K2 and the Invisible Footmen (Video)

Το K2 είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό του πλανήτη μας και βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Πακιστάν και Κίνας.

Για πολλούς ορειβάτες αποτελεί ένα ακόμη μεγαλύτερο έπαθλο από το Everest, με περιορισμένες διαδρομές, πιο απότομες και σκληρότερες από εκείνες του ψηλότερου βουνού της Γης.

Με το παρατσούκλι «Άγριο Βουνό», η κορυφή του K2 ορθώνεται απροστάτευτη στην ατμόσφαιρα, εκθέτοντας συχνά ορειβάτες και αχθοφόρους σε απειλητικές για τη ζωή τους καιρικές συνθήκες.

Χρήμα, περιφρόνηση και διαμάχη στο K2

Ένας βαρυφορτωμένος Πακιστανός αχθοφόρος πεζοπορεί προς την κατασκήνωση βάσης της πιο διάσημης κορυφής του Πακιστάν.

«Οι άνθρωποι που δε νοιάζονται», λέει, «μας αναγκάζουν να κουβαλάμε 30-35 κιλά». Κουνάει ελαφρά του κεφάλι του και συνεχίζει λέγοντας «Αυτοί που νοιάζονται μας βάζουν να κουβαλάμε μέχρι 22-24 κιλά».

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όλες οι πραγματικότητες υπάρχουν ταυτόχρονα. Σε μία από αυτές, υπάρχουν κάποιοι φτωχοδιάβολοι που εργάζονται στις πιο σκληρές συνθήκες, ώστε κάποιοι άλλοι να μπορέσουν να σταθούν στις κορυφές των βουνών.

Οι ανισότητες μεταξύ των ανθρώπων που πηγαίνουν σε αμειβόμενες ορειβατικές αποστολές και των ανθρώπων που τις καθιστούν δυνατές είναι τεράστιες.

Είναι ένας μικρόκοσμος μιας κοινωνικής διαστρωμάτωσης που περικλείει τον πλανήτη και προκαλεί πληγές που δεν έχουν καμία σχέση με την ορειβασία.

Χαμηλοί μισθοί

Τα έσοδα για έναν αχθοφόρο χαμηλού υψομέτρου (αυτόν που μένει χαμηλότερα από τις πέντε κατασκηνώσεις στο βουνό) είναι ασήμαντα.

Έχει αναφερθεί ποσό 55 δολαρίων ως μισθός για εργασία τριών εβδομάδων, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια εξασφάλιση για το τελικό ποσό αποζημίωσης.

Αντίθετα, οι Νεπαλέζοι Σέρπα και οι Δυτικοί οδηγοί που συνωστίζονται στην αγορά του Κ2, σύμφωνα με πληροφορίες αμείβονται καλύτερα.

«Ερχόμαστε εδώ κάθε χρόνο», λέει στο ντοκιμαντέρ ένας ηλικιωμένος Πακιστανός. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Η αδυναμία μας μάς φέρνει εδώ».

Παρά το γεγονός ότι αμείβονται με τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές που λαμβάνουν οι αρχηγοί των διεθνών αποστολών, αυτοί οι αχθοφόροι -είτε μεταφέρουν τον αναγκαίο εξοπλισμό σε κατασκηνώσεις βάσης, είτε αναλαμβάνουν καθήκοντα σε μεγαλύτερα υψομέτρα για την υποστήριξη των ορειβατών- εκτελούν μερικές από τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες εργασίες και αξίζουν της αναγνώρισης ως των πραγματικών ηρώων της ορειβασίας.

Ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου

Κάποιοι από αυτούς αποκαλούν το Karakorum σπίτι τους, όπως ο Muhammad Hassan από την περιφέρεια Shigar.

Ο Hassan έγινε το σύμβολο ενός κινήματος για τη βελτίωση της ζωής των αχθοφόρων του Κ2, αλλά μόνο όταν έχασε τη δική του.

Ο Hassan πέθανε κοντά στην κορυφή του Κ2 στις 27 Ιουλίου 2023, σε ένα περιστατικό που γρήγορα έγινε μήλο της έριδος.

Οι ορειβάτες και οι οδηγοί ανέφεραν πως ο Hassan υπέστη έναν τραυματισμό που τον ακινητοποίησε και στη συνέχεια πέθανε, ενόσω οι ομάδες που πήγαιναν στην κορυφή πηδούσαν από πάνω του καθώς ανέβαιναν.

K2 and the Invisible Footmen

Στο K2 and the Invisible Footmen, ο σκηνοθέτης Iara Lee και η ομάδα του εξιστορούν τη ζωή τόσο των Πακιστανών αχθοφόρων όσο και των Νεπαλέζων Σέρπα.

Επίσης, η ταινία ακολουθεί τα βήματα της πρώτης επίσημης, εξ ολοκλήρου Πακιστανικής ορειβατικής αποστολής, αποτελούμενης από πρώην αχθοφόρους, που ανέβηκαν με επιτυχία στο Κ2 το 2014, με αφορμή τον εορτασμό της 60ής επετείου από την πρώτη ανάβαση στο βουνό.

Μέσα σε μαγευτικά σκηνικά, η ταινία απεικονίζει τις καθημερινές θυσίες των αχθοφόρων και το θάρρος των ντόπιων ορειβατών που επιλέγουν να επιστρέψουν στο Κ2 παρά τις τραγωδίες του παρελθόντος.

Στην προσπάθειά τους να τελειοποιήσουν την τεχνική τους, αυτοί οι ορειβάτες δίνουν μια νέα προοπτική του πολιτισμού και των εθνικών παραδόσεων του Πακιστάν, μιας χώρας που συνήθως απεικονίζεται στα ξένα μέσα ενημέρωσης ως απλώς μιας χώρας συγκρούσεων και θρησκευτικών διαμαχών.

Το ντοκιμαντέρ δεν στερείται στιγμών χαράς, αλλά μην περιμένετε και γλέντια. Αυτός είναι ένας κόσμος με καυτά και βαθιά ριζωμένα προβλήματα και το Invisible Footmen ασχολείται κυρίως με την προβολή τους.

Η ιστορία του Hassan συγκλόνισε μια φατρία της ορειβατικής κοινότητας που ξύπνησε από τον λήθαργο.

Αυτό οδήγησε σε μια κυβερνητική έρευνα και σε διετή απαγόρευση της εταιρείας στην οποία εργαζόταν ο Hassan, ενώ ενθάρρυνε τη χρηματοδότηση της οικογένειάς του μέσω του crowdsourcing.

Ένα χρόνο αργότερα, η διαρκής αλλαγή φαίνεται ακόμα διάχυτη. Η σεζόν στο K2 είναι έτοιμη για απογείωση και ο χρόνος θα δείξει εάν οι μισθοί των Πακιστανών αχθοφόρων θα συνεχίσουν να πέφτουν.

Πηγές
culturesofresistancefilms.com
explorersweb.com

Ίσως σας ενδιαφέρουν…