βουνό). Αυτό μπορεί να είναι απλώς ένα όνομα που δημιουργήθηκε από τους δυτικούς εξερευνητές ή μάλλον μια συγκεχυμένη απάντηση των ντόπιων στην ερώτηση “ποιο είναι το όνομα αυτού του βουνού;” καθώς πολύ λίγοι ντόπιοι θα είχαν αποτολμήσει να πλησιάσουν κοντά στο Κ2.

7. Το K2 ήταν γνωστό ως το Savage Mountain (Άγριο Βουνό) από τότε που ο George Bell χρησιμοποίησε τον όρο μετά από μια αποστολή το 1953. Έχοντας ξεγελάσει τον θάνατο κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης ανάβασης, το περιέγραψε ως “ένα άγριο βουνό που προσπαθεί να σε σκοτώσει”.

8. Μέχρι τον Ιούνιο του 2019, μόλις 379 άνθρωποι είχαν ανέβει στην κορυφή του K2.

9. Μέχρι σήμερα, το K2 είναι η μοναδική οκτάρα κορυφή που δεν έχει κατακτηθεί ποτέ το χειμώνα. Οι τελευταίες αποστολές του 2020 απέτυχαν παταγωδώς.

Ο ήλιος δύει και η πυραμοειδής σκιά του Κ2 πέφτει πάνω στην οροσειρά του Καρακορούμ

10. Εκτιμάται ότι ενός στους τέσσερις ή πέντε ορειβάτες που προσπαθούν ν’ αναρριχηθούν στο K2, πεθαίνει στο βουνό. Πρόκειται για ένα ποσοστό θνησιμότητας περίπου στο 22%. Στο Everest, το ποσοστό αυτό εκτιμάται σε 3%. Η Annapurna είναι η μόνη οκτάρα κορυφή με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας περίπου στο 25%.

Η Κινέζικη πλευρά του Κ2

11. Η πρώτη σοβαρή απόπειρα αναρρίχησης του K2 έγινε το 1902 από μια αγγλο-ελβετική αποστολή. Πέρασαν 68 ημέρες στο K2 και έφτασαν σε μέγιστο υψόμετρο 6.525 μέτρα.

12. Η πρώτη ανάβαση στο K2 έγινε στις 31 Ιουλίου 1954 από τους Ιταλούς Lino Lacedelli και Achille Compagnoni. Ωστόσο, η επιτυχία τους επισκιάστηκε, καθώς κατά τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες, άλλα μέλη της αποστολής τους κατηγόρησαν για αθέμιτες και προδοτικές πρακτικές κατά την διάρκεια της ανάβασης στο βουνό. Διαβάστε το σχετικό αφιέρωμα του Hiking Experience στην Ιταλική αποστολή του 1954 ΕΔΩ

Ο Lino Lacedelli στην κορυφή του Κ2 στις 31 Ιουλίου 1954

13. Χρειάστηκε να περάσουν 23 χρόνια μέχρι να ξανανέβει ορειβάτης στο Κ2. Έγινε το 1977 από μια κοινή ιαπωνικο-πακιστανική αποστολή. Ανάμεσά τους κι ο Ashraf Aman, ο πρώτος Πακιστανός που κατέκτησε το Κ2.

14. Η πιο συνηθισμένη διαδρομή για την κορυφή του Κ2 βρίσκεται στην πλευρά του Πακιστάν, με την Κατασκήνωση Βάσης να στήνεται στα 5.150 μέτρα υψόμετρο. Η διαδρομή περιλαμβάνει συνήθως τέσσερις ενδιάμεσες κατασκηνώσεις, πριν την τελική ανάβαση στην κορυφή μέσω της Abruzzi Ridge.

Η ΒΔ κορυφογραμμή του Κ2

15. Η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο Κ2 ήταν η μεγάλη Πολωνή ορειβάτισσα Wanda Rutkiewicz στις 23 Ιουνίου 1986. Διαβάστε την βιογραφία της ΕΔΩ

16. Το 2004, ο 65χρονος (τότε) Ισπανός ορειβάτης Carlos Soria Fontán, έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος που ανέβηκε στο Κ2.

17. Η καταστροφή του 2008 ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα στην ιστορία της ορειβασίας στο K2. Έντεκα ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους όταν μια χιονοστιβάδα σάρωσε τα σταθερά σχοινιά κοντά στο Bottleneck, ένα από τα δυσκολότερα και πιο εκτεθειμένα περάσματα στο βουνό.

18. Η πιο θανατηφόρα σεζόν στο K2 ήταν το 1986. Συνολικά 13 ορειβάτες πέθαναν σε ξεχωριστά περιστατικά σε διάστημα δύο εβδομάδων.

19. Ο θρυλικός ορειβάτης Reinhold Messner περιέγραψε το K2 ως “το βουνό των βουνών” μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης ανάβασής του στην κορυφή του το 1979. “Είναι η πιο όμορφη από όλες τις υψηλές κορυφές”, συνέχισε. “Ένας καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει αυτό το βουνό“.

20. Tο Κ2 είναι αξιοσημείωτο για ανάγλυφό του, όπως και για το συνολικό του ύψος. Υψώνεται πάνω από 3.000 μέτρα πανω από τις παγετωνικές κοιλάδες στη βάση του. Πρόκειται για απόκρημνη πυραμίδα προς όλες σχεδόν τις κατευθύνσεις. Η βόρεια πλευρά είναι η πλέον απόκρημνη, καθώς υψώνεται απότομα σχεδόν 3.200 μέτρα από τον παγετώνα με μόνο 3.000 μέτρα οριζόντια απόσταση. Στις περισσότερες κατευθύνσεις του φτάνει τα 2.800 μέτρα καθέτου αναγλύφου σε λιγότερο από 4.000 μέτρα οριζόντια απόσταση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...