Ο χειμώνας ήρθε για να μείνει (;)

Από τη μία τα Μερομήνια, από την άλλη οι μακροπρόθεσμες επιστημονικές προβλέψεις των Αμερικανών και ο Αρναούτογλου.

Καφετζούδες, χαρτορίχτρες, μάντισσες… αρχίσανε πάλι τις “βαθυστόχαστες” αναλύσεις για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τον φετινό χειμώνα!

Πάμε άλλη μια φορά. Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

Με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόγνωση του καιρού πέρα από το χρονικό διάστημα 3-5 ημερών

Εμείς οι ορειβάτες και οι λάτρεις των βουνών, έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση με τον χειμώνα γιατί τον έχουμε συνδυάσει με το χιόνι.

Αυτό το μαγικό λευκό πέπλο που σκεπάζει τις ακρώρειες και τις ελατοσκέπαστες πλαγίες των βουνών μας και τα μεταμορφώνει, απογειώνοντας τη μεγαλοπρέπεια των ορεινών τόπων.

Ένα χιονισμένο βουνό είναι η συγνώμη του Θεού στον άνθρωπο για τον Παράδεισο που του πήρε

Ο ποιητής, πεζογράφος και περιηγητής Κώστας Ουράνης, έλεγε:

«Για μας, τους κατοίκους της χώρας του ήλιου και του γαλάζιου φωτεινού ουρανού, το χιόνι είναι ένας επισκέπτης τόσο ξένος, τόσο μακρυνός και τόσο περαστικός όσο και οι αιώνιοι εκείνοι οδοιπόροι. Σαν κι αυτούς έχει κάτι το μυστηριώδες. Σπανιότατα έρχεται να αναμιχθεί στη ζωή μας. (…) Το χιόνι, το μυστηριώδες και μακρυνό χιόνι, έχει απλώσει στην κορυφή και τις ψηλές πλαγιές του βουνού τις άσπρες σκηνές του καταυλισμού του…».

Το Hiking Experience σας εύχεται καλές και ασφαλείς χειμερινές αναβάσεις-αποδράσεις, κι ας μην λησμονούμε ότι για να απολαύσουμε το μεγαλείο της φύσης δεν χρειάζονται πολυτέλειες και γεμάτες τσέπες.

Το μεγαλείο της φύσης οφείλεται στην απλότητά της. Αυτό ας γίνει οδηγός στην ίδια μας τη ζωή.

Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, συνηθίζω να ανεβάζω ένα video από ένα χειμερινό βουνό. Είναι το δικό μου καλωσόρισμα στον γεροχειμώνα.

Φέτος, έφτιαξα ένα video από μια «επική» ανάβαση στις χιονισμένες «αλπικές» πλαγιές της Δίρφης ένα ηλιόλουστο πρωινό του Φλεβάρη.

 

Ίσως σας ενδιαφέρουν…