Το Εκπαιδευτικό Δάσος Μπελοκομίτη στα Άγραφα

Ο οικισμός του Μπελοκομίτη και περιμετρικά του το ομώνυμο δασικό σύμπλεγμα

Το Εκπαιδευτικό Δάσος Μπελοκομίτη αποτελεί μέρος του δημοσίου δασικού συμπλέγματος Αγράφων και καλύπτει μια έκταση 5.688 στρεμμάτων.

Βρίσκεται πάνω στο Δασικό Σύμπλεγμα των Αγράφων, σε υψόμετρα από 800 έως 1.780 μ., στα διοικητικά όρια του Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων, στο νοτιοδυτικό άκρο της λίμνης Πλαστήρα.

Περιλαμβάνει τις κορυφές Πεταλούδα και Πόρτες Αγράφων και την έκταση που καταλαμβάνουν οι υδρολογικές λεκάνες των χειμαρροποτάμων: Κερεντάν και Οξούλας καθώς και μια σειρά μικρότερων χειμάρρων και ρυακιών που πηγάζουν από τις προαναφερθείσες κορυφές.

Η «είσοδος» (μικρός ασφαλτόδρομος) του Δάσους Μπελοκομίτη απέχει περίπου 55 χιλιόμετρα από την πόλη της Καρδίτσας.

Το Δάσος προσφέρεται ιδιαίτερα για Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Έρευνα στους τομείς της Οικολογίας και της Διαχείρισης του Χερσαίου Περιβάλλοντος – πρόκειται για τον πιο καλά μελετημένο χώρο χερσαίου περιβάλλοντος στην περιοχή λίμνης Ν. Πλαστήρα και ιδιαίτερα οι δασικές συστάδες, χλωρίδα και η ορνιθοπανίδα.

Στο Δάσος έχουν σημανθεί ειδικές διαδρομές πεζοπορίας, με σκοπό την παρατήρηση σημαντικών στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος, ως τρόπου εκπαίδευσης και εναλλακτικής μορφής ψυχαγωγίας.

Το συνολικό τους μήκος ανέρχεται στα 15 χιλιόμετρα. Τα οικολογικά μονοπάτια (έξι στον αριθμό), εκτός των άλλων, συμβάλλουν σημαντικά και στην οργάνωση της κίνησης των επισκεπτών.

Σε περίοπτη θέση, στα όρια του Δάσους και σχετικά κοντά στο φράγμα της λίμνης Ν. Πλαστήρα, υπάρχει πετρόχτιστο παρατηρητήριο.

Παρέχει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την ορνιθοπανίδα της περιοχής και τη διάρθρωση των οικοσυστημάτων της ευρύτερης περιοχής αλλά, παράλληλα, να απολαύσουν τη μοναδική θέα προς το Θεσσαλικό κάμπο και το ορεινό σύμπλεγμα των Αγράφων.

Μικρό ξύλινο καταφύγιο βρίσκεται στη θέση «Ελατάκος», στα άνω όρια του δάσους και πριν την υποαλπική ζώνη, σε υψόμετρο 1.455 μέτρων. Η πρόσβαση είναι εφικτή δύσκολα με αυτοκίνητο αλλά πολύ εύκολη με τα πόδια.

Το καταφύγιο είναι ξύλινο, με ενιαίο χώρο 17 τ.μ. και σκεπαστή βεράντα, με θέα προς τη λίμνη. Δυνατότητα διανυκτέρευσης για 10–12 άτομα (με δικό τους εξοπλισμό). Νερό υπάρχει σε απόσταση 300 μέτρων.

Στο δάσος έχει γίνει αναλυτική καταγραφή της φύσης (ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000) και αποτελεί πηγή γνώσης για εκπαιδευτικά ιδρύματα και απλούς επισκέπτες.

Την κυρίαρχη δενδρώδη βλάστηση συνοδεύει και ποικιλία άλλων ειδών (σφένδαμοι, ορεινή φτέλια, σοβριές, ιπποκαστανιά, αγριοκεράσια, φλαμουριά κ.ά.), πολυάριθμοι θάμνοι καθώς και πλούσια ποώδης βλάστηση.

Η πανίδα και ειδικότερα η ορνιθοπανίδα του εκπαιδευτικού δάσους είναι ιδιαίτερα πλούσια και ενδιαφέρουσα για μελέτη και παρατήρηση.

Η περιοχή του εκπαιδευτικού δάσους φιλοξενεί μια αξιόλογη ποιοτικά και ποσοτικά ορνιθοπανίδα. Ο συνολικός αριθμός ειδών που βρέθηκαν στην περιοχή (67 είδη) είναι αρκετά ικανοποιητικός.

Το δάσος του Μπελοκομίτη, η Λίμνη Πλαστήρα και στο βάθος ο Όλυμπος, καθώς κατηφορίζουμε από το Μπορλέρο

Χαρακτηριστικά είδη είναι ο σπίνος, ελατοπαπαδίτσα, κοκκινολαίμης, χρυσοβασιλίσκος, καρδερίνα κίσσα κ.ά.

Σημαντικά και αξιοπρόσεκτα είδη θεωρούνται λόγω της σπανιότητάς τους ο λευκοτσικνιάς, το όρνιο, χρυσαετός και ο πετρίτης

Τα ασπόνδυλα του εδάφους εμφανίζονται με μεγάλη ποικιλία στην περιοχή με ιδιαίτερη έμφαση στις ομάδες των αρθροπόδων – κολεοπτέρων.

Από τα σπονδυλωτά το ενδιαφέρoν εστιάζεται στα θηλαστικά και κυρίως στα σαρκοφάγα, με χαρακτηριστικούς εκπροσώπους την αλεπού, το λύκο και την αρκούδα.

Θέση στο χάρτη

Πηγές
karditsanews.gr
e-karditsa.gr
plastiras-ota.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...