Χρήσιμες συμβουλές για το στήσιμο της σκηνής

Πολύ βασικό στο στήσιμο της σκηνής είναι η επιλογή του εδάφους (για διάφορους λόγους όπως θα δούμε παρακάτω), όταν αυτό είναι δυνατό.

Ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας είναι η επιλογή αυτή όταν κάνουμε “ελεύθερο” κάμπινγκ στην φύση.

Σε αντίθεση με τα οργανωμένα κάμπινγκ, που (τις περισσότερες φορές) το έδαφος έχει ήδη επιλεγεί και διαμορφωθεί, στο ελεύθερο προσαρμοζόμαστε στο φυσικό τοπίο, οπότε και για ασφάλειά μας (καθώς και του περιβάλλοντα χώρου) και για την καλύτερη αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων αλλά και για άνεση, η επιλογή εδάφους είναι βασική.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για κάποια κάμπινγκ, όπου μας δίνεται η δυνατότητα επιλογής.

Για να φτιάξετε μία τέλεια κατασκήνωση θα πρέπει πρώτα να βρείτε μία καλή τοποθεσία. Η τοποθεσία αυτή θα επιλεγεί βάσες τριών παραγόντων:

1) Την θέση της σε σχέση με το υπόλοιπο τοπίο

Επιλέγουμε να στήσουμε σε υπερυψωμένα σημεία και όχι σε βαθουλώματα της περιοχής. Οι λόγοι είναι δύο.

Ο πρώτος είναι ότι σε περίπτωση δυνατής βροχής τα νερά θα φεύγουν από το μέρος μας προς τα χαμηλότερα μέρη της τοποθεσίας.

Αν στήσαμε σε λάκκο θα το καταλάβουμε γρήγορα από τα νερά που θα αρχίσουν να μαζεύονται γύρω μας.

Ο δεύτερος είναι ότι σε βαθουλώματα η θερμοκρασία πέφτει περισσότερο το βράδυ αλλά και την μέρα χάνουμε τα ευεργετικά αεράκια που θα μας δροσίσουν. Αν επιλέξουμε ψηλότερα σημεία θα έχουμε καλύτερο φυσικό κλιματισμό.

Όταν λέμε εξερευνούμε την περιοχή, δεν εννοούμε τα 20 τ.μ. που μας περιβάλλουν, αλλά την ευρύτερη περιοχή (μην καταλήξουμε σε ένα σχετικά ψηλό σημείο του λάκκου).

2) Την σκίαση που προσφέρεται στα διάφορα σημεία

Ακόμα και αν έχουμε μαζί μας μια τεχνητή σκίαση καλό είναι να επιλέξουμε ένα σημείο με έντονη παρουσία δέντρων διότι η φυσική σκίαση είναι σαφώς καλύτερη, και τα δέντρα πολλαπλασιάζουν το αεράκι δροσίζοντας την ατμόσφαιρα.

Αν υπάρχει η αντίστοιχη βιοποικιλότητα και η επιλογή να στήσετε κάτω από όποιο δέντρο θέλετε, τότε καλό είναι να αποφύγετε τα δέντρα που έχουν έντονες εκκρίσεις ουσιών (π.χ. πεύκα – ρετσίνι) διότι και η σκηνή θα λερωθεί αρκετά αλλά και δύσκολα θα απομακρύνετε τους λεκέδες.

Καλό επίσης είναι να επιλέγετε πλατύφυλλα δέντρα διότι αυτά έχουν κυρίως την δυνατότητα να “πολλαπλασιάζουν” το αεράκι.

3) Το ίδιο το έδαφος και η μορφολογία του

Επιλέγουμε να στήσουμε σε επίπεδο μέρος, χωρίς πολλά κλαδιά και ρίζες και με ελάχιστες πέτρες.

Καλό είναι να προτιμάμε μεσαίας μαλακότητας χώμα για να στήσουμε (αν υπάρχει η επιλογή) διότι στο πολύ σκληρό θα μας παιδέψουν τα πασαλάκια αλλά και στο πολύ μαλακό (ή άμμο) θα βγαίνουν εύκολα.

Φυσικά υπάρχουν και αντίστοιχα πασαλάκια για όλα τα είδη εδάφους, αλλά τα στάνταρ μακρόστενα, ψιλά, μεταλλικά πασαλάκια είναι για μεσαίας μαλακότητας έδαφος.

Αφού, λοιπόν, έχουμε επιλέξει έδαφος πρέπει να επιλέξουμε μετά και τον προσανατολισμό της σκηνής.

Ένα κοινό λάθος είναι ότι κοιτάμε που “πέφτει” ο ήλιος την ώρα που στήνουμε. Το αποτέλεσμα είναι ότι στήνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε ο ευχάριστος αλλά θερμός μας επισκέπτης να κάνει την επίσκεψή του τις χειρότερες ώρες.

Αν δεν είμαστε ειδικοί ή γνώστες της περιοχής καλό είναι να έχουμε και μια μικρή πυξίδα μαζί μας.

Το καλοκαίρι (που στήνουμε οι περισσότεροι τις σκηνές μας) ο ήλιος βγαίνει από ΒΑ (Ιούλιο) και Α – ΒΑ (Αύγουστο) και συνήθως μέχρι τις 7 – 7:30 έχει πιάσει καθαρά ανατολή.

Καλό είναι λοιπόν το “δωμάτιο” της σκηνής μας να έχει βόρειο προσανατολισμό και η σκίαση να έρχεται από ΒΑ – ΝΔ (για να γλυτώσουμε τις χειρότερες ώρες κάψας).

Αφού, λοιπόν, έχουμε επιλέξει πού θα στήσουμε καλό είναι να καθαρίσουμε το έδαφος από πέτρες και πεσμένα κλαδιά ώστε και να μην πληγώσουμε το πάτωμα της σκηνής αλλά και να έχουμε μια πιο άνετη διαμονή. Δεν είναι ευχάριστο να πατάς κοτρόνια όταν μπαίνεις μέσα στη σκηνή.

Καλό είναι στο στήσιμο της σκηνής να έχουμε μαζί μας και κάποια βοηθήματα (πανιά) ώστε να αποφύγουμε φθορές και να κάνουμε την διαμονή μας πιο ευχάριστη.

Πρώτα απ΄ όλα το υπόθεμα. Το πανί που μπαίνει κάτω από την σκηνή. Καλό είναι να έχουμε ένα υπόθεμα και για να προστατεύουμε το πάτωμα της σκηνής. Δύο επιλογές:

1) Μουσαμάς με κρίκους

Ο μουσαμάς είναι από σκληρό υλικό και θα προστατέψει το πάτωμα της σκηνής σας αλλά έχει και ένα μειονέκτημα.

Δεν αναπνέει και δεν αφήνει το νερό να το διαπερνάει και να πηγαίνει στο χώμα. Τα προβλήματα που δημιουργούνται με τον μουσαμά είναι δύο.

Πρώτον, μιας και δεν περνάει το νερό μετά από βροχή συγκρατεί όλη την υγρασία και πολλές φορές (και με λίγο κακό στήσιμο ή μορφολογία εδάφους) φέρνει τα νερά και πάνω ή μέσα στην σκηνή.

Δεύτερον, δεν αφήνει τον ήλιο να περάσει, οπότε σκοτώνει και κάθε χορταράκι κάτω από αυτόν (ιδιαίτερα από τις 10 μέρες στήσιμο και μετά).

Καλό είναι τον μουσαμά να τον αποφεύγουμε σε μεγάλο εμβαδόν για να φτιάξουμε αυλή, αλλά αν χρησιμοποιείται η χρήση του να περιορίζεται σε ένα μικρό κομμάτι περίπου στις διαστάσεις της σκηνής (για την προστασία του πατώματος).

2) Διάτρητο πανί ή αλλιώς το γνωστό μας ελαιόπανο

Συνήθως πράσινο δημιουργεί μια όμορφη αυλή, το νερό το διαπερνάει οπότε δεν θα έχετε προβλήματα με υγρασία, νερά και μούχλα, καθώς επίσης δεν σκοτώνετε και την χλωρίδα.

Πιο ελαφρύ από τον μουσαμά, κουβαλιέται πιο εύκολα και μπορούμε να έχουμε περισσότερα τ.μ. για να φτιάξουμε μια αυλή.

Φυσικά δεν παρέχει την προστασία που παρέχει ο μουσαμάς στο πάτωμα (πιο ψιλό υλικό) αλλά σε περίπτωση ανάγκης και αν συναντήσετε έντονα βραχώδες έδαφος μπορείτε να το διπλώσετε (στα 2-3-4 μέρη) και να αυξήσετε έτσι την παρεχόμενη προστασία.

Ο τέλειος, πιθανόν, συνδυασμός είναι ένας μικρός μουσαμάς ακριβώς κάτω από την σκηνή και ένα ελαιόπανο για αυλή.

Πώς στήνουμε τη σκηνή

Ο τρόπος που στήνεται η σκηνή διαφέρει απο σκηνή σε σκηνή, γι΄ αυτό διαβάστε το εγχειρίδιο χρήσης της.

Θα πρέπει να στήσετε τη σκηνή σας με ασφαλή και σταθερό τρόπο. Όσο καλές και να είναι οι συνθήκες την ώρα εκείνη, το βράδυ ή αργότερα μπορεί να αγριέψουν, οπότε πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο. Ένα καλό πρώτο βήμα είναι να έχετε δει την πρόγνωση του καιρού.

Στήσιμο της σκηνής με δυνατό αέρα

Οι θυελλώδεις συνθήκες μπορεί να κάνουν το στήσιμο της σκηνής πολύ δύσκολο γιατί το κάλυμα και τα παρελκόμενα της θα συμπεριφέρονται και θα ανεμίζουν όπως θέλουν με τον αέρα.

Εάν οι άνεμοι και οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ άγριες, μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε μέχρι να κοπάσουν για να στήσετε τη σκηνή σας.

Ψάξτε να βρείτε ένα φυσικό καταφύγιο εάν ο καιρός χειροτερέψει ή βρείτε το πιο προφυλαγμένο σημείο και φωνάξτε τους υπόλοιπους συνορειβάτες σας να βοηθήσουν.

Πρίν ξεπακετάρετε τη σκηνή, βρείτε μερικά βαριά αλλά όχι κοφτερά αντικείμενα για να τα έχετε έτοιμα να τα βάλετε πάνω στο πανί της σκηνής και τα υποθέματα ώστε να μην τα πάρει ο αέρας.

Ξεπακετάρετε τα υποθέματα και το πανί της σκηνής και έχετέ τα όσο πιο κοντά γίνεται στο έδαφος, βάλτε πάνω τους αυτά τα βαριά αντικείμενα ή ξαπλώστε εσείς πάνω για να μη τα πάρει ο αέρας.

Βγάζουμε έξω το ελαιόπανο και το απλώσουμε. Έτσι έχουμε έναν καθαρό χώρο (από χώμα) για να ακουμπήσουμε τα πράγματά μας και να ανοίξουμε την σκηνή.

Το καρφώνουμε με μικρά πασαλάκια στις άκρες αλλά και σε μερικά ακόμα σημεία ώστε να μην σκοντάφτουμε αλλά και για να μην μας το παίρνει ο αέρας.

Μετά τοποθετούμε τον μουσαμά στο σημείο που θα στήσουμε την σκηνή (πάνω από το ελαιόπανο) και καρφώνουμε πασαλάκια στους κρίκους.

Τέλος, ανοίγουμε τον σάκο της σκηνής και αρχίζουμε να στήνουμε πάνω στον μουσαμά.

Ανάλογα με τη δομή και τη μέθοδο στησίματος της σκηνής, βάλτε στο έδαφος τους πρώτους πασάλους, στερεώστε με αυτούς τους πασάλους την προσήνεμη πλευρά της σκηνής πρώτα.

Κρατήστε το πανί της σκηνής με βάρη στο έδαφος και όταν έρθει η ώρα να σηκώσετε τη σκηνή κάντε το όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Μόλις το κάνετε αυτό ελέγξτε όλους τους πασάλους εάν είναι σωστά τοποθετημένοι στο έδαφος.

Σκάψτε μία τάφρο αποστράγγισης των νερών μόνο εάν η σκηνή σας δεν έχει αδιάβροχο πάτωμα ή εάν περιμένετε καταιγίδες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η τάφρος αποστράγγισης δεν χρειάζεται γιατί σπαταλάτε παραπάνω χρόνο και χαλάτε το έδαφος.

Στήσιμο της σκηνής σε χιονισμένο πεδίο

Σε χιονισμένο έδαφος είναι πιο δύσκολο να βρεθεί ομαλό και σταθερό έδαφος για να βάλετε τους πασάλους. Επιπλέον υπάρχει κίνδυνος να μπεί χιόνι μέσα στη σκηνή.

Επιλέξτε την τοποθεσία της σκηνής με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγετε να μπούν χιόνια μέσα στη σκηνή ή να μην είστε κάτω απο κάποιο σημείο που πιθανόν να γίνει χιονοστιβάδα.

Δώστε χρόνο να βρείτε ένα ομαλό και επίπεδο σημείο για να βάλετε τη σκηνή. Αυτός ο παραπάνω χρόνος θα είναι λιγότερος απο το να προσπαθείτε να βάλετε τη σκηνή σε έδαφος ανώμαλο και ανισόπεδο.

Ισοπεδώστε το σημείο που θα μπεί η σκηνή και σιγουρευτείτε ότι η είσοδος είναι καλά σκαμένη απο τα χιόνια για να μη μπούν μέσα στη σκηνή.

Χρησιμοποιήστε ειδικούς πασάλους για να δέσετε τη σκηνή στα χιόνια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και χιονορακέτες και σκι.

Στήσιμο της σκηνής σε δύσκολες επιφάνειες

Εάν το έδαφος είναι πολύ μαλακό ή πολύ σκληρό τότε θα υπάρχει πρόβλημα στο να δέσετε τη σκηνή σας κάτω. Γίνετε δημιουργικοί και χρησιμοποιήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Προσπαθήστε να έχετε κάνει πρόβλεψη για το έδαφος ώστε να έχετε μαζί σας ειδικούς πασάλους για χιόνια, άμμο ή άλλα δύσκολα εδάφη.

Στα μαλακά εδάφη καλό είναι να σκάψετε πρώτα και να βάλετε μέσα τους πασάλους. Είναι ακόμα καλύτερο εάν βάλετε τα σχοινιά αντιστήριξης χωρός πασάλους αλλά σε κάποιο βράχο ή σε κλαδιά βράχου.

Για το τέλος άφησα το καλύτερο…

Διανυκτέρευση χωρίς σκηνή στην ύπαιθρο

Οι περισσότεροι άνθρωποι που το κάνουν αυτό έχουν υπνόσακο και υπόστρωμα. Το να ξαπλώνετε στο έδαφος με τα ρούχα σας δεν είναι το καλύτερο ακόμα και στις καλύτερες συνθήκες. Οι άνθρωποι απολαμβάνουν τον ύπνο στο ύπαιθρο, για τους ακόλουθους λόγους:

Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει η ταλαιπωρία της μεταφοράς και του στησίματος της σκηνής. Αν και οι σκηνές γίνονται όλο και πιο ελαφριές, είναι ακόμα ένα σημαντικό φορτίο.

Χωρίς τη στέγη πάνω απο το κεφάλι σας, έχετε μια μοναδική αίσθηση ελευθερίας και γίνεστε μέρος της φύσης το βράδυ. Ειδικά η ώρα που βραδιάζει και η ώρα που ξημερώνει είναι ό,τι καλύτερο να το δείτε εκτός σκηνής.

Μένοντας έξω όλη τη νύχτα θα μπορούσε να σας φέρει πιο κοντά σε επαφή με την άγρια ζωή της νύχτας όπου μπορεί να σας επιφυλάσσει μερικές ευχάριστες ή δυσάρεστες εκπλήξεις.

Μένοντας έξω και ακούγοντας κάθε ένα ήχο και βλέποντας τα πάντα γύρω σας κάνει την εμπειρία αυτή μοναδική.

Φυσικά με τη μη χρήση σκηνής έχετε τη μικρότερη προστασία απο τα στοιχεία της φύσης, οπότε απο πρίν δείτε το δελτίο καιρού και τις πιθανές ελάχιστες θερμοκρασίες.

Επίσης, ρωτήστε τους ντόπιους εάν υπάρχουν διάφορα άγρια ζώα ή και κουνούπια. Οι κορυφές αν και προσφέρουν φανταστική θέα να τις αποφύγετε γιατί εκεί πάνω συνήθως ο άνεμος είναι πολύ πιο δυνατός και ο καιρός ακόμα πιο απρόβλεπτος.

Εάν υπάρχει και η παραμικρή αμφιβολία πάρτε και τη σκηνή μαζί σας. Εάν οι συνθήκες φαίνονται καλές μπορείτε να κοιμηθείτε έξω απο τη σκηνή. Με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον θα έχετε την επιλογή της σκηνής εάν αγριέψει ο καιρός.

Αυτά τα λίγα. Χαιρετώ.

Πηγές
wikipedia.org
snowguide.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...