Η ιστορία του ζουμάρ: Το φρένο χειρός του Everest
Χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα στις αποστολές στα Ιμαλάια, το φρένο χειρός Jumar έχει ηλικία πάνω από 70 έτη.
Μια αναδρομή στην ιστορία αυτού του μεταλλικού εξαρτήματος, απαραίτητου για πολλούς ορειβάτες.
Η έκδοση με σχοινί: το Prusik
Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, αν ήθελες να κινηθείς κατά μήκος ενός σταθερού σχοινιού με ασφάλεια, υπήρχε ένας ιδιαίτερος κόμπος.
Ο κόμπος Prusik, ή απλά ο Prusik (Προύζικ). Ένας αυτοασφαλιζόμενος κόμπος που εφευρέθηκε τη δεκαετία του 1930 από έναν Αυστριακό ορειβάτη, τον Karl Prusik.
Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για τον Prusik αναφέροντας απλώς το διδακτορικό του στη μουσικολογία και το άνοιγμα ορεινών διαδρομών.
Είναι δύσκολο να μην αναφέρουμε την ιδεολογία του, στην οποία είχε τη θέση της κι η ορειβασία. Μεγάλος υποστηρικτής του κοινωνικού δαρβινισμού, αφού συμμετείχε σε πολλές ανοιχτά ρεβανσιστικές οργανώσεις στον απόηχο του Μεγάλου Πολέμου, έκανε καριέρα στον ναζιστικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ωστόσο, ο διάσημος κόμπος του χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα σε συγκεκριμένους ελιγμούς με σχοινί.
Όσον αφορά το σκαρφάλωμα σε σταθερό σχοινί, ενώ εξακολουθεί να παραμένει αξιόπιστος κόμπος, έχει από καιρό δώσει τη θέση του σε μια πολύ πιο πρακτική συσκευή.
Μια μεταλλική λαβή ικανή να προχωρά κατά μήκος ενός σταθερού σχοινιού χωρίς να αποσπάται από αυτό και χωρίς να υποχωρεί. Το ζουμάρ (jumar).
Το ζουμάρ
Αν κι η εφεύρεση χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950, ένα μηχανικό σύστημα που εφαρμόζει την ίδια λογική υπήρχε ήδη στη σπηλαιολογία από το 1934.
Οι “μηχανικοί πίθηκοι”, που αναπτύχθηκαν από τον Henri Brenot και δοκιμάστηκαν στις σπηλιές του Dent de Crolles, ήταν ξεκάθαρα οι πρόγονοι του ζουμάρ.
Ήταν ένα Ελβετικό δίδυμο, ο Adolph Jüsi και ο Walter Marti, που τελειοποίησαν αυτό το σύστημα για να πλασάρουν το jumar το 1958 στην αναρριχητική αγορά, μια συναίρεση της πρώτης συλλαβής των δύο επωνύμων τους (Ju+Mar).
Ο Γάλλος σπηλαιολόγος Fernand Petzl ανέπτυξε τον δικό του ζουμάρ το 1968 και η εταιρεία του Petzl συνεχίζει να παράγει δημοφιλή μοντέλα ζουμάρ μέχρι και σήμερα, μαζί με άλλες εταιρίες, όπως η Grivel, η Black Diamond κ.α.
Η συσκευή άρχισε να γίνεται δημοφιλής τη δεκαετία του 1960 με την απογείωση της τεχνητής αναρρίχησης.
Σήμερα, εξακολουθεί να αποτελεί μέρος του βασικού εξοπλισμού των σπηλαιολόγων αλλά και πολλών ορειβατών.
Εκεί, όμως, που αποτελεί αναπόσπαστο και αναντικατάστατο κομμάτι του ορειβατικού εξοπλισμού είναι στις εμπορικές αποστολές στα μεγάλα βουνά των Ιμαλαΐων.
Εκεί το ζουμάρ είναι ο βασιλιάς του εξοπλισμού. Εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, οι εμπορικές εταιρείες προσφέρουν στους πελάτες τους διαδρομές προς τις κορυφές των 8.000 μέτρων, με το Everest να παραμένει το best seller τους.
Σ’ όλα αυτά τα βουνά το σύστημα επαναλαμβάνεται: ομάδες Sherpa εγκαθιστούν σταθερά σχοινιά προς την κορυφή.
Οι πελάτες μπορούν στη συνέχεια να ακολουθήσουν αυτά τα σχοινιά για να ολοκληρώσουν την ανάβαση. Και πώς να ακολουθήσεις ένα σχοινί βελτιστοποιώντας την ασφάλειά του, μειώνοντας τις πιθανότητες πτώσης;
Προσκολλώντας τον εαυτό σου σ’ αυτό με μια συσκευή που θα σ’ εμποδίσει να κυλήσεις προς τα πίσω. Το ζουμάρ ήταν και εξακολουθεί να είναι τέλειο γι’ αυτή τη δουλειά!
Πηγή
altitude.news