Μακρολεπιότα η ψηλή (Macrolepiota procera)

Δάσος Σκιρίτιδας Αρκαδίας – Οκτώβριος 2013

Το πιο γνωστό μανιτάρι στην Ελλάδα με διαφορετικά ονόματα ανά περιοχή. Καρποφορεί από Μάιο μέχρι Νοέμβριο, αλλά το φθινόπωρο είναι πιο συχνό, σε δάση, βοσκοτόπια και θαμνότοπους.

Αυγόμορφο αρχικά, θυμίζει μικρόφωνο αργότερα, ενώ έπειτα το καπέλο του παίρνει καμπανόμορφο σχήμα, επίπεδο και τελικά κοίλο.

Το καπέλο είναι λευκό, έχει πλατιά γκριζοκαφετιά θηλή στο κέντρο και ομοιόχρωμα λέπια, πυκνότερα προς το κέντρο απ’ ότι προς την περίμετρο.

Η περίμετρος είναι οδοντωτή και πολλές φορές ενωμένη με τον πάνω δακτύλιο του διπλού κινητού λευκού δακτυλιδιού που βρίσκεται στον μίσχο.

Η Macrolepiota procera πριν ανοίξει – Δάσος Σκιρίτιδας Αρκαδίας – Οκτώβριος 2013

Ο μίσχος είναι τραχύς, κούφιος και σκληρός κατά την ωρίμανση. Λευκός στις άκρες με τεθλασμένες καφεκοκκινωπές ζώνες (τιγρέ) στη μέση. Σπάει όπως σπάει το ξύλο και κάνει έντονο “κρακ”.

Τα ελάσματα είναι λευκά και πυκνά που αργότερα παίρνουν κρέμ αποχρωση. Η σάρκα είναι λευκή με βαριά μυρωδιά και γεύση φουντουκιού.

Δάσος Σκιρίτιδας Αρκαδίας – Οκτώβριος 2013

Δάσος Σκιρίτιδας Αρκαδίας – Οκτώβριος 2013

Μακροσκοπικά χαρακτηριστικά: Ο μίσχος έχει δαχτυλίδι διπλό, είναι συμπαγής (δεν είναι κούφιος). Το καπέλο έχει ελάσματα στο κάτω μέρος του ελεύθερα.

Λαϊκές ονομασίες: Ζαρκαδίσιο, Κωνσταντάς (Όλυμπος), Αλεκάτη, Ρόκα

Πηγή
alekati.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...