Μεγάλες και μικρές ιστορίες για το Everest μέσα από φωτογραφίες

Ο Tenzing Norgay (αριστερά) και ο Sir Edmund Hillary (δεξιά) σε στιγμές χαλάρωσης κατά τη διάρκεια της ιστορικής τους ανάβασης στο Everest το 1953 (Photo © Associated Press)

Πριν από 67 χρόνια ο Νεοζηλανδός ορειβάτης Sir Edmund Hillary και ο Νεπαλέζος Sherpa Tenzing Norgay πραγματοποίησαν την πρώτη επιβεβαιωμένη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου που φτάνει τα 8.848 μ.

Από τότε, χιλιάδες άνθρωποι επιχείρησαν να μιμηθούν το επίτευγμά τους, με πολλές απώλειες. Η ορειβατική αποστολή του 1953 που ανέβασε τους Hillary και Norgay στην “στέγη της γης” ολοκληρώθηκε με την 15λεπτη παραμονή τους στην κορυφή.

Ως ενθύμιο, ο Norgay άφησε μερικές σοκολάτες μέσα στο χιόνι, και ο Hillary έναν σταυρό που του είχε δώσει ο συνταγματάρχης John Hunt, ο αρχηγός της Βρετανικής αποστολής.

Ο Sir Edmund Hillary και οι συνορειβάτες του στο Everest το 1953, κατά τη διάρκεια της πρώτης επιβεβαιωμένης ανάβασης στην κορυφή του κόσμου (Photo © New York Times)

Ο Sherpa Tenzing Norgay στην κορυφή του Everest στις 29 Μαΐου 1953 (Photo © Edmund Hillary/Royal Geographical Society via Associated Press)

Από αριστερά: Ο συνταγματάρχης John Hunt, ο Tenzing Norgay και ο Edmund Hillary κατά τη διάρκεια της θριαμβευτικής τους επιστροφής στη Βρετανία (Photo © George W. Hales/Hulton Archive via Getty Images)

Ο Sir Edmund Hillary και ο Tenzing Norgay χαμογελαστοί μετά την επιτυχημένη τους ανάβαση στο Everest το 1953 (Photo © Norgay Archive via Reuters)

Δημοσιογράφοι φωτογραφίζουν τα αγάλματα του Edmund Hillary και του Tenzing Norgay κατά τη διάρκεια των εορτασμών της 60ης επετείου από την επιτυχημένη ανάβαση στο Everest, που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού, στις 29 Μαΐου 2013 (Photo © Niranjan Shrestha/Associated Press)

Αεροφωτογραφία της κορυφής (στο βάθος), του West Shoulder (αριστερά) του Everest, με το Nuptse στα δεξιά, στις 15 Μαΐου 2013 (Photo © Paula Bronstein/Getty Images)

Βουδιστικές σημαίες κυματίζουν καθώς οι δυνατοί άνεμοι πνέουν προς τις χιονισμένες κορυφές του Everest (στο κέντρο) και του Lhotse (δεξιά). Η φωτογραφία τραβήχθηκε από το μονοπάτι προς το Base Camp του Everest, κοντά στο χωριό Tengboche του Νεπάλ στις 14 Μαΐου 2003 (Photo © Gurinder Osan/Associated Press)

Ο Βρετανός ορειβάτης και φωτογράφος Jonathan Griffith αναρριχάται στις πλαγιές του Everest στις 27 Απριλίου 2013 (Photo © AFP/Getty Images)

Αεροφωτογραφία του συγκροτήματος του Everest, που βρίσκεται 140 χλμ. ΒΑ του Κατμαντού, στις 14 Ιανουαρίου 2011 (Photo © Prakash Mathema/AFP/Getty Images)

Ένας Νεπαλέζος Sherpa διασχίζει μια κρεβάς πάνω από το Camp 1 στο Everest στις 13 Μαΐου 1999 (Photo © Associated Press)

Ορειβάτες διασχίζουν τον παγετώνα Khumbu λίγο πάνω από το Base Camp του Everest στις 18 Μαΐου 2003 (Photo © Gurinder Osan/Associated Press)

Άποψη του παγετώνα Khumbu, που αποτελεί το πρώτο σοβαρό εμπόδιο για την ανάβαση στην κορυφή του Everest, όπως φαίνεται από Base Camp στις 17 Μαΐου 2003 (Photo © Gurinder Osan/Associated Press)

Ορειβάτες από διάφορες χώρες διασχίζουν τον παγετώνα Khumbu κατά την επιστροφή τους στο Base Camp του Everest στις 22 Μαΐου 2013, μετά την επιτυχημένη ανάβασή τους στην κορυφή (Photo © Pasang Geljen Sherpa/Associated Press)

Αεροφωτογραφία του Everest Base Camp στις 15 Μαΐου 2003, μια πόλη από αντίσκηνα στα 5.360 μ. υψόμετρο (Photo © Paula Bronstein/Getty Images)

Νεπαλέζοι Sherpas αναρριχώνται στον Khumbu Icefall στις 16 Μαΐου 2013, λίγο πάνω από το Base Camp. Ο Μάιος είναι ο πιο δημοφιλής μήνας για την ανάβαση στην κορυφή του Everest, εξαιτίας των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που συνήθως επικρατούν αυτήν την περίοδο στην περιοχή (Photo © Geljen Sherpa/Associated Press)

Οι τελευταίες ηλιαχτίδες λούζουν με το φως τους την ψηλότερη κορυφή του κόσμου στις 15 Νοεμβρίου 1983 (Photo © Bikas Das/Associated Press)

Ο 80χρονος Γιαπωνέζος σκιέρ Yuichiro Miura στέκεται στην κορυφή του Everest στις 23 Μαΐου 2013 και έγινε ο γηραιότερος ορειβάτης που ανέβηκε στο ψηλότερο βουνό του κόσμου (Photo © MIURA DOLPHINS Co., Ltd via Associated Press)

Δυο ορειβάτες (κάτω αριστερά) στέκονται έξω από το αντίσκηνό τους στο Base Camp της βόρειας πλευράς του Everest στην περιοχή του Θιβέτ στις 13 Οκτωβρίου 2011 (Photo © Barbara Walton/European Pressphoto Agency)

Μέλη μιας ορειβατικής αποστολής ανεβαίνουν μια πλαγιά του βουνού στις 19 Μαΐου 2005 (Photo © Suolang Luobu/Associated Press)

Δυο ορειβάτες ανηφορίζουν προς την κορυφή του Everest στις 18 Μαΐου 2013. Η φωτογραφία τραβήχθηκε από τον οδηγό βουνού Adrian Ballinger της εταιρείας Alpenglow Expeditions (Photo © Adrian Ballinger/Alpenglow Expeditions via Associated Press)

Ορειβάτες στο μονοπάτι για την κορυφή του Everest στις 18 Μαΐου 2013. Πάνω δεξιά διακρίνεται η κορυφή του Makalu (8.481 μ.), του πέμπτου ψηλότερου βουνού της γης (Photo © Adrian Ballinger/Alpenglow Expeditions via Associated Press)

Ορειβάτες διασχίζουν την επικίνδυνη κόψη λίγο κάτω από το Hillary Step στις 18 Μαΐου 2013 (Photo © Adrian Ballinger/Alpenglow Expeditions via Associated Press)

Ο 13χρονος Jordan Romero (δεξιά) φωτογραφίζεται μαζί με έναν Νεπαλέζο Sherpa στην κορυφή του Everest στις 22 Μαΐου 2010. Ο Jordan έγινε ο νεαρότερος ορειβάτης που ανέβηκε στο Everest. Η ανάβαση πραγματοποιήθηκε από την βόρεια πλευρά του βουνού, και τον Jordan συντρόφευαν ο πατέρας του, η θετή του μητέρα και τρεις Sherpa οδηγοί (Photo © Team Romero via Associated Press)

Ο Νεπαλέζος ορειβάτης Apa Sherpa στέκεται στην κορυφή του Everest στις 22 Μαΐου 2010. Είναι η 20η επιτυχημένη ανάβασή του στην ψηλότερη κορυφή της γης, η οποία ήταν αφιερωμένη στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση (Photo © Apa Sherpa via European Pressphoto Agency)

Η Arunima Sinha φωτογραφίζεται με τη σημαία της Ινδίας στην κορυφή του Everest. H 27χρονη Sinha έχασε το πόδι της το 2011, όταν σπρώχθηκε έξω από ένα τρένο εν κινήσει από ληστές, καθώς προσπαθούσε να τους αντισταθεί. Με αυτήν την ανάβαση στις 21 Μαΐου 2013, η Sinha έγινε η πρώτη ανάπηρη γυναίκα που ανέβηκε στην ψηλότερη κορυφή της γης (Photo © Arunima Sinha/AFP/Getty Images)

Βουδιστικές σημαίες στην κορυφή του Everest στις 18 Μαΐου 2013 (Photo © Adrian Ballinger/Alpenglow Expeditions via Associated Press)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...