Τρεις κορυφαίοι ορειβάτες παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα στον Καναδά

Τρεις από τους πιο ταλαντούχους ορειβάτες στον κόσμο, οι Αυστριακοί David Lama και Hansjörg Auer και ο Αμερικανός Jess Roskelley, δεν έχουν δώσει σημεία ζωής και εικάζεται ότι παρασύρθηκαν από μια τεράστια χιονοστιβάδα στο Howse Peak (3,295 μ.) στα Καναδικά Rockies.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το τρίο επλήγη από τη χιονοστιβάδα στις 17 Απριλίου ενώ αναρριχόταν σε μια διαδρομή που ονομάζεται M16, η οποία ανοίχθηκε το 1999 από τους Barry Blanchard, Scott Backes και Steve House.

Το Howse Peak

Ο John Roskelley, πατέρας του Jess, ένας κορυφαίος ορειβάτης της γενιάς του, ειδοποίησε τις υπηρεσίες διάσωσης όταν ο γιος του δεν τηλεφώνησε όπως αναμενόταν προχθές το απόγευμα.

Ένα ελικόπτερο διάσωσης εντόπισε τα συντρίμμια της χιονοστιβάδας, αναρριχητικό εξοπλισμό και ένα μερικώς θαμμένο σώμα.

Γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Roskelley είπε ότι το τρίο θεωρείται νεκρό: “Γνωρίζω από την χθεσινή συνομιλία μου με την υπηρεσία του πάρκου και το προσωπικό διάσωσης ότι οι Jess, David και Hansjörg θεωρούνται νεκροί.

Το λέω με βαριά καρδιά, αλλά δυστυχώς χτυπήθηκαν από μια τεράστια χιονοστιβάδα στο Howse Peak κάποια στιγμή την περασμένη Τρίτη, και υπάρχουν εμφανή στοιχεία πως έχασαν τη ζωή τους”.

Ο Hansjörg Auer και ο David Lama στην ΝΑ κόψη του Annapurna III το 2016 | Photo © Red Bull/David Lama

Ο Roskelley, ο οποίος ο ίδιος είχε αναρριχηθεί στο Howse Peak τη δεκαετία του 1970, συνέχισε: “Είναι σε μια περιοχή πάνω από μια λεκάνη. Πρέπει να έπεσε πολύ χιόνι από την ορθοπλαγιά και να τους παρέσυρε…

Είναι απ’ αυτές τις διαδρομές που για να τις επιχειρήσεις θα πρέπει να έχεις τις κατάλληλες συνθήκες αλλιώς θα μετατραπεί σε εφιάλτη. Όπως έγινε, δυστυχώς, στην περίπτωση των παιδιών”.

Ο 35χρονος Auer και ο 28χρονος Lama μετέβησαν στις αρχές του Απριλίου στα καναδικά Rockies.

Τις τελευταίες 10 ημέρες, μαζί με τον Roskelley, αναρριχήθηκαν σε μια σκληρή διαδρομή στην βορειοανατολική πλευρά του Mount Andromeda.

Ο Jess Roskelley το 2017 | Photo © Ben Herndon

Φέτος την άνοιξη, ο βαθμός επικινδυνότητας των χιονοστιβάδων στα καναδικά Rockies ήταν υψηλός, με πολλούς ντόπιους ορειβάτες να απέχουν, κατά τη διάρκεια της συνήθως ασφαλέστερης εποχής του χρόνου.

Παρόλα αυτά, οι συνθήκες σ’ αυτήν την περιοχή ήταν μέτριες κατά το χρόνο του ατυχήματος.

Διαβάστε ακόμα
Ο David Lama περιγράφει την πρώτη μοναχική ανάβαση στο Lunag Ri

Τραγική ειρωνεία. Μία μόλις μέρα πριν το θανατηφόρο συμβάν, δημοσιεύτηκε στο κανάλι του David Lama στο You Tube ένα video με τον απολογισμό των δράσεών του την περασμένη χρονιά, όπου ξεχωρίζουν η πρώτη σόλο ανάβαση του Lunag Ri στα σύνορα μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ, οι νέες, δύσκολες διαδρομές στο μοναχικό Valsertal της Αυστρίας, όπως κι η αναρρίχησή του στη βελόνα Gipfelstürmernadel στο Karwendel των Αυστιακών Άλπεων.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…