Τα καταφύγια του Ολύμπου

Στον Όλυμπο υπάρχουν σήμερα σε λειτουργία εννέα καταφύγια που εξυπηρετούν τις ανάγκες των επισκεπτών, περιπατητών, πεζοπόρων, αναρριχητών και ορειβατών σε ετήσια βάση.

Επίσης, σε καίρια σημεία των κυρίων διαδρομών προς την κορυφή του Ολύμπου υπάρχουν άλλα έξι καταφύγια ανάγκης.

Καταφύγιο Α “Σπήλιος Αγαπητός”

Ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.) και βρίσκεται σε υψόμετρο 2.060 μ. στη θέση “Μπαλκόνι”.

Η ανέγερση του κτιρίου έλαβε χώρα το 1930 οπότε και χρησιμοποιείται ως καλύβα ξυλοκόπων.

Το καταφύγιο “Σπήλιος Αγαπητός” από ψηλά

Από τη δεκαετία του 1950 άρχισε η λειτουργία του ως ορειβατικό καταφύγιο, ενώ σήμερα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο καταφύγιο της χώρας μας, το αποτέλεσμα των πολυετών προσπαθειών τόσο της Ε.Ο.Ο.Α., αλλά κυρίως του επί 50 και χρόνια φύλακα Κώστα Ζολώτα.

Έχει χωρητικότητα 110 ατόμων και διαθέτει οργανωμένη κουζίνα, εστιατόριο, τουαλέτες και μπάνια.

Παρέχει επίσης υπηρεσίες διάσωσης, ενώ υπάρχει και ελικοδρόμιο. Λειτουργεί από τα μέσα Μαΐου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Τηλέφωνα: 2352081800-81839
Website: mountolympus.gr

Καταφύγιο Σ.Ε.Ο. “Γιώσος Αποστολίδης”

Ονομάστηκε προς τιμή του Ιωσήφ (Γιώσου) Αποστολίδη, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διάνοιξη πολλών νέων διαδρομών που οδηγούν στο Οροπέδιο των Μουσών.

Ο Γιώσος Αποστολίδης πέθανε μετά από πτώση του από το Λούκι του Μύτικα στις 4 Μαΐου του 1964. Το μνημείο του βρίσκεται λίγα μέτρα από το καταφύγιο.

Το καταφύγιο “Γιώσος Αποστολίδης”

Το καταφύγιο βρίσκεται σε υψόμετρο 2.697 μ. στο διάσελο ανάμεσα στις κορυφές Τούμπα και Προφήτης Ηλίας και ανήκει στο Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών (Σ.Ε.Ο.) Θεσσαλονίκης.

Έχει χωρητικότητα 80 ατόμων και διαθέτει οργανωμένη κουζίνα, εστιατόριο και τουαλέτες. Λειτουργεί από τις αρχές Ιουνίου έως αρχές Οκτωβρίου, και τον υπόλοιπο χρόνο μετά από συννενόηση με τους διαχειριστές.

Κατά τη χειμερινή περίοδο, ο προθάλαμος του καταφυγίου παραμένει πάντα ανοιχτός σαν καταφύγιο ανάγκης.

Τηλέφωνα: 2351082840 – 2310224710 (Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης) – 6939777064 (Νίκος Τσαβδάρης) – 6948043655 (Λάζαρος Μποτέλης)
Website: apostolidisrefuge.gr

Καταφύγιο Γ “Χρήστος Κάκκαλος”

Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του Οροπεδίου των Μουσών σε ύψος 2.648 μ. Πήρε το όνομά του από το Χρήστο Κάκκαλο, ο οποίος μαζί με τους Ελβετούς ορειβάτες Fred Boissonnas και Daniel Baud Bovy πραγματοποίησαν την πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, το Μύτικα, στις 2 Αυγούστου του 1913.

Το καταφύγιο “Χρήστος Κάκκαλος”

Έχει χωρητικότητα 23 ατόμων και λειτουργεί από τέλη Μαΐου έως τέλη Οκτωβρίου, καθώς και κατά τους χειμερινούς μήνες (Δεκέμβριο-Απρίλιο).

Τηλέφωνο: 6937361689 (Μιχάλης Στύλλας)
Website: olympus-climbing.gr

Καταφύγιο Πετρόστρουγκας

Το καταφύγιο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.950 μ., μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος από οξιές και υπεραιωνόβια ρόμπολα, και το διαχειρίζεται η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.).

Το καταφύγιο έχει δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι και 90 ατόμων, ενώ έχει ανακαινισθεί με εθελοντική εργασία των μελών της Ε.Ο.Δ.

Το καταφύγιο αποτελεί ορμητήριο ιδίως για τις χειμερινές αναβάσεις, καθώς είναι ανοιχτό όλο το χρόνο, ενώ για τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν ήδη ανοίξει αναρριχητικές διαδρομές σε κοντινό βράχο, δίνοντας τη δυνατότητα σε αναρριχητές να εξασκήσουν το αγαπημένο άθλημά τους.

Το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας

Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας στον Όλυμπο και να κάνουν κράτηση μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του καταφυγίου petrostrouga.gr.

Καταφύγιο Β “Βρυσοπούλες” ή “Κ.Ε.Ο.Α.Χ.”

Βρίσκεται στη νότια πλευρά του Ολύμπου σε ύψος 1.800 μ., πάνω από τη χαράδρα “Μουρατζά”. Έχει χωρητικότητα 25 ατόμων.

Το καταφύγιο βρίσκεται εντός του στρατοπέδου του Κέντρου Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (Κ.Ε.Ο.Α.Χ.) των Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού.

Για το λόγο αυτό, για επικείμενες κρατήσεις πρέπει να ειδοποιείται εγκαίρως η στρατιωτική μονάδα στο τηλέφωνο 2493062163 ή 2493023467 ΕΧΟΣ Ελασσόνας.

Η περιοχή του Καταφυγίου Β στη θέση “Βρυσοπούλες”

Το καταφύγιο αποτελεί ιδανικό μέρος για εξορμήσεις με ορειβατικά σκι προς τη Μεγάλη Γούρνα και τις κορυφές του Καλόγερου, Αγίου Αντωνίου και Σκολιού. Το καταφύγιο δεν διαθέτει κουβέρτες.

Καταφύγιο στην περιοχή “Κορομηλιές” Λεπτοκαρυάς

Ολοκαίνουργιο καταφύγιο χωρητικότητας 16 ατόμων, που βρίσκεται στη θέση Κορομηλιές Λεπτοκαρυάς, χτισμένο σε υψόμετρο 950 μέτρων.

Η πρόσβαση γίνεται μέσω του χωματόδρομου. Δεν έχει οργανωμένη κουζίνα και μόνιμο φύλακα.
(Πληροφορίες: Δήμος Ανατολικού Ολύμπου, Τηλέφωνο: 2352031242).

Καταφύγιο στην περιοχή “Κρεβάτια” Βροντούς

Βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μ. και έχει χωρητικότητα 20 ατόμων με εξαιρετική θέα προς τη βόρεια πλευρά και τις απότομες ορθοπλαγιές του βουνού.

Αποτελεί τη βάση για πολλές πεζοπορικές διαδρομές, τόσο στα χαμηλότερα τμήματα του βουνού όσο και προς τις κορυφές.

Το καταφύγιο στην περιοχή “Κρεβάτια” Βροντούς

Εκτός από τις πεζοπορικές διαδρομές υπάρχουν διαδρομές ορεινής ποδηλασίας και διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης.

Τηλέφωνο: 6971773070 – Facebook Page: Καταφύγιο Κρεβάτια – Krevatia refuge

Καταφύγιο Δ ή “Σταυρός” ή “Δημήτριος Μπουντόλας”

Βρίσκεται στη θέση “Σταυρός”, σε υψόμετρο 950 μ., κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί από το Λιτόχωρο στα Πριόνια.

Πήρε το όνομά του από τον Δημήτρη Μπουντόλα, έναν από τους καλύτερους Έλληνες αλπινιστές της δεκαετίας του 1980, ο οποίος παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από χιονοστιβάδα τον Οκτώβριο του 1985 στο Annapurna South των Ιμαλαΐων.

Το Καταφύγιο Δ ή “Σταυρός” ή “Δημήτριος Μπουντόλας”

Έχει χωρητικότητα 30 ατόμων και διαθέτει πολύ καλά οργανωμένη κουζίνα και εστιατόριο. Έχει καταπληκτική θέα προς τον κάμπο της Πιερίας και τη θάλασσα.

Λειτουργεί συνέχεια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και όλες τις αργίες και Σαββατοκύριακα του χρόνου. Ο περιβάλλοντας χώρος του καταφυγίου αποτελεί ιδανικό μέρος ως σημείο απογείωσης αιωροπτεριστών.

Τηλέφωνο: 2352084100
Website: eosthessalonikis.gr

Καταφύγιο στην περιοχή “Κορομηλιά” Δίου

Καινούργιο καταφύγιο σε υψόμετρο 1000 μ. περίπου, με θέα προς το Θερμαϊκό κόλπο. Η πρόσβαση σε αυτό μπορεί να γίνει μέσω δασικού δρόμου από τον Άγ. Κωνσταντίνο καθώς και από το μονοπάτι μέσω του ρέματος Ορλιά.

Από το καταφύγιο μπορεί κάποιος εύκολα να προσεγγίσει την Πετρόστρουγκα και το Οροπέδιο των Μουσών. Επίσης από το καταφύγιο υπάρχει πρόσβαση προς τις διαδρομές canyoning του ρέματος Ορλιά.

Το καταφύγιο στην περιοχή “Κορομηλιά” Δίου

Το καταφύγιο είναι διώροφο, έχει 17 κρεβάτια χωρισμένα σε 3 δωμάτια (4-5-8), είναι ανατολικό, προσήλιο και αρκετά ζεστό. Επίσης, γύρω από το καταφύγιο υπάρχει άφθονος χώρος για σκηνές.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6945661104-6975573009

ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΑΝΑΓΚΗΣ

Τα καταφύγια ανάγκης είναι μικρά κτίσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν το χειμώνα σε έκτακτες περιπτώσεις.

Προσφέρουν μόνο στέγη και σε κάποια υπάρχουν και κρεβάτια. Ο αριθμός των ατόμων είναι ενδεικτικός.

Μπορούν να χωρέσουν και περισσότερα άτομα αν το απαιτούν οι περιστάσεις. Τα καταφύγια αυτά χρησιμοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης.

Το καταφύγιο “Άνω Πηγάδι”

Το καταφύγιο “Άνω Πηγάδι” βρίσκεται σε υψόμετρο 1.417 μ., είναι χωρητικότητος 18 κλινών με τζάκι, ξυλόσομπα και κουζίνα.

Με αυτοκίνητο η πρόσβαση γίνεται από Αγ. Ιωάννη Λιτοχώρου ή από Π. Λεπτοκαρυά (χωματόδρομος 19,5 ή 22,5 χλμ.). Το καταφύγιο ανήκει στον ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς.

Website: facebook.com/seo.leptokaria

Το καταφύγιο “Άνω Πηγάδι”

Καταφύγιο “Κώστας Μιγκοτσίδης”

Ξεκινώντας από τη θέση “Βρυσοπούλες”, όπου βρίσκεται το ΚΕΟΑΧ (στρατόπεδο εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων) και μετά από 2 ½ ώρες έντονης ανάβασης, στα 2.450 μ. βρίσκεται το καταφύγιο ανάγκης “Κώστας Μιγκοτζίδης”.

Το παρόν κτίριο κατασκευάστηκε το 1981 από το 735 ΔΣΕ 1ης Στρατιάς και μετονομάστηκε την 1η Απριλίου 2006 σε “ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΕΦ. ΛΟΧΙΑ (ΠΝ) ΜΠΙΓΚΟΤΖΙΔΗ ΚΩΝ/ΝΟΥ” στην μνήμη του άτυχου ορειβάτη και καταδρομέα που σκοτώθηκε στα Καζάνια του Ολύμπου στις 2 Φεβρουαρίου 2006.

Εννέα στρατιωτικά κρεβάτια, σόμπα πετρελαίου, ασύρματος, δυο μικροί πάγκοι, μερικά σκαμπό, αποτελούν τον εξοπλισμό του μικρού αυτού καταφυγίου ανάγκης.

Το καταφύγιο ανάγκης “Κώστας Μιγκοτσίδης”

Το καταφύγιο “Άγιος Αντώνιος”

Στην κορυφή Αγίας Αντώνιος (2.817 μ.) χτίστηκε το 1961 από τη Φυσικομαθηματική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Επιστημονικό Κέντρο-Μετεωρολογικός Σταθμός για την μελέτη του κλίματος του Ολύμπου, και για μετεωρολογικές παρατηρήσεις.

Το κτίριο λειτουργούσε μόνο τα καλοκαίρια και θα μπορούσε σα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης σαν καταφύγιο.

Κατά τις εκσκαφές για τη θεμελίωσή του, βρέθηκαν τυχαία κομμάτια μαρμάρινων αγαλμάτων και λίθινων πλακών, θραύσματα αγγείων, χάλκινα νομίσματα καθώς και ένα χρυσό.

Ο Σταθμός λειτούργησε για 18 χρόνια. Σήμερα λειτουργεί ως καταφύγιο ανάγκης. Είναι εξοπλισμένο από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με είδη πρώτης ανάγκης.

Το καταφύγιο ανάγκης στην κορυφή Άγιος Αντώνιος

Καταφύγιο ανάγκης “Η Καλύβα του Χρηστάκη”

Βρίσκεται στη θέση “Μεγάλη Γούρνα”, σε ύψος 2.550 μ., στην διαδρομή του μονοπατιού Ε4, Κοκκινοπηλός – Σκάλα.

Το καταφύγιο ανάγκης “Καλύβα Χριστάκη” (Photo © facebook.com/christakisrefuge)

Καταφύγιο ανάγκης “Λιβαδάκι”

Στην τοποθεσία “Λιβαδάκι” (2.100 μ.), κάτω από την κορυφή Σημαιοφόρος (2.382 μ.) υπάρχει ένα μικρό καταφύγιο ανάγκης όπου μπορείτε να διανυκτερεύσετε μόνο μετά από συνεννόηση με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ε.Ο.Σ. Λιτοχώρου.

Έχει τζάκι και μπορεί να προσφέρει στέγη σε 5 το πολύ άτομα. Έχει νερό από μια υπαίθρια βροχοδεξαμενή που δεν είναι πάντα καθαρή. Χτίστηκε το 1955 από το Δασαρχείο.

Το καταφύγιο “Λιβαδάκι”

Καταφύγιο ανάγκης “Σαλατούρα”

Στην τοποθεσία “Σαλατούρα” (1.850 μ.), πάνω από τη χαράδρα “Μαυρατζά”, υπάρχει παλιό πυροφυλάκιο δυναμικότητας 6 ατόμων.

Το εγκαταλειμμένο πυροφυλάκιο της Σαλατούρας Ολύμπου παραχωρήθηκε από την Π.Υ. Ελασσόνας και το Δασαρχείο Λάρισας στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με σκοπό την ανακατασκευή του και την επαναλειτουργία του ως πυροφυλακίου και καταφυγίου ανάγκης.

Βρίσκεται πάνω σε κόψη που οδηγεί προς την κορυφή Κίτρος (2.416 μ.). Το καταφύγιο διαθέτει κουζίνα, τουαλέτες, νερό, θέρμανση, τηλέφωνο.

Πληροφορίες: Χ.Ο.Σ. Ελασσόνας

Το καταφύγιο “Σαλατούρα”

Χάρτης Καταφυγίων Ολύμπου

Πηγή
7lt-laris.lar.sch.gr

Ίσως σας ενδιαφέρουν…