Miracle on Everest: The Lincoln Hall Story (Video)

Δηλώθηκε ως νεκρός στην οικογένεια και τους φίλους του κοντά στην κορυφή του Everest. Ο ίδιος, όμως, είχε άλλη άποψη. Αυτή είναι η θρυλική ιστορία του Αυστραλού ορειβάτη Lincoln Hall.

Ο Lincoln Hall επέζησε μετά την ανάβασή του στο Everest το 2006. Αφέθηκε νεκρός σε υψόμετρο 8.700 μέτρων ενώ κατέβαινε από την κορυφή στις 25 Μαΐου 2006.

Είχε προσβληθεί από μία μορφή της νόσου του υψομέτρου, πιθανώς εγκεφαλικό οίδημα, που του προκάλεσε παραισθήσεις και αδυναμία επικοινωνίας με τους γύρω του.

Σύμφωνα με αναφορές, οι Sherpa οδηγοί του Hall προσπαθούσαν για ώρες να τον σώσουν.

Ωστόσο, καθώς άρχισε να πέφτει η νύχτα, τα αποθέματα του οξυγόνου τους μειώθηκαν και άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα τύφλωσης από το χιόνι.

Τελικά, ο αρχηγός της αποστολής Alexander Abramov διέταξε τους οδηγούς να αφήσουν τον προφανώς νεκρό Hall στο βουνό και να επιστρέψουν στην κατασκήνωση.

Αργότερα δόθηκε στη δημοσιότητα μια δήλωση που ανήγγειλε τον θάνατό του στους φίλους και την οικογένειά του.

Ωστόσο, το επόμενο πρωί, 12 ώρες αργότερα, ο Hall βρέθηκε ζωντανός από μια ομάδα που επιχειρούσε ν’ανέβει στην κορυφή.

Η ομάδα αποτελούνταν από τον επικεφαλής Daniel Mazur (Η.Π.Α.), τον Andrew Brash (Καναδάς), τον Myles Osborne (Ηνωμένο Βασίλειο) και τον Jangbu Sherpa (Νεπάλ). Ο Osborne περιέγραψε το σκηνικό που αντίκρυσαν ακριβώς κάτω από το Second Step:

«Καθισμένος στα αριστερά μας, περίπου μισό μέτρο από έναν γκρεμό 3.000 μέτρων, ήταν ένας άντρας.

Δεν είχε πεθάνει, δεν κοιμόταν, αλλά καθόταν σταυροπόδι, ενώ άλλαζε πουκάμισο. Είχε ανοίξει το φερμουάρ της πουπουλένιας στολής του μέχρι τη μέση, τα χέρια του έξω από τα μανίκια, δεν φορούσε σκούφο, γάντια, γυαλιά ηλίου, δεν είχε μάσκα οξυγόνου, πιολέ, οξυγόνο, χωρίς υπνόσακο, χωρίς υπόστρωμα, χωρίς φαγητό ή νερό.

“Φαντάζομαι ότι εκπλήσσεσαι που με βλέπεις εδώ”, είπε. Μια στιγμή απόλυτου σουρεαλισμού για όλους μας.

Μπροστά μας στεκόταν ένας κύριος, προφανώς διαυγής, που είχε περάσει τη νύχτα χωρίς οξυγόνο στα 8.600 μέτρα, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό και μισοντυμένος. Και ΖΩΝΤΑΝΟΣ».

Στη συνέχεια, οργανώθηκε μια προσπάθεια διάσωσης που χαρακτηρίστηκε ως «άνευ προηγουμένου σε κλίμακα».

Ο Mazur και η ομάδα του εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους και έμειναν με τον Hall, ο οποίος υπέφερε από κρυοπαγήματα και παραισθήσεις εξαιτίας του σοβαρού εγκεφαλικού οιδήματος.

Την ίδια στιγμή, ο Abramov έστειλε μια ομάδα διάσωσης 12 Sherpa από την κατασκήνωση βάσης.

Ο Lincoln Hall στην προωθημένη κατασκήνωση βάσης του Everest

Ο Hall κατέβηκε από το βουνό, περπατώντας στο τελευταίο μέρος της διαδρομής προς το North Col του Everest, όπου δέχθηκε την ιατρική φροντίδα από έναν Ρώσο γιατρό ονόματι Andrey Selivanov.

Την επόμενη ημέρα, έφτασε στην προωθημένη κατασκήνωση βάσης σε σχετικά καλή κατάσταση αν και εξακολουθούσε να υποφέρει από τα κρυοπαγήματα και τις παρατεταμένες επιπτώσεις του εγκεφαλικού οιδήματος.

Εντέλει, έχασε τις άκρες των δακτύλων των χεριών του και ένα δάκτυλο του ποδιού του από κρυοπαγήματα.

Η επιβίωση και η διάσωση του Hall ήρθε λίγο μετά το θάνατο του Βρετανού ορειβάτη David Sharp στο ίδιο βουνό.

Δεν έγινε καμία προσπάθεια για τη διάσωση του Sharp. Ενώ ήταν αναίσθητος αλλά ακόμα ζωντανός, άλλοι ορειβάτες τον προσπέρασαν και συνέχισαν τις δικές τους αναβάσεις.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον David Sharp, ο Hall είχε τις αισθήσεις του και μπορούσε να περπατήσει, δύο παράγοντες που επέτρεψαν τη διάσωσή του.

Η υπόθεση είχε εγείρει έντονες συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένων σχολίων από τον Sir Edmund Hillary.

Ο Dan Mazur σχολιάζοντας την απόφαση της ομάδας του να εγκαταλείψει την προσπάθειά της για την κορυφή, είπε:

«Η κορυφή είναι ακόμα εκεί και μπορούμε να επιστρέψουμε. Ο Lincoln έχει μόνο μία ζωή».

Μετά το Everest

O Lincoln Hall διατήρησε στενές επαφές με τον Myles Osborne, ο οποίος θυσίασε τη μοναδική του προσπάθεια στο Everest για να τον βοηθήσει.

Ο Osborne λέει ότι ο Hall ήταν «ένας υπέροχος τύπος, πραγματικά χαλαρός, με τάση για άσχημα αστεία».

Το Dateline του NBC προέβαλε το «Left for Dead on Mount Everest», ένα ντοκιμαντέρ που προτάθηκε για Emmy το 2006.

Ο Hall έγραψε δύο βιβλία για την εμπειρία του, το «Dead Lucky: Life after death on Mount Everest» (2007) και το «Alive In The Death Zone: Mount Everest Survival» (2008).

Ένα δεύτερο ντοκιμαντέρ, το «Miracle on Everest», βασισμένο στο βιβλίο του Hall «Dead Lucky», έκανε πρεμιέρα το 2008 στο National Geographic Channel στις ΗΠΑ και στο ABC1 στην Αυστραλία.

Θάνατος

Ο Lincoln Hall πέθανε στις 20 Μαρτίου 2012,  έξι μόλις χρόνια μετά τη διάσωσή του, στο νοσοκομείο Royal Prince Alfred στο Σίδνεϊ, μετά από μεσοθηλίωμα. Είχε εκτεθεί στον αμίαντο ενώ εργαζόταν ως οικοδόμος τη δεκαετία του 1960. Ήταν 56 ετών.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…