Η μητέρα όλων των διασχίσεων: Η διάσχιση της κορυφογραμμής του Fitz Roy

Ένα πολύ σημαντικό γεγονός στο χώρο της ορειβασίας έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2014.

Το χρονικό διάστημα μεταξύ 12 και 16 Φεβρουαρίου 2014, οι Αμερικανοί ορειβάτες Tommy Caldwell και Alex Honnold ολοκλήρωσαν την πρώτη διάσχιση της πολυσυζητημένης «Κορυφογραμμής του Fitz Roy», στη νότια Παταγονία.

Η διάσχιση της περίφημης αυτής κορυφογραμμής, που έχει μήκος 5 χλμ., περιλαμβάνει (εκτός των άλλων) την ανάβαση στις κορυφές Aguja Guillaumet (2.580 μ.), Aguja Mermoz (2.730 μ.), Cerro Fitz Roy (3.359 μ.) -που είναι και η ψηλότερη κορυφή του συγκροτήματος, Aguja Poincenot (3.002 μ.), Aguja Rafael Juarez (2.450 μ.), Aguja Saint-Exupery (2.558 μ.) και Aguja de I’S (2.330 μ.).

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διάσχισης, οι δύο ορειβάτες κάλυψαν μια συνολική υψομετρική διαφορά ανάβασης 4.000 μέτρων, με βαθμούς δυσκολίας αναρρίχησης που έφταναν μέχρι το 7a (5.11 d) C1 65ο.

Η προσπάθειά τους ξεκίνησε στις 09:45 της 12ης Φεβρουαρίου. Στην αρχή αναρριχήθηκαν στη διαδρομή «Brenner-Moschioni» με δύο σχοινιές, και ανέβηκαν στην κορυφή Aguja Guillaumet στις 12:15.

Συνεχίζοντας με κατεύθυνση νότια, αναρριχήθηκαν στη διαδρομή «Argentina» και έφτασαν στην κορυφή Aguja Mermoz στις 17:00.

Τέσσερις ώρες αργότερα αποφάσισαν να κάνουν bivouac, τοποθετώντας την σκηνή τους στην κόψη που οδηγεί στην κορυφή Aguja Val Biois.

Η επιβλητική κόψη του Fitz Roy (Photo by UKC News)

Την επόμενη μέρα (13/2) ξεκίνησαν την πορεία στις 08:30, τραβερσάρησαν κάτω από την κορυφή Aguja Val Biois και στις 11:30 έφτασαν στη βάση του πυλώνα Goretta.

Με τρεις σχοινιές ανέβηκαν στην κορυφή του πυλώνα και στις 19:45 ξεκίνησαν την ανάβαση της ορθοπλαγιάς που θα τους έβγαζε στην κορυφή Cerro Fitz Roy.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που συνάντησαν στο άνω τμήμα της ορθοπλαγιάς που ανάγκασαν να επιβραδύνουν την ανάβαση, με συνέπεια να φτάσουν στην κορυφή του Cerro Fitz Roy στις 02:30.

Το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου, και αφού είχαν περάσει μια κρύα νύχτα ακριβώς κάτω από την κορυφή κατέβηκαν με ραπέλ την διαδρομή «Franco-Argentina» (650 μ. – 55ο – 6a/C1) και τραβερσάροντας κάτω από διάφορες κορυφές έφτασαν το απόγευμα στη βάση της διαδρομής «Potter-Davis» που οδηγεί στην κορυφή Aguja Poincenot. Γρήγορη αναρρίχηση, και στις 21:15 πάτησαν την κορυφή.

Το πρωί της 15ης Φεβρουαρίου κατέβηκαν με ραπέλ τη διαδρομή «Judgment Day» και έφτασαν στο διάσελο SUSAT στις 11:30.

Το μεσημέρι ξεκίνησαν την αναρρίχηση στη διαδρομή «Piola-Anker» την οποία ανέβηκαν με δύο σχοινιές και πάτησαν την κορυφή του Aguja Rafael Juarez στις 14:15.

Μέχρι τις 16:30 είχαν διασχίσει το τμήμα της κόψης προς την κορυφή Aguja-Exupery, την οποία ανέβηκαν με μόλις δύο σχοινιές στις 18:20.

Ο Tommy και ο Alex στην πρώτη από τις πολλές κορυφές που διέσχισαν, την Aguja Guillaumet (2.580 μ.)

Από δω κι ύστερα, οι σχοινιές τους μειώθηκαν στα 38 μέτρα μήκος, κάνοντας μια σειρά από ραπέλ καταρριχόμενοι την «Austriaca», ώσπου έφτασαν στο διάσελο De los Austricos και έστησαν την κατασκήνωσή τους στη βάση για την τελική ανάβαση της βόρειας κόψης της Aguja de I’S.

Το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου ανέβηκαν το τελευταία τμήμα της κόψης και κάνοντας μία μόνο σχοινιά έφτασαν στην κορυφή στις 08:50.

Στη συνέχεια κατέβηκαν με κατεύθυνση ανατολική και έφτασαν τον παγετώνα λίγο μετά τις 10:00.

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποίησαν σ’ αυτήν την επική διάσχιση ήταν ο εξής:

 • Δύο σακίδια (35 και 25 λίτρων)
 • Ένας υπνόσακος
 • Ένα αντίσκηνο
 • Μια γκαζιέρα και 3 ανταλλακτικά δοχεία γκαζιού
 • Δύο ζεύγη crampons
 • Δύο παγόβιδες
 • Ένα τεχνικό πιολέ αναρρίχησης
 • Δύο σετ καρυδάκια
 • Ένα σχοινί 60 μ. των 9.8 mm
 • Ένα σχοινί 80 μ. των 6 mm
 • Δύο ζεύγη Friends #2 έκαστος
 • Ένα Friend #3
 • 6 σετάκια
 • 3 ασφαλιστήρια
 • 14 ιμάντες

Θα πρέπει να τονιστεί ότι κατάφεραν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους παρά τις πολύ κακές συνθήκες που συνάντησαν, με πολύ πάγο και χιόνι στις ρωγμές και στις κόψεις, κατά τη διάρκεια μιας από τις υγρότερες καλοκαιρινές περιόδους εδώ και πολλά χρόνια.

Αυτή ήταν η πρώτη αναρρίχηση του Honnold στην Παταγονία. Αντίθετα, ο Caldwell όλα αυτά τα χρόνια έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από εντυπωσιακές αναβάσεις στην περιοχή, με πιο αξιοσημείωτη την πρώτη ελεύθερη αναρρίχηση της Linea Eleganza του Cerro Fitz Roy.

Μια λέξη μου έρχεται στα χείλη για το τέλος. Respect, respect και πάλι respect!!!

Δείτε εδώ το trailer της ταινίας “A Line across the Sky” που περιγράφει την επική διάσχιση των δύο Αμερικανών ορειβατών.

Πηγή
supertopo.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...