Η προέλευση και η σημασία των ονομασιών των ψηλότερων κορυφών της γης
Οι ονομασίες όλων σχεδόν των κορυφών των Ιμαλαΐων προέρχεται από γλώσσες όπως τα Νεπαλέζικα, Θιβετιανά, Χίντι και Ουρντού. Μόνο λίγες από αυτές έχουν αγγλικά ονόματα.
Έτσι, για τους περισσότερους ανθρώπους που δεν κατάγονται από τις περιοχές αυτές ή που δεν μιλούν τις τοπικές διαλέκτους, τα ονόματα αυτά τους ηχούν παράξενα και δεν γνωρίζουν τη σημασία τους.
Σ’ αυτήν την ανάρτηση, έχω συντάξει έναν κατάλογο με τα ονόματα των ψηλότερων κορυφών του κόσμου και τη σημασία τους. Δεν περιλαμβάνονται όλα τα βουνά. Μόνο 18 από αυτά. Ας τα γνωρίσουμε.
1. Everest (8.848 m), Nepal/Tibet
Το Everest ονομάστηκε έτσι προς τιμή του George Everest, διευθυντή ενός τμήματος της Μεγάλης Τριγωνομετρικής Έρευνας της Ινδίας.
Ένα απόγευμα του 1852 στο Dehradun της αυτοκρατορικής Ινδίας, ο υπάλληλος-υπολογιστής (αυτή ήταν τότε η επίσημη ονομασία των υπαλλήλων που έκαναν υπολογισμούς) Michael Hennesy μπήκε στο γραφείο του προϊσταμένου του ανακράζοντας: “Κύριε, ανακάλυψα το ψηλότερο βουνό του κόσμου”.
Ο προϊστάμενός του Andrew Waugh ενθουσιασμένος έδωσε το όνομα του διευθυντή-προκατόχου του στο ψηλότερο βουνό της γης.
Το Everest διαθέτει, επίσης, ονομασία τόσο στα Νεπαλέζικα όσο και στα Θιβετιανά. Στα Νεπαλέζικα ονομάζεται Sagarmatha, που σημαίνει “το μέτωπο του ουρανού”.
Στα Θιβετιανά αποκαλείται Chomolunga, που σημαίνει “Μητέρα θεά της Γης”.
2. Κ2 (8.611 m), Pakistan
Η ονομασία Κ2 δεν έχει κάποια συγκεκριμένη έννοια. Προέκυψε από τη σημειογραφία που χρησιμοποιήθηκε στην Μεγάλη Τπογραφική Επιθεώρηση.
Ο Tomas Montgomerie έκανε μια πρώτη έρευνα της οροσειράς Karakorum από το όρος Haramukh, περίπου 210 χλμ. νότια και σχεδίασε τις δυο ψηλότερες κορυφές σημειώνοντάς τις ως Κ1 και Κ2.
Η πολιτική της Μεγάλης Τοπογραφικής Επιθεώρησης ήταν η χρήση τοπικών ονομάτων, όπου αυτό ήταν δυνατό. Η εμφανέστερη κορυφή, το Κ1, βρέθηκε ότι είναι το όρος Masherbrum.
Όμως το Κ2 δεν είχε τοπικό όνομα, κυρίως λόγω της απομακρυσμένης θέσης του. Το βουνό δεν είναι ορατό από το Askole, το τελευταίο χωριό νότια, ή από την πλησιέστερη κατοίκηση βόρεια και διακρίνεται αμυδρά μόνο στο τέλος του παγετώνα Baltoro, πέρα από τον οποίο πολύ λίγοι ντόπιοι διακινδύνεψαν να εξερευνήσουν.
3. Kanchenjunga (8.586 m), Nepal/India
Η ονομασία του τρίτου ψηλότερου βουνού της γης σημαίνει “οι πέντε θησαυροί του χιονιού”, καθώς έχει πέντε κορυφές και λατρευόταν πάντα από τους κατοίκους του Darjeeling και του Sikkim.
4. Lhotse (8.511 m), Nepal
Στα Θιβετιανά η λέξη Lhotse σημαίνει “Νότια κορυφή”.
5. Makalu (8.463 m), Nepal/Tibet
Σημαίνει “Μαύρο βουνό”.
6. Cho Oyu (8.201 m), Nepal/Tibet
Σημαίνει “Τιρκουάζ θεά”.
7. Dhaulagiri (8.167 m), Nepal
Η λέξη Dhaulagiri σημαίνει “Λευκό βουνό”.
8. Manaslu (8.163 m), Nepal
Το όνομά του σημαίνει “Βουνό του Πνεύματος” και προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη Μανάσα, που σημαίνει “διάνοια” ή “ψυχή”.
9. Nanga Parbat (8.125 m), Pakistan
Το “Γυμνό βουνό”.
10. Annapurna (8.091 m), Nepal
Η λέξη είναι σανσκριτική και σημαίνει “Θεά της Εσοδείας”.
11. Gasherbrum (8.068 m), Pakistan
Το “Όμορφο βουνό”.
12. Broad Peak (8.051 m), Pakistan
Αγγλική ονομασία που σημαίνει “η πλατιά κορυφή”. Όμως αυτήν την κυριολεκτική μετάφραση “Broad Peak” του Falchan Kangri δεν την έχουν αποδεχθεί οι Μπάλτι του Πακιστάν.
13. Nuptse (7.861 m), Nepal
Στα Θιβετιανά σημαίνει “Δυτική κορυφή”.
14. Macchapuchhre (6.993 m), Nepal
Η “ουρά του ψαριού”.
15. Ama Dablam (6.856 m), Nepal
Το όνομά του σημαίνει “το περιδέραιο της μητέρας”. Οι μακριές κορυφογραμμές μοιάζουν με τα προστατευτικά χέρια της μητέρας (ama) και ο παγετώνας ανάμεσά τους συμβολίζει το dablam, το παραδοσιακό διπλό περιδέραιο που περιέχει εικόνες των θεών και φορούν οι γυναίκες Sherpa.
16. Kailash (6.638 m), Tibet
Το “Κρυστάλλινο βουνό”.
17. Pumori (7.161 m), Nepal
Νονός του βουνού αυτού υπήρξε ο θρυλικός George Mallory, και στη γλώσσα των Sherpa του Νεπάλ σημαίνει “ανύπαντρη κόρη”.
18. Kala Patthar (5.643 m), Nepal
Στα νεπαζέλικα και στα Χίντι σημαίνει “Μαύρος βράχος”.