Μια βόλτα στο φαράγγι του Λούσιου

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νομού Αρκαδίας είναι το φαράγγι του Λούσιου ποταμού. Ο Λούσιος, όπως αποκαλύπτει και το όνομά του, θεωρείτο το ποτάμι όπου οι νύμφες Θεισόα, Νέδα και Αγνώ έλουσαν το νεογέννητο Δία.

Είναι ένα μικρό ποτάμι μήκους 23 χλμ., που πηγάζει κυρίως από το οροπέδιο της Καρκαλούς (μικρό χωριό πάνω στον οδικό άξονα Τρίπολης – Πύργου, μεταξύ Βυτίνας και Λαγκαδίων) και βορειότερα από την περιοχή του χωριού Καλονέρι.

Αφού περάσει δυτικά της Δημητσάνας καταλήγει στον Αλφειό ποταμό (κοντά στην Καρύταινα), έχοντας διασχύσει ένα από τα ωραιότερα φαράγγια της χώρας, μήκους 15 χλμ., που το ύψος του ξεπερνά τα 300 μέτρα.

Το φαράγγι εκτός από τη σπάνια ομορφιά έχει μακραίωνη ιστορία και έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα.

Στις δύο πλευρές του φαραγγιού βρίσκονται δύο ιστορικές μονές, η Μονή Φιλοσόφου και η Μονή Προδρόμου.

Σ’ αυτά τα ιστορικά μοναστήρια οφείλεται ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως Άγιο Όρος της Πελοποννήσου.

Από το 1997 έχει χαρακτηριστεί ως “περιοχή ενιαίου αρχαιολογικού χώρου” και προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Διαβάστε ακόμα
Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας

Η πεζοπορική διαδρομή ξεκινά από το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης που βρίσκεται λίγο έξω από τη Δημητσάνα.

Αν έχετε χρόνο μην παραλείψετε να το επισκεφτείτε.Μετά από εναλλαγές μονοπατιού και δρόμου αντικρύζουμε στο βάθος τη Μονή Φιλοσόφου.

Ολιγόωρη στάση για ξεκούραση, ενώ δεν χάνουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στους χώρους της ιστορικής αυτής μονής, στην οποία μονάζουν μόλις δύο μοναχοί.

Από τη Μονή Φιλοσόφου ξεκινάει το ωραιότερο κομμάτι του μονοπατιού.

Στην αρχή είναι ελαφρώς πλακόστρωτο και ολισθηρό, ενώ σταδιακά γίνεται χωμάτινο και κατηφορίζει προς την κοίτη του ποταμού, μέσα από πυκνή βλάστηση.

Αφού περάσουμε ένα όμορφο γεφύρι, όπου η κοίτη του ποταμού στενεύει και τα νερά κυλούν ορμητικά σχηματίζοντας χοάνες, αρχίζουμε να ανηφορίζουμε προς τη Μονή Προδρόμου.

Εδώ τα λόγια περιττεύουν. Το μοναστήρι είναι χτισμένο στη βάση ενός ψηλού και απότομου βράχου, σε υψόμετρο 500 μέτρων περίπου και θυμίζει έντονα Μέγα Σπήλαιο και Μετέωρα.

Αξίζει να περιηγηθείτε στο εσωτερικό της Μονής, ενώ μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το δωμάτιο όπου φυλάσσονται οι κάρες των ηγουμένων της Μονής.

Φεύγοντας από τη Μονή Προδρόμου το μονοπάτι γίνεται κατηφορικό και μας οδηγεί πάλι προς το ποτάμι.

Έχουμε μπει πια στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, με τελικό προορισμό την Αρχαία Γόρτυνα.

Στην πορεία μας θα συναντήσουμε τα ερείπια της νεροτριβής της Μονής Προδρόμου, καθώς και σκόρπια ασκητάρια λαξευμένα μέσα στους βράχους.

Το τέλος της διαδρομής μας σηματοδοτεί ο ναός του Αγίου Ανδρέα Γόρτυνος, ένας παλιός ναός χτισμένος τον 11ο αιώνα πάνω σε λείψανα ρωμαϊκού κτιρίου, ενώ λίγο πιο κάτω βρίσκεται το παλιό πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Κοκορή.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…